V Celju se je pričela prva etapa 29. dirke po Sloveniji (foto, video)


Na Celjskem sejmu se je danes pričela 29. dirka po Sloveniji, na kateri tekmuje 138 kolesarjev iz 27 držav, med njimi pa je največ Slovencev, Italijanov in Špancev. 

Prva etapa, ki je dolga 188,6 km se je odvila s startom v Celju, kolesarji pa so se nato peljali še skozi Vojnik, Polzelo, Braslovče, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Velenje, Dobrno, Zreče, Slovenske Konjice, Žičko Kartuzijo, Šentjur, Ponikvo, Šmarje pri Jelšah in Rogaško Slatino, kjer je bila ciljna črta.

V Celju je najprej sledila predstavitev ekip in vseh kolesarjev, dirko, ki jo knežje mesto gosti že desetič, pa je nato odprl župan Mestne občine Celje Matija Kovač.

Gledalec Mak iz Celja, ki je bil ob stezi, kjer poteka dirka, nam je povedal: ”Lepa priložnost, da si v živo pogledam svetovne mojstre kolesarstva.”, ob tem pa dodal: ”Sam nimam najljubšega kolesarja za katerega bi navijal, naj zmaga najboljši.”

V mestu termalnih vrelcev se je nato pričakovano odvil sprinterski spopad za zmago, v katerem sta se udarila Dylan Groenewegen (Team Jayco AlUla) in Phil Bauhaus (Bahrain Victorious). Dvoboj je pripadel Nizozemcu, ki je tako na podelitvi oblekel zeleno majico vodilnega na dirki po Sloveniji. Zanj je bila to v Rogaški Slatini že tretja zmaga, ob tem pa je dejal: “Mogoče bi si moral tu kupiti hišo. Ne, resnično rad dirkam po Sloveniji. Tretjič sem tukaj in tretjič sem zmagal, zato je še toliko lepše. V ekipi imamo tudi Slovenca Luko, ki je tukaj vedno zelo motiviran. Ljudje ga podpirajo, zato se v zaključku še toliko bolj potrudi. Za našo ekipo je to res dober zaključek dneva.”

Sicer je že na samem začetku dirke prišlo do bega. Četvorko ubežnikov so sestavljali Andrea Garosio, Teo PečnikBoštjan Murn in Tomas Kalojiros. Vmesni sprint v Braslovčah je pripadel Čehu Kalojirosu, vzpon v Žičah pa Italijanu Garosiu. Vmesna sprinta v Šentjurju in Šmarju pri Jelšah sta pripadla Slovencu Murnu.

Preberite si tudi kje in kdaj bodo na celjskih cestah zapore v času današnje in jutrišnje etape.

Fotogalerija: David Valant