Ana Desetnica sejala smeh po celjskih ulicah (foto, video)


V soboto dopoldne je celjske ulice osvajala Ana Desetnica, ki v duhu mednarodnega festivala uličnega gledališča po knežjem mestu že tradicionalno širi smeh in veselje.

Poletje v Celju vsakoletno poskrbi tudi za veliko zabave in v knežje mesto povabi Ano Desetnico, festival uličnega gledališča, ki ga organiziral Gledališče Ane Monro. Nič drugače ni bilo tudi letos, saj so se v soboto po celjskih ulicah potikali umetniki iz Slovenije in tujine.

Ana Desetnica je v knežje mesto pritegnila Čredo in Šah-mat
Nenavadna bitja so pritegnila veliko zanimanja.
Nenavadna bitja so pritegnila veliko zanimanja.

Dogajanje se je začelo ob 10. uri z interaktivno predstavo Cie. Rue Pietonne iz Francije z naslovom Čreda. Spoznali smo francoskega pastirja, ki čuva čredo svojeglavih živali. Nenavadna bitja brez možganov še pri vsakdanjih opravilih kot so prehranjevanje, spanje in parjenje, povzročajo nered.

Tako so ponagajale tudi obiskovalcem celjskih ulic in jih odgnale na pašo med realnostjo in fikcijo. Nenavadne pojave so namreč poskrbele tudi za nekaj strahu, predvsem pa za salve smeha, ko so obiskovalcem predrzno kradle torbice in kolesa, ob vsem pa so si želele le dotika.

Šah-mat.
Šah-mat.

Uro kasneje pa je Glavni trg očarala skupina Elabö iz Nemčije, ki je uprizorila pravi Šah-mat. Nenavadni partiji šaha so se z veseljem pridružili tudi mimoidoči. Glavna protagonista sta njun odnos prikazala skozi zahtevno koreografijo, prežeto z akrobacijami.

Skoki, plezanje in poleti v zrak so tudi obiskovalce pustili z odprtimi usti, na katere pa se je resno prikradel tudi smeh. Gre za večkrat nagrajeno predstavo, ki nagovarja občinstvo brez besed, s humorjem in ob spremljavi glasbe. Kot v nemem filmu. 

Kako to zgleda v praksi, si lahko ogledate v spodnjem video posnetku.

Prav tako pa smo v objektiv ujeli tudi nekaj foto utrinkov s sobotnega gledališča na celjskih ulicah.