ŽKK Cinkarna Celje: Sprejem mladinskih evropskih prvakinj in napoved nove sezone


V Pelikanovem ateljeju, kjer trenutno gostuje razstava “Cinkarna skozi objektiv mojstra Pelikana” ob praznovanju 150-letnice Cinkarne d.d., je ŽKK Cinkarna Celje pripravil slovesni sprejem za svoje mladinske evropske prvakinje, ob tem pa predstavil ekipo in cilje za prihajajočo sezono.

Dogodek je bil častno obiskan s strani številnih uglednih gostov. Predsednik kluba Borut Kop je tako gostil celjskega župana, Matijo Kovača, predsednika Košarkarske zveze Slovenije, Mateja Erjavca in predsednika uprave ter generalnega direktorja Cinkarne, Aleša Skoka.

Sprejem mladinskih evropskih prvakinj
Zoja Štirn, Ula Krenk, Kim Žibert, Lea Bartelme in Borut Kop. (Foto: Simon Valant)

Med poletnim klubskim premorom so igralke ŽKK Cinkarna Celje blestele v dresih slovenskih reprezentanc. Kar 13 košarkaric iz Celja je zastopalo različne selekcije, vrhunec pa je prišel z naslovom evropskih mladinskih prvakinj, ki so ga osvojile Lea BartelmeZoja ŠtirnUla Krenk in Kim Žibert.

Lea Bartelme, kapetanka slovenske mladinske reprezentance, je ob tej zgodovinski zmagi dejala: ”Turnir v turški Konyi in zlasti zmagoslavje v finalu sta bila res nekaj neverjetnega. Še zdaj, skoraj tri mesece po uspehu še vedno dobivamo veliko čestitk iz vseh strani, kar kaže na to, da nam je res uspelo spisati zgodovino. Mislim, da je bila pri tem ključna naša povezanost in vzdušje v ekipi.”

Njihov izjemen dosežek je bistveno pripomogel k napredku KZS, ki se je povzpela na 9. mesto na svetovni lestvici uspešnosti ženskih reprezentanc mlajših starostnih kategorij. V dveh letih je Slovenija tako napredovala za 36 mest, kar je največ med vsemi državami na svetu.

Matej Erjavec, predsednik KZS, je pohvalil uspehe mladih Slovenk in posebej izpostavil pomembno vlogo celjskega kluba: ”Pri tem ima pomembno vlogo celjski klub, ki je pod vodstvom predsednika Boruta Kopa in strokovnega dela trenerja Damirja Grgića po eni strani produkcijski center, po drugi strani pa smetana na torti slovenske ženske košarke.”

Sodelovanje s Cinkarno
Predsednik kluba Borut Kop in celjski župan Matija Kovač. (Foto: Simon Valant)

Župan Mestne občine Celje, Matija Kovač, je poudaril prispevek lokalnega gospodarstva k športu v knežjem mestu, dodatno pa je izpostavil Cinkarno, katere ime, barve ali logotipe na svojih dresih nosijo številni kolektivi v Celju.

Cinkarna bo namreč še sedmo sezono zapored generalni pokrovitelj celjskega košarkarskega kluba. O dobrem sodelovanju je spregovoril Borut Kop, predsednik ŽKK Cinkarna Celje: ”Ni naključje, da smo današnje druženje pripravili v Pelikanovem ateljeju, kjer si je moč ogledati razstavo »Cinkarna skozi objektiv mojstra Pelikana«. Na ta način želimo še posebej izpostaviti izjemno sodelovanje z našim generalnim pokroviteljem Cinkarno, brez katerega si delovanja kluba ne znamo predstavljati.”

Predsednik uprave – generalni direktor Cinkarne Aleš Skok predsednik kluba Borut Kop. (Foto: Simon Valant)

Da gre za pozitivno zgodbo iz obeh strani je potrdil tudi predsednik uprave – generalni direktor Cinkarne, Aleš Skok, ki je poudaril pozitivno sporočilo, ki jo prinašajo uspehi košarkaric: ”Ste dokaz, da je s trdim delom, predanostjo in timskim duhom mogoče doseči velike stvari. Podobno kot vaš položaj v športu, je tudi naše podjetje majhen igralec na trgu velikih ponudnikov pigmenta titanovega dioksida. Zato z enako predanostjo, s trdim delom in timskim duhom ohranjamo status zanesljivega dobavitelja, ki ga naši kupci cenijo in nagrajujejo z zaupanjem.”

Sezona 2023/24

V novo sezono celjske košarkarice vstopajo z mlado ekipo, kjer je povprečna starost igralk manj kot 19 let. V primerjavi z lansko zasedbo v knežjem mestu ne bodo več nastopale Maruša Seničar, Lea Debeljak, Sara Loomis in Thaylah Simmons. Ekipa se je okrepila s tremi tujimi košarkaricami: brazilska reprezentantka Thayna Silva, kanadska reprezentantka Niyah Becker ter kadetska srbska reprezentantka Andjela Demirović. Poleg tega so članski ekipi priključene tudi nekatere obetavne košarkarice iz mladinskega pogona.

ŽKK Cinkarna Celje pred sezono 2023/24 (Foto: Andraž Purg)

Funkcijo kapetanke bo odslej opravljala sicer še vedno poškodovana Ana Nuša Anžič, ki verjame, da bodo soigralke že na uvodnih tekmah pokazale veliko želje in motivacije, hkrati pa si želi tudi večjo in številčnejšo podporo celjskih navijačev.

V prihajajoči sezoni bodo Celjanke v vseh treh tekmovanjih branile naslov prvakinj, že petnajsto sezono zapored pa jih bo vodil trener Damir Grgić, ki je predstavil klubske cilje: ”Prvi cilj je vedno individualni napredek igralk, kar je predpogoj, da bomo napredovali tudi kot ekipa. Za razliko od lanske sezone imamo letos kar precej spremenjeno igralsko zasedbo, zato bomo zagotovo potrebovali nekaj časa, da stvari postavimo na svoje mesto. Vsekakor si do konca sezone želimo biti na nivoju, ki nam bo omogočil, da bomo v Celju skušali zadržati obe domači lovoriki ter se skušali uvrstiti na zaključni turnir WABA lige.”

Borut Kop je pred začetkom nove sezone dejal: ”V jubilejno 30. sezono vstopamo optimistično razpoloženi. Zvesti ostajamo svoji filozofiji, ki je usmerjena v delo z mladimi, še naprej bomo realni ter racionalni. Obratovati želimo na obratih, ki so realni in jih zmoremo. Verjetno smo tudi zato eden redkih slovenskih športnih kolektivov, ki že vse od svoje ustanovitve deluje in posluje z isto davčno številko. Tudi na to smo izjemno ponosni.”

Košarkarice Celja novo sezono začenjajo v soboto, ko bodo v prvem krogu državnega prvenstva gostovale v Slovenskih Konjicah.