Nadaljevanje celjske transverzalne poti


S tem podnaslovom je bil na današnji dan pred 30 leti objavljen članek v Novem tedniku. Vabljeni k branju:

Po zanimanju, ki ga je lani vzbudil prvi del Transverzalne poti Zveze društev upokojencev Celje, je pred dnevi izšla še knjižica z drugo ter tretjo etapo poti. Simbol poti, ki je na stala po ideji Staneta Krivca, je zaščitena velikonočnica.

Avtor obeh knjižic, Celjan Rudi Mraz, organizator šport ne dejavnosti pri ZDU Celje, je v prvi knjižici izbral lažje dosegljive točke, za nabiranje kondicije. Tam so napotki za poti na celjski Stari grad, lovsko kočo nad celjskim parkom. Celjsko kočo, Šentjungert, Sv. transverzalne poti Ano, Reško planino, goro Olj ko, Resevno, Šmohor in GoIjavo.

V drugi, novi knjižici so zato nekateri nekoliko zahtevnejši cilji. Rudi Mraz se je v sodelovanju s planinsko vodnico Marijo Mraz ter dobrima poznavalcema planinskih poti, So njo in Janezom Zupančičem, odločil (v drugi etapi poti) za Lisco, Donačko goro, Kopitnik, Paski Kozjak, Bohor, Rifnik, Hom, Kum, Boč ter Sleme nad Šoštanjem. Mraz opisuje značilnosti omenjenih ciljev, poti, razglede ter odpiralne čase planinskih postojank, v knjižici pa je tudi posebni prostor za transverzalne žige. Kdor bo zbral vse potrebne žige, si bo prislužil srebrno transverzalno značko.

V novi knjižici so prav tako podrobni opisi tretje etape planinske poti za zlato značko, ki jo bodo uradno odprli prihodnje leto. V tretji etapi gre za vzpone na Čemšeniško planino. Sladko goro, na Gore, Ajdovski grad, Orlovo gnezdo, Svetino, Veliko Kozje, za jamo Pekel, dom na Kalu ter Olimje. Izid so omogočili Cinkarna Celje ter turistične kmetije v okolici Atomskih Toplic. Novo knjižico je mogoče dobiti pri upokojenskih društvih celjske občine ter v nekaterih drugih, prvo pa še imajo v ZDU, v celjski Jurčičevi ulici 6.

Brane Jeranko, Novi tednik, 16. 6. 1994