V Celju poteka moški WTT turnir: kaj pravijo organizatorji in domača tenisača


V Celju se je v ponedeljek začel prvi mednarodnih turnir serije WTT v tem letu za moške, z imenom Slopak Celje Open.  Potekal bo do nedelje, 26. maja, denarni sklad pa je 15 tisoč ameriških dolarjev. Gre za tretji tovrstni turnir v organizaciji domačega Teniškega kluba Celje.

Na njem nastopata tudi dva mlada celjska igralca, Tilen Kovač in Jan Dimitrijevič.

Profesionalni turnirji, kot je celjski, pomenijo enega izmed stebrov našega vrhunskega tekmovalnega tenisa, je uvodoma povedal direktor Tenis Slovenije, Gregor Krušič. “Gre za to, da želimo dati veter v krila slovenskim teniškim igralcem, da lahko igrajo na naših tleh ter nastopajo z nižjimi stroški kot kje v tujini. Obenem omogočimo nov zanos teniškim klubom v smislu organizacije velikega mednarodnega dogodka, hkrati pa tudi občini v mesto pripeljemo  med 100 in 150 gostov, ki tukaj bivajo teden dni. Ekonomski učinki takega turnirja so izračunani med 40 in 50 tisoč evri.”

Krušič se je za gostiteljstvo turnirja zahvalil Mestni občini Celje in pa Tenis klubu Celje, ki je po njegovih besedah “sinonim za kvalitetno organizacijo teniških turnirjev, ne samo nacionalnih, temveč tudi mednarodnih.”

Tenis Slovenija si želi, da bodo takšni dogodki pozitivno vplivali na promocijo Slovenije kot športno-turistične destinacije. Že lanska izkušnja je pokazala, da ima organizacija turnirja pozitivne učinke tudi na nivoju lokalnega gospodarstva, in sicer na različnih področjih kot so promocija, prepoznavnost kraja, gostinstvo in turizem, storitve, delovna sila.

“Gre za trajnostno naravnan projekt, ki je že vzbudil naklonjenost mnogih, saj je kot tak usmerjen v zeleno prihodnost in ponuja možnosti za številne družbeno-kulturne, športne, okoljske in turistične učinke. Projekt bo prav tako vzpodbudil dodatne finančne tokove, povezane z nastanitvami in potrošnjo aktivnih ter neaktivnih udeležencev, kakor tudi z začasnimi delovnimi mesti v času priprave in izvedbe turnirjev, dodatnim gostinskim in turističnim povpraševanjem in davčnimi prihodki. Poslovno – finančni model izvedbe profesionalnih teniških turnirjev je zastavljen na način, da Tenis Slovenija skupaj z STO sofinancira 75 % vseh odhodkov za izvedbo profesionalnega turnirja, preostalih 25 % pa občina. Izvajalec dogodka je lokalni klub, ki zagotovi potrebno športno infrastrukturo, tu mislim na igrišča s pripadajočimi prostori in nepogrešljivi strokovni kader za izvedbo,” je o inovativnem projektu dejal direktor TS Gregor Krušič.

Direktor turnirja: to počnemo za naše domače in slovenske tenisače

“Turnir izvajamo tretjič zapored, zato smo si v prejšnjih dveh letih nekaj izkušenj že nabrali,” je v imenu Tenis kluba Celje o organizaciji spregovoril direktor turnirja Nik Dimitrijevič. Izpostavil je nekaj težav z vremenom, saj je v torek igrišča kar namočilo, plohe pa so napovedane tudi za naslednje dni, a je optimističen, da se bo turnir dalo izpeljati do nedeljskega finala. Že današnja sreda ponuja mnogo boljše vremenske pogoje.

V torek je organizatorjem nagajal dež, a obljubljajo, da tudi nestanovitno vreme do konca tedna ne bo ogrozilo izvedbe turnirja (foto: Celje.info)

Dimitrijevič je poudaril, da želijo s svojo organizacijo mednarodnega turnirja tako slovenskim igralcem kot domačim iz celjskega kluba omogočiti tekmovanje v Sloveniji, saj je to zanje priročneje in stroškovno bistveno ugodneje kot udeleževanje turnirjev po tujini. Obenem imajo organizatorji na voljo nekaj mest za povabila, s čemer mlajši igralci dobijo možnost vstopa v turnir ter se na njem čim bolje odrezati.

