Celjski poletni bazen odprt od jutri, v Slovenskih Konjicah po sedmih desetletjih druga zgodba


Jutri bodo odprli celjsko letno kopališče, ki že kar nekaj desetletij predstavlja tradicionalno poletno zbirališče Celjanov. 

 Kopalcem je v 50-metrskem bazenu za plavalce in otroškem bazenu na voljo več kot 1700 kvadratnih metrov vodnih površin. Celotna površina kompleksa meri 2,3 ha, zajema pa tudi igrišča za odbojko na mivki, košarko, mali nogometu in namizni tenis ter badminton. Pred desetletjem je kopališče pridobilo nov sistem ogrevanja bazenske vode.

Dnevna vstopnica med tednom za mladino stane 3,5 evra, za odrasle pa 5. Ob vikendih je vstop dražji za pol oz. en evro.

Konjičane napotujejo v Zbelovo

Povsem drugače je v Slovenskih Konjicah, kjer je občinska uprava tik pred pričakovanim začetkom kopalne sezone sporočila, da letošnje poletje mestno kopališče ne bo na razpolago oz. da se lahko občani odpravijo v Zbelovo, kar je po cesti oddaljeno 11 kilometrov. 

Mnoge Konjičane je to razburilo, čeprav je tudi res, da je kopališče v zadnjih letih imelo manjši obisk. Obeta se celo izredna seja občinskega sveta.

Kraja sta z javnim prevozom sicer povezana, 19-minutna vožnja pa stane 2,3 evra. 

Na to temo dodajamo zapis Marka Druškoviča

ČAKAJOČ NA POČITNICE IN BAZEN

Tole je pogled na bazen v lanski sezoni. A ni prekrasen? In najlepši je takrat, ko je bazen poln otrok. Če zaprem oči, še vedno slišim pljuske skokov v vodo in razposajenost otrok.

Danes bom o njih … o čakajočih na počitnice in bazen. O naših otrocih, ker se že mesece veselijo poletja in sproščenega druženja s sošolci in prijatelji ob bazenu. Bazen, ki je navduševal že generacijo mojih staršev, nas kot mladostnike in tudi naše otroke.

In ko pred nekaj meseci zasledim informacijo, da bazen naj ne bi bil odprt, me v glavi spreleti le misel, da gre še za en čvek, ki ga je nekdo izrekel le zato, da ima kaj povedati. In danes, verjetno kakšna dva meseca po prvotni novici, se te informacije le še ponavljajo, nikjer pa ne zasledim kakršne koli informacije, kako problem rešiti, tako da bo bazen odprt. Nobene rešitve, kako bazen, ki naj bi letos imel sedemdeseto sezono, ostane odprt.

Sem in tja zajadra kakšna rešitev v stilu, saj imamo pa še bazen na Zbelovem in bomo tja vozili otroke brezplačno ali pa bomo subvencionirali karte v Termah Zreče in podobne.

In se samo vprašam: “A se samo meni zdi, da nekdo takšne leporečne puhlice trosi naokoli le zaradi lastne nesposobnosti najti rešitev pravega problema ali je dejansko že malo v letih, vsaj miselno, in resnično pričakuje, da se bodo sedemletni otroci kar sami odpravili z avtobusom na kopanje v 10+ km oddaljeno Zbelovo???”

Bazen Slovenske Konjice, foto: Marko Druškovič
Bazen Slovenske Konjice, foto: Marko Druškovič

Resnično me zanima, a samo jaz vidim, da konjiški bazen ni le luža vode, v kateri se da plavati, ampak je čez celo poletje zbirališče otrok, mladine in občasno tudi nas malo starejše mladine, kjer lahko sproščeno uživaš v družbi vrstnikov, v lepem okolju in čisti vodi. To je bazen, kjer se je mnogo starejših krajanov ne samo iz Konjic, ampak mnogo širše, naučilo plavati, kamor gredo najstnice pokazati nove kopalke vrstnikom, oni pa se pokažejo s kakšno novo norčijo v vodi. In nenazadnje, to je prostor, kjer osnovnošolci spoznajo svoje sovrstnike in včasih tudi učitelje izven šolskih klopi, in prostor, kjer se utrjujejo prijateljstva v zdravem in športnem duhu.

