Vojašnica iz Celja na Ljubečno


S tem naslovom je bil na današnji dan pred 25 leti objavljen članek v Novem tedniku. Vabljeni k branju:

Na obisku v Celju je bil v torek minister za obrambo dr. Franci Demšar s sodelavci, med katerimi je bil tudi državni sekretar Miro Trbovc, ki se ukvarja tudi s problematiko vojaških nepremičnin. S celjskim županom Bojanom Šrotom se je minister pogovarjal o mestni problematiki na območju Mestne občine Celje.

Minister Demšar je povedal, da je ministrstvo za obrambo podedovalo precej vojaških objektov. Ker želijo z njimi dobro gospodariti, sedaj ugotavljajo, katere sploh še potrebujejo, za tiste, ki niso več njihovem interesu, pa se dogovarjajo z župani, kakšna bo njihova usoda.

V Celju so se pogovarjali predvsem o kompleksu vojašnice ob Mariborski cesti, ki naj bi jo preselili na Ljubečno. Ves kompleks bi ministrstvo za obrambo odstopilo občini, za zamenjavo pa bi radi 120 hektarjev zemljišč na lokaciji Ljubečne, kjer bi gradili nov vojaški kompleks. Cilj ministrstva je namreč vse vojaške objekte iz mest odstraniti na obrobje. Na lokaciji Ljubečne ima vojska že 21 hektarov zemljišča, o preostalem pa se morajo dogovoriti z občino in nekaterimi tamkajšnjimi lastniki zemljišč. Približno v petih letih je realno pričakovati, da bi uredili vse to, v nadaljnjih petih letih pa bi na novo lokacijo preselili postopoma celo vojašnico, strelišče iz Pečovnika in skladiščne prostore ter remontne delavnice, ki so sedaj v Bežigradu. Tako bi se vojska iz Celja umaknila v desetih letih, meni minister Demšar.

Precej težav v Celju je s hišami, ki stojijo ob vojašnici na Mariborski cesti. Denacionalizacijski zahtevek je vložen v zvezi z Westnovima vilama, reševanje denacionalizacijskega postopka za hišo Delacordovih pa je v pristojnosti celjske upravne enote, je povedal Bojan Šrot.

Dogovorili so se tudi, da uprava za obrambo ostane v prostorih bivšega SDK v Celju, vendar sčasoma ne več v podnajemniškem razmerju do Mestne občine Celje. Minister Demšar je pogovore v Celju označil za zelo uspešne.

NGL, Novi tednik, 20. 5. 1999