“V čast nam je, da je prvi nosilec turnirja Slovenec Blaž Rola, ki je bil pred časom na izredno visokem mestu na ATP-ju, zato želimo in upamo, da bo prišel čim dlje, po možnosti do zmage,” je še dejal Dimitrijevič.

Direktor turnirja Nik Dimitrijevič pred turnirjem: “Kot organizator turnirja sem navdušen nad potekom priprav, ki obetajo odlično izvedbo dogodka. Vse je pripravljeno za nemoten potek tekmovanja, ki bo prineslo napete obračune tako za igralce kot tudi za navijače. Med udeleženci bo kot prvi nosilec nastopil Šved Karl Friberg, ki trenutno zaseda 433. mesto na svetovni lestvici ATP. Poleg njega pa bomo lahko na igriščih spremljali tudi slovenske igralce. Nestrpno pričakujemo začetek turnirja in upamo, da bo ponudil vrhunsko teniško izkušnjo vsem udeleženim,”
Podžupan Lesjak: Celje živi s športom in šport s Celjem

“V Celju smo ponosni, da se turnir vedno znova vrača k nam in se s tem Celje pojavlja na svetovnem zemljevidu,” je v imenu MO Celje dejal podžupan Uroš Lesjak. Po njegovih besedah Celje vsekakor je športno mesto in bo tudi v bodoče, zato MO Celje sofinancira tovrstne dogodke. “Pomembno je, da Celje živi s športom in šport s Celjem,” je še dejal ter zaželel obema domačima fantoma čim več tekmovalnega uspeha.

Jan Dimitrijevič in Tilen Kovač: Doma v Sloveniji je najlepše igrati

Novinarjem sta spregovorila tudi domača tenisača,  in 20-letni Jan Dimitrijevič in 21-letni Tilen Kovač. Oba sta poudarila, da rada igrata v Sloveniji, kjer imata podporo navijačev, obenem so potovanja in hoteli v tujini res velik strošek.

“Doma v Sloveniji je vedno najlepše igrati, sploh pa v najinem domačem klubu. Vesel sem, da pridejo domaiči ljudje, ki naju spremljajo že od malega in navijajo za naju. Upam, da bo tudi drugo leto čim več slovenskih turnirjev,” je dejal Dimitrijevič.

Oba sta začela turnir v kvalifikacijah, kjer je Kovač z 4:6 in 1:6 izgubil z Avstrijcem Werrenom, Dimitrijevič pa se je čez kvalifikacije prebil do glavnega dela turnirja in v prvem krogu s 3:6 in 3:6 izgubil proti 7. nosilcu, brazilcu Schiesslu. Oba sta bila s svojim nastopom zadovoljna, še posebej Dimitrijevič, ki je nudil močan odpor favoriziranemu nasprotniku. Kovač bo nastopil še v dvojicah.

Tilen Kovač: “Treme zaradi igranja doma ni, ker je užitek igrati s takšnimi tekmovalci, saj priložnosti za to ne dobiš vsak dan.”
Veliko zanimanje za Slopak Celje open

Tilnove besede dobijo dodatno težo ob informaciji, da je za WTT turnir v Celju vladalo veliko zanimanje. Zadnji dan pred turnirjem je bilo še 200 igralcev v rezervi za sodelovanje na turnirju, ob 64-tih, ki so nastopili v kvalifikacijah oz. v glavnem tekmovanju. Tekmovalci prihajajo s vsega sveta, od ZDA, Brazilije, do Italije, Avstrije, Finske, Nemčije … skupaj iz 15 različnih držav. Nivo sodelujočih tenisačev je od 400. do 900. mesta na ATP lestvici.

Dvoboje si lahko ogledate v mestnem parku, finale bo predvidoma v nedeljo.