Hokejisti v evropski ligi


S tem naslovom je bil na današnji dan pred 30 leti objavljen članek v Novem tedniku. Vabljeni k branju:

Po številnih zapletih in različnih stališčih okoli alpske lige v hokeju se je nedavni sestanek predsednikov nacionalnih zvez v Bolzanu za naše najboljše klube Jesenice, Olimpijo, Inntal in Bled končal z vključitvijo v novustanovljeno evropsko ligo, ki jo bo vodila mednarodna zveza IIHF.

Evropska liga se bo začela 10. septembra, igralna dneva sta torek in sobota (oktobra bodo zaradi avstrijskega prvenstva tekme samo ob torkih), 29 klubov iz sedmih držav pa je po regionalnem ključu razdeljenih v štiri skupine. Celjani so v Donavski skupaj z Olimpijo, Bledom, finalistom končnice avstrijskega prvenstva EC Grazom, WEV Dunajem in slovaškim šampionom Slovanom iz Bratislave. Zmagovalec se bo neposredno uvrstil v polfinale, drugouvrščeno moštvo pa dodatne kvalifikacije s predstavnikom Jadranske skupine, v kateri so tudi Jeseničani. Celjani so z razpletom zadovoljni, trener Krikunov pa je zaradi močnejše konkurence (Avstrijci na svetovnem prvenstvu igrajo v skupini A, Slovaki pa v skupini B) predlagal prihod še bolj kvalitetnih tujcev, ki bodo imeli pravico nastopa tudi v evropski ligi. Celjani bodo s pripravami začeli 15. julija, natančen program pa še ni znan.

Sodelovanje v poletni ligi na Bledu še ni potrjeno, saj organizatorji še dolgujejo denar za lansko zmago. Alternativa je turneja po Rusiji, kjer naj bi igrali s peterico najmočnejših ekip, ena izmed možnosti pa je še vedno gostovanje v Kanadi.

Inntal bo okrepitve predstavil 6. avgusta na hokejski noči, prvo tekmo v Mestnem parku pa bo odigral štiri dni zatem proti Olimpiji.

Zaradi evropske lige bo spremenjen program državnega prvenstva, dopolnitve pa bodo usklajene šele v naslednjih tednih.

Željko Zule, Novi tednik, 30. 6. 1994