Tina Šutej v olimpijskem finalu! Luka Janežič kljub najboljšemu teku sezone končal z nastopi v Tokiu


Danes so na olimpijskih atletskih tekmovališčih tekmovali trije atleti s Celjskega. Luka Janežič je v polfinalu teka na 400 m še izboljšal svoj najboljši letošnji dosežek, a kjljub temu ostal brez finalnega nastopa.

Mozirčanka Maja Mihalinec Zidar je ostala brez polfinala na 200 metrov. Kvalifikacije skoka ob palici za ženske pa je prekinil naliv.

Tina Šutej prve tri višine kvalifikacij uspela preskočiti v prvem poskusu, zadnjo na 4,55 m. Nato je kvalifikacije prekinil močan naliv. Tekmovanje so nato izpeljali do konca le še pri višini 4,55 m, kar je pomenilo, da se je celjska atletinja uvrstila v olimpijski finale skoka ob palici! Kvalifikacijska norma za uvrstitev v finale je bila sicer 4,70 m oz. 12 najboljših tekmovalk kvalifikacij.

Atletiinja celjskega Kladivarja Tina Šutej je uspešno opravila s kvalifikacijami olimpijskega skoka ob palici. Prve tri postavljene višine je slovenska rekorderka zmogla v prvem poskusu. Po preskočenih 4,55 m pa je tekmovanje prekinil močan naliv. Tekmovanje se je nato nadaljevalo in zaključilo na višini 4,55 m. Zaradi neugodnih vremenskih razmer so namreč normo znižali in končali tekmovanje. V finale se je uvrstilo 12 najboljših skakalk. Tina Šutej je v kvalifikacijah osvojila skupno 7. mesto in se zanesljivo uvrstila v olimpijski finale, ki bo v četrtek ob 12.20 po slovenskem času.

Kvalifikacijska norma je bila prvotno postavljena na 4,70 metra oz. se v finale uvrsti najboljših 12 atletinj. V dveh skupinah jih je skupno nastopalo 30.

Celjski atket Luka Janežič je odlično nastopil v polfinalu teka na 400 m. Tako kot v nedeljskem predteku, je tudi tokrat slovenski rekorder v tej disciplini tekel odlično in še popravil svoj letošnji najboljši izid, ki ga je postavil v predteku. S časom 45,36 je osvojil sedmo mesto v svoji skupini in olimpijski nastop končal na odličnem 15. mestu. V Janežičevi polfinalni skupini in tudi med vsemi polfinalisti je bil s časom 43,88 najhitrejši Kirani James z Granade.

Upravičil sem vsa pričakovanja. Glede na težave s poškodbami, je to super čas. Večerni tek me je povsem zadovoljil. Vesel sem, da sem bil še hitrejši kot dopoldne. Glede na sezono bi marsikdo rekel, da tega ne bom zmožen, a sem dokazal, da še vedno sodim med najboljše na svetu. Pričakovanja sem definitivno izpolnil, nazadnje sem bil tako hiter leta 2018. Veseli me, da sem na najpomembnejšem tekmovanju dosegel dva osebna izida sezone, kar je tisto, kar nekaj šteje in si nimam kaj očitati,”  je po nastopu za nacionalno televizijo dejal Janežič.

Maja Mihalinec Zidar je v dopoldanskem delu četrtega dne nastopila v predteku na 200 metrov in z najboljšim izidom sezone 23,62 osvojila četrto mesto v zadnji kvalifikacijski skupini, kar je zadoščalo za končno 35. mesto. Mihalinec Zidar je bila kljub dobremu teku razočarana, saj si je obetala uvrstitev v nadaljevanje tekmovanja.

To, da sem dosegla najhitrejši izid letos seveda ni slabo, in to na velikem tekmovanju, kar nikdar ni lahko. A ne glede na vse z izidom nisem zadovoljna. Treningi so kazali, da se stanje poškodbe precej izboljšuje. Morala bi teči hitreje, a očitno pod maksimalno obremenitvijo še ne najdem pravega in dovolj sproščenega koraka. Tečem na silo, kar na 200 metrov nikakor ni optimalno. Žal me je ta poškodba ustavila na poti do ciljev in izidov, za katere sem trenirala. Sezona zame še ni končana. Na treningih sem začela končno delati prave stvari. Ne vem še točno, kje vse bom nastopala, lahko potrdim le domače nastope na ekipnem prvenstvu in v mednarodni ligi. Zdaj lahko spet dobro treniram, a očitno potrebujem še nekaj časa, da se približam izidom, ki bi zadostovali za polfinale, kar je bil tukaj cilj in v kar smo verjeli,” je po teku povedala Maja Mihalinec Zidar.

foto: AZS