Tekačica Kladivarja je morala odpovedati nastop na SP


V Budimpešti, kjer se odvija svetovno atletsko prvenstvo, barve slovenske reprezentance branijo tudi nekateri člani celjskega Kladivarja. Eni izmed njih so nastop žal preprečile zdravstvene težave.

Atletinja Kladivarja Klara Lukan je zaradi bolezni bila primorana odpovedati današnji nastop v teku na 5.000 metrov. ”Žal sem morala odpovedati nastop, saj sem zbolela. Po jutranjem teku se ne počutim dobro in sem tudi bruhala. Globoko sem razočarana, ker mi ni uspelo izkoristiti izjemne tekmovalne priložnosti in pokazati, česa sem sposobna. Prepričana sem, da sva se s trenerjem odločila pravilno, ker je zdravje vedno na prvem mestu. Verjamem, da bom imela še dovolj priložnosti za dokazovanje v nadaljevanju kariere,” je sporočila Šentjernejčanka.

Mlada Slovenka je sicer v mesecu juniju nakazala izjemno formo, ko je v francoskem Montessonu v teku na 5.000 metrov zasedla deveto mesto in s časom 15:01,37 za skoraj sedem sekund izboljšala slovenski rekord. Nekdanja mladinska evropska prvakinja in evropska podprvakinja za mlajše članice je že v preteklosti imela precej nesreče z nastopi na večjih tekmovanjih. Na olimpijskih igrah v Tokiu je pred dvema letoma odstopila, lani pa zaradi poškodbe leve noge ni mogla tekmovati.

Za nekoliko slabše novice je poskrbel tudi zgodnji izpad Martine Ratej. Slednja je namreč v kvalifikacijah meta kopja, v prvi skupini zasedla zadnje mesto. Za svojim izidom sezone je zaostala več kot pet metrov in pol. ”Razočarana sem, želela sem si nastop v finalu. Daljava za finale je bila dosegljiva, ampak za kaj takega nisem pripravljena. Tehnično zaleta nisem odtekla dobro, dvakrat sem popravljala zalet in nisem prišla na korak. Moja želja je, da bi še nastopila na olimpijskih igrah naslednje leto, vendar se bom morala za kaj takega bolje pripraviti. Ne moreš vsega nadoknaditi v zadnjem mesecu pred tekmovanjem,” je povedala Ratej.

Tako bodo celjske in slovenske barve zastopale še tri predstavnice. Nocoj bo v finalu skoka s palico nastopila Tina Šutej, ki je po kvalifikacijah napovedala boj za odličja: ”V finalu si želim skakati še bolje kot v kvalifikacijah, ki so bile sicer zame kar uspešne. Želim si skočiti državni rekord. V finale grem z mislijo na medaljo. Mogoče je sicer ne bom dobila, ampak naredila bom vse, da jo dobim.”

Poleg slovenske rekorde na svoj nastop čakata še Eva Pepelnak in Neja Kršinar, svoje delo pa je že opravil Matic Ian Guček.