Zmago Simona Brusa nad Petrom Kauzerjem dodatno popestrilo odprtje novega veslaškega centra na Špici v Celju (video)


Minulo soboto je v Celju potekalo odprto državno prvenstvo v slalomu na divjih vodah, kjer so po končanem prvenstvu slavnostno odprli nov sodoben veslaški center, ki je zrasel na pogorišču nekdanje, pred petimi leti pogorele čolnarne. Na veliko veselje Celjanov je novi državni prvak postal komaj 18-letni domačin Simon Brus, ki je za slabo sekundo ugnal svetovnega prvaka Petra Kauzerja.

Že dopoldanski začetek tekmovanj je napovedoval izredno razburljivo tekmo na sicer ne preveč zahtevni progi. A vendar so morali kajakaši in kanuisti za državne naslove kljub vsemu pokazati znanje in moč. Pomerili so se namreč naši najboljši kajakaši in kanuisti iz preteklega SP v Bratislavi. Med kajakaši, kjer je pri nas najhujša konkurenca, je naslov državnega prvaka slavil Simon Brus, sedmo uvrščeni na preteklem SP, ki je bil tokrat hitrejši od aktualnega svetovnega prvaka Petra Kauzerja in tretje uvrščenega Janoša Peterlina.

Med kajakašicami večjega presenečenja ni bilo, saj so na stopničke stopile vse tri slovenske reprezentantke in sicer na najvišjo Urška Kragelj, druga je bila Nina Mozetič (lanska prvakinja), tretja pa Eva Terčelj.

Pri kanuistih se je naslova državnega prvaka veselil aktualni evropski prvak do 23 let Anže Berčič, podprvak je postal njegov klubski in reprezentančni kolega Benjamin Savšek, za presenečenje pa je na tretjem mestu poskrbel Luka Božič, sicer član našega najboljšega dvojca, ki je za seboj pustil marsikaterega kanuista.

V tekmovanju kanuistov dvojcev pa sta zmago slavila Luka Slapšak in Boštjan Jarc, srebrno medaljo sta osvojila Luka Božič in Sašo Taljat, bron pa je na koncu pripadel Luki Žganjaru in Petru Žnidaršiču.

V tekmi kanu za ženske je s konkurenco pometla Eva Terčelj, ki je lani v tej disciplini nastopila na svetovnem prvenstvu v Tacnu in se uvrstila na odlično četrto mesto.

Po podelitvi odličij je sledilo slavnostno odprtje nove velike pridobitve za veslače in mesto Celje, saj so tudi uradno v svoj namen predali novo čolnarno na Špici, ob sotočju Savinje in Ložnice. Z izgradnjo atraktivno zasnovanega veslaškega centra so pričeli jeseni 2008, dobri dve leti za tem, ko je zgorela stara čolnarna na špici. Objekt tako dopolnjuje športno, rekreativno, turistično, gostinsko in izletniško ponudbo Celja. Slavnostnega dogodka so se udeležili domala vsi, ki v kajakaškem športu v Sloveniji nekaj pomenijo, manjkal ni niti župan MOC Bojan Šrot. Novo, po besedah predsednika KKK Nivo iz Celja Dušana Konde celo eno najsodobnejših in najlepših čolnarn na svetu, je blagoslovil celjski škof Stanislav Lipovšek. Slavnostni trak sta prerezala novi državni prvak Simon Brus in Dušan Konda.

Dušan Konda, gonilna sila in duša KKK Nivo iz Celja je v nagovoru poudaril, da si v prihodnjem letu, ko je predvidena regulacija reke, želijo urediti tudi progo, ki trenutno zaradi naravnih danosti ne more parirati s tisto v Tacnu, saj imajo željo, da bi v prihodnosti v Celju pripravili vsaj mladinsko evropsko prvenstvo.

Po uradni otvoritvi je sledilo presenečenje, poroka dveh aktivnih rekreativcev KKK Nivo iz Celja, ki sta se za slednje zavezala v preteklosti, ko sta dejala, da bosta ta korak naredila, ko bo na Špici zrasla nova čolnarna. Pri obredu je sodeloval celjski župan Bojan Šrot in matičarka.

Slavje se je zaključilo z napovedanim velikim koncertom Petra Lovšina in Bajage, o čemer bomo pisali v enem prihodnjih prispevkov.

Vabljeni k ogledu spodnjega video prispevka, kjer je izjavo ob odprtju nove čolnarne podal predsednik KKK Nivo iz Celja Dušan Konda.

v/t/f: Egon Horvat

Vir: KKK Nivo Celje