Trstenjakova neuspešna na evropskem prvenstvu


Tina Trstenjak ni dopolnila svoje zbirke medalj z evropskih prvenstev. Medaljo sta ji na evropskem prvenstvu v Pragi preprečili Avstrijka v četrtfinalu in Slovenka v prvem repasažu.

Trener Marjan Fabijan je sicer že pred prvenstvom dejal, da Trstenjakova ni v pravi formi.

Tina Trstenjak, ki je pred odhodom na evrospko prvenstvo zmagala na tekmi grand slama v Budimbpešti, ni bila uspešna na evrospkem prvenstvu. Olimpijska prvakinja in najuspešnejša slovenska judoistka je bila v uvodnem krogu prosta. V osminifinala pa je premagala 18-letno Romunko Florentino Ivanescu. Trstenjakova je Romunko prisilila v tri kazni in se prebila v četrtfinale. V četrtfinalu jo je čakala “redna stranka” iz Avstrije, ki jo je Trstenjakova pred tem premagala na vseh petih medsebojnih obračunih. Tokrat pa jo je Avstrijka Magdalena Krssakov presenetila.

V prvi repasažni borbi se je nato Trstenjakova srečala s slovensko tekmovalko Andrejo Leški. Tudi Leškijeva jo je premagala po tem, ko ji je na sredini dvoboja uspel končni prijem. Leškijeva je nato osvojila končno peto mesto, saj je v drugem repasažu za tretje mesto izgubila z Nizozemko Juul Franssen. Trstenjakova se je tako poslovila z evrospkega prvenstva brez medalje, ki jih je osvojila že pet (2013, 2014, 2016, 2017 in 2018).

“Prva borba je še nekako šla, čeprav se danes nisem počutila močno in suvereno. V drugi borbi me je Avstrijka presenetila, padla sem in tam izgubila. Podobno je bilo z Andrejo, ki je napako izkoristila za končni prijem in zmagala. Občutki nikakor niso dobri, je pa to opozorilo za naprej. Treba bo delati, ne smem se ustaviti,” je po nastopih povedala Trstenjakova. Izpostavila je še, da gre razlog za slabšo formo iskati tudi v pandemiji novega koronavirusa, ko so bile tekmovalcem omejene možnosti za priprave v Sloveniji in predvsem skupne težke priprave v tujini.

Trener Marjan Fabjan je sicer že pred odhodom v Prago sicer opozarjal, da Trstenjakova v koronasezoni ni v vrhunski formi, kljub zmagi za grand slam v Budimpešti. Slednje je bil sicer njen glavni cilj, saj prinaša več točk za olimpijsko kvalifikacijo kot evropsko prvenstvo.

foto: Duesseldorf 2020