90. obletnica PGD Trnovlje-Celje (foto, video)

05. 07. 2014 18:59
DSC05431
Plesišče je bilo ves čas napolnjeno z nasmejanimi obiskovalci

Gasilsko društvo Trnovlje-Celje to leto praznuje svojo 90. obletnico obstoja. Temu na čast so se tekom dneva skupaj s krajani podružili ob gasilskih igrah, zvečer pa dan zaokrožili z gasilsko veselico z ansamblom Unikat.

Krajani Trnovelj v Celju so se leta 1924 odločili ustanoviti prostovoljno gasilsko četo, pri čemer je potrebno dodati, da je bilo slednje brez vsakega zunanjega vpliva. To se je zgodilo v trnovski (Bervarjevi) kovačnici, kjer so se Trnovci zbirali kot v svoji skupščinski palači in razpravljali o dnevnih novicah, motrili trenutni položaj in določali taktiko za nadaljnje postopanje.

Čeprav jim je bil leta 1941 odvzet ves arhiv, jih to ni zaustavilo in so tako s svojim delom nadaljevali leta 1951. Tega leta so v gasilski dom namestili tudi električno sireno. Le-ta je močno razbremenila tri trobentače, ki so bili prej razporejeni po Trnovljah in trobili v primeru požara.

DSC05465
Tekmovanja med gasilskimi društvi so potekala pozno v noč.

Leta 1953 je bil zgrajen stolp ob gasilskem domu, ter prizidek za gorivo in mazivo. Ogromno dela so fantje vložili ob katastrofalni poplavi leta 1954. Prav tako pa so eno večjih akcij doživeli leta 1966, ko je neznan požigalec v eni noči zanetil 4 požare. Leta 1974 je ob praznovanju 50-letnice društva dobilo gasilsko društvo novo gasilsko vozilo TAM 2001.

DSC05451
Ansambel Unikat je zbrane zabaval na večerni veselici.

Vse to in še več je zgodovina PGD Trnovlje-Celje. V spomin na dosežke svojih prednikov so tako v soboto 28. 6. 2014 pripravili dan slavja. Med sabo so se lahko tekom dne v različnih gasilskih disciplinah pomerila razna gasilska društva. Tekmovanja pa so potekala tudi med samo gasilsko veselico, na kateri so obiskovalci lahko zaplesali ob zvokih priznanega štajerskega ansambla Unikat. Med tem ko so eni plesali, drugi jedli odojka, se je skupina mladih borila za prvo mesto na cesti za gasilskim domom. Akcije, ki so trajale zgolj par sekund, so ob rob ceste privabile mnoge radovedne gledalce, ki so tekmovalce glasno spodbujali.

Na večernem delu je bila tudi ekipa Celje.info, kjer je za vas posnela nekaj fotografij in video. Vabljeni k ogledu.

[simpleviewer width=100% height=700 id=630]

Kristina Strašek

Na Polovički na voljo paket zadnjih 20 najcenejših vstopnic za glavni oder s top bandi na Pivo in cvetje naročite tukaj:

pivo-cvetje-polsi-klik

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
182 queries in 0,632 seconds.