In ja, prva skrb staršev bi morala biti prva skrb tudi naše občine, da otroci v prijetnem okolju preživijo za mnoge najlepši del leta, ne pa da si bodo počitnice zapomnili po tem, kako so igrali igre na tablici ali pa se podili po ulicah, prepuščeni pazljivosti ostalih voznikov. In prva njihova misel septembra ob pisanju spisa, kaj so počeli čez poletje, bo: »Šli smo na morje in doma smo igrali igre na tablici.« Zakaj? Ker bodo enostavno zaradi svoje varnosti prisiljeni preživeti večino časa za štirimi stenami, ne vedoč, da so prikrajšani za poletje zaradi mnenja izvedenca, da bi si lahko kdo poškodoval podplat na zlomljenih ploščicah.

In ko preberem, da je mnenje o neustreznosti bazena za to sezono narejeno kasneje, kot pa je občina sprejela odločitev o zaprtju bazena za to sezono, me spreleti misel, kako neverjetna je oblastniška drža naših izvoljenih. Da se razumemo: Ta bazen niso Terme, ki so bolj kot namakanju podrejene profitni zakonitosti podjetja, TA BAZEN JE NAŠ. Zgrajen z delom naših starih staršev in v lasti občine. Te občine, ki naj bi skrbela za svoje občane. In če kdo iz uprave te občine tega ne razume tako, mogoče ne razume niti, da je njegovo poslanstvo na prvem mestu ravno skrb za občane.

Izjava župana, da je zaprtju bazena botrovalo tudi to, da ga ne uporablja noben plavalni klub, je razumljiva, mogoče komu celo všečna, saj je iz nje skoraj razumeti, da občina celo podpira plavalne športe. Si pa ne predstavljam kako jih namerava podpirati v prihodnje. Mogoče s treningi na suhem?

Seveda se je lahko izgovoriti na to, da je bazen star in ni vzdrževan (zakaj ga niste vzdrževali?), da je ekonomsko nerentabilen in celo po izvedenskem mnenju nevaren za poškodbe podplatov .
Hkrati pa ne zasledim nikjer nobene rešitve, kako bomo stanje spremenili. Kdo, kaj in kako? Strošek obnove je po mnenju izvedenca ocenjen na 138.000 EUR. Kje je plan, kdaj se ga bo obnovilo? Samo odgovor, da ni denarja. Pa pomislimo par mesecev nazaj: A za rezervno nogometno igrišče se je pa našlo pol milijona? Verjetno večina občanov sploh ne ve za dotično nogometno igrišče, ker je pomožno, za glavnim štadionom. In imamo še nekaj travnatih nogometnih igrišč v Ločah in še kje. Da tega, da ima vsaka krajevna skupnost še svoje igrišče za mali nogomet, sploh ne omenjam. Koliko pa imamo nogometašev v naši občini? Veliko, se strinjam. A med njimi ne poznam niti enega, ki ne bi mogel kakšnega treninga ali tekme odigrati na sosednjem igrišču. In če občina najde pol milijona sredstev za obnovo pomožnega nogometnega igrišča, ne najde pa 138.000 za obnovo bazena, menim, da se za zaprtjem konjiškega bazena skriva interes večje narave. A gre mogoče za milijonske investicije v bazenski kompleks in se kdo nadeja dobrega zaslužka pri gradnji ali pri prodaji zemljišča, ali pa pri dobavi ultra specialnega filtra, ki vodo naredi mavrično modro? VSE TO ŽE IMAMO. Velik bazen (prvi olimpijski bazen v Sloveniji), odlične površine ob bazenu za sprostitev ter mavrično modro vodo.

Da zaključim, očitno je županu, vodstvu občine in komunalnemu podjetju pri bazenu zelo spodrsnilo. Čeprav trenutno v bazenu ni niti kapljice, vode lahko kdo v njem tudi potone. A rešitev vsaj iz mojega vidika je enostavna: Bazen se odpre, kot da so bile te govorice zadnjih mesecev le slabe sanje, občina pa z bučno proslavo in novimi čudovitimi igrali za otroke poskrbi, da 70. sezona zasije v vsem siju.

PS: Da ne bodo vsi stroški šli na pleče občine, jaz že jutri in nato vsak naslednji dan prinesem vedro vode v znak solidarnosti pred občinska vrata.

*foto: ZPO Celje

maraton-drzavnosti