Zmaga nad Španijo najlepše darilo številnim navijačem v fan coni Celje (foto in video)


S senzacionalno zmago nad aktualnimi evropskimi prvaki Španci so se slovenski košarkarji na najboljši možni način oddolžili navijačem za sredino infarktno-veselo vzdušje, ki so ga pripravili na tekmi s Čehi. Po fantastičnem drugem polčasu so na kolena spravili svetovno velesilo v košarki, Španijo, in s tem napovedali odločen boj za najvišja mesta na letošnjem EuroBasketu. Tekmo smo spremljali v množici navijačev, ki so se pol ure pred tekmo nagnetli v navijaški coni v Celju.

Po odločnem začetku tekme, ki so ga začeli Goran in Zoran Dragić, Jaka Blažič, Jure Balažič in Uroš Slokar, so naši junaki v četrti minuti še vodili za dve točki, nato so Španci z delnim izidom 7:0 prevzeli vajeti v svoje roke. Trojka Jake Lakovića je izid izenačila, a so si Španci ob koncu prve četrtine uspeli priigrati pet točk naskoka.

Približno 2000 navijačev je sredi Celja navijalo in dihalo z našimi košarkarji

V drugem delu se je razigral Boštjan Nachbar, ki je ob odlični obrambi naših košarkarjev s trojko poskrbel za minimalno vodstvo, na kar so Španci odgovorili s silovitim napadom in tako na odmor odšli z osmimi točkami prednosti. Naši košarkarji so zobe pokazali proti koncu tretje četrtine s trojko Eda Murića. Tudi nekaj spornih sodniških odločitev pa naših ni vrglo iz tira in zadnjo četrtino so pričeli s točko prednosti.

Zadnja četrtina je potekala v izmenjavi vodstva vse do zadnjega vodstva Špancev tri minute pred koncem, nato pa sta Nachbar in Goran Dragić skupno z 11 točkami (Španci le z eno) poskrbela, da je Slovenija prišla do najodmevnejše zmage v zadnjih letih. Končni rezultat tekme je bil 78:69.

Kakor na parketu v celjski Dvorani Zlatorog pa je bilo vroče in bučno v navijaški coni v središču Celja, kjer so navijači tekmo spremljali na velikem LED zaslonu. Že ob pol osmi uri je na oder stopila skupina Red Hot Chili Peppers World Tribute Band, ki je z uspešnicami ene najuspešnejših ameriških rock skupin, ki letos obeležuje 30-letnico delovanja, ogrela navijače. Slednji so od prve minute tekme dihali in bučno navijali za naše junake. Navijanje se je stopnjevalo vse do konca tekme, ko je ob zadnjem sodniškem žvižgu in ob dejstvu, da so naši premagali “velike Špance”, iz zvočnikov zadonela Avsenikova Golica. Ples, veselje, smeh in radost so preplavili središče Celja. Le malokdo je še takrat dvomil v veliki uspeh slovenske reprezentance na letošnjem EuroBasketu.

Med polčasom smo pred kamero uspeli povabiti navijače in jih povprašati za mnenje o poteku tekme in o možnostih za zmago naših junakov. Žal pa nismo uspeli najti nobenega navijača iz Španije, ki bi nam podal svoje mnenje, obiskali smo celo njihovo neuradno navijaško cono v znanem celjskem lokalu, a jih med tekmo in po tekmi ni bilo tam. Smo se pa pogovarjali z navijačem iz Gruzije, ki je pred tekmo Slovenija : Španija izgubila s Hrvati le za točko (končni rezultat je bil 77:76 v korist Hrvatov). Z enako razliko, z rezultatom 69:68, je v “slovenski” skupini sinoči Češka premagala Poljsko.


Obiščite spletno stran www.thermana.si in si oglejte aktualno ponudbo razvajanja za sproščanje telesa in umirjanje duha po ali pred ogledom napetih košarkarskih tekem.

Utrinke iz navijaške cone in izjave navijačev si lahko ogledate v spodnjem video posnetku. Vabljeni tudi k ogledu galerije fotografij, ki smo jih posneli med včerajšnjo tekmo.

Danes čaka naše košarkarje dan premora, nove podvige in priložnosti pa bodo iskali v soboto, ko jih čaka tekma z Gruzijci. Dogajanje bomo tudi v prihodnje spremljali na našem portalu, zato vabljeni k ogledu dogajanja na EuroBasketu.

Rezultati 2. dne v Areni Celje:

HRVAŠKA – GRUZIJA

77:76 (17:15, 18:19, 15:18, 27:24)

Draper 16, Bogdanović 15; Tsintsadze 25, Hickman 20.

POLJSKA – ČEŠKA

68:69 (25:12, 13:22, 11:16, 19:19)

Ignerski 17; Vesely 23, Barton in Satoransky po 10.

SLOVENIJA – ŠPANIJA

78:69 (9:14, 16:19, 27:18, 26:18)

G. Dragić 18, Nachbar 14, Z. Dragić 12; Gasol 17, Calderon 14.

[simpleviewer width=100% height=700 id=426]

v/t/f: Egon Horvat