Otvoritev splavala po vodi


S tem naslovom je bil na današnji dan pred 30 leti objavljen članek v Novem tedniku. Vabljeni k branju:

Celjski turistični dnevi so se začeli brez ponedeljkove uradne otvoritve, ki je dobesedno splavala po vodi. Tako Celjani niso videli predstave s celjski mi grofi in Veroniko na konjih, pa tudi vol na žaru je bil bolj moker kot pečen. Organizatorji zato upajo, da bodo vsaj zaključek dnevov do nedelje speljali tako, kot so načrtovali.

V minulih dneh se je tako zvrstilo nekaj zabavnih in kulturnih prireditev, na ulicah pa se vse dni predstavljajo celjska podjetja s svojimi izdelki. Vse to naj bi prispevalo k predstavitvi Celja in promociji njegovega gospodarstva, kulture in zgodovine. V sredo so tako na Starem gradu predstavili novo publikacijo Celjski knezi v Evropi avtorja mag. Igorja Grdine, ki predstavlja nov pogled na življenje Celjskih. Za promocijo celjske preteklosti so poskrbeli tudi v muzejih, kjer so včeraj in danes (četrtek) pripravili dneve odprtih vrat. Za kulturni del dnevov so poskrbeli celjski gledališčniki s predstavami Hermana Celjskega na Starem gradu, ki jih bodo ponovili še danes ob 21. uri ter v soboto in nedeljo.

V minulih dneh so organizatorji pripravili tudi srečanja učencev in dijakov z Acijem Puncerjem in Milošem Mikelnom, ki sta v svojih delih opisovala Celje. Na glasbenih večerih so se predstavili znani Celjani kot je Vita Mavrič, nocoj ob 20. uri pa bo v Turški mački nastopil Mojmir Sepe.

Če vreme ne bo nagajalo, se bo pred Metropolom in na Glavnem trgu danes ves dan odvijala revija narodne in zabavne glasbe, ob 20. uri pa bo do Celjani lahko nastopili na snemanju oddaje Karaoke. Jutri, v petek, pa bodo na svoj račun prišli mladi, ki imajo radi rock, ob 19. uri pa bo na Glavnem trgu nastopila Helena Blagne. Ta dan bodo zaključili s proslavo v počastitev dneva državnosti in koncertom orkestra Akord v Narodnem domu. Soboto na Glavnem trgu bo zaznamoval Radio Celje s celodnevnim programom. Dopoldne bodo po obronkih celjske kotline krenili maratonci, v Škofji vasi pa bo mednarodni konjeniški turnir v preskakovanju ovir, ki se bo nadaljeval še v nedeljo.

T. Cvirn, foto: Edo Einspieler, Novi tednik, 23. 6. 1994