Vojničan državni prvak v letenju s toplozračnimi baloni


Utrinek med izvajanjem nalog v balonu; vir foto: Jernej Bojanovič

Prejšnji teden se je v Prekmurju odvilo štiridnevno odprto državno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni. V absolutni konkurenci udeležencev iz Avstrije, Hrvaške, Madžarske, Italije, Španije in Slovenije je Jernej Bojanovič iz Vojnika osvojil drugo mesto, med slovenskimi balonarji pa je bil najboljši.

V petih dneh je 16 tekmovalcev, ki so se udeležili dogodka, opravljalo 15 nalog. Zaradi neugodnega vreme dva od sedmih načrtovanih poletov sicer nista bila izpeljana.

Bojanovič je skupno zbral 10.308 točk. V skupnem mednarodnem seštevku je bil od njega uspešnejši le Madžar Szabolcs Garab za 10.507 točkami. Bojanovič je tekmovnje začel nekoliko bolj v ozadju. Po šetih nalogah je bil na 11. mestu. Po 13. nalogah je bil tretji, a je pred zadnjo nalogo nazadoval na 5. mesto. V zadnji nalogi, kjer je bilo potrebno pristati, je bil najboljši, kar mu je omogočilo tudi skok na razpredelnici.

Tekmovanje je bilo letošnji balonarski dogodek v Sloveniji in je potekalo pod okriljem svetovne balonarske organizacije FAI.