Odpirajo se velnes in fitnes centri, bazeni in nastanitveni obrati. Maske niso več obvezne.


Potem, ko je vlada odločila, da se naslednji teden v šolo vračajo vsi osnovnošolci, je odločila tudi, da bo od 1. junija dovoljeno zbiranje do 200 ljudi, odpirajo se tudi velnes in fitnes centri, bazeni, nastanitveni obrati,…

Prvi mož NIJZ-a Milan Krek je na današnji novinarski konferenci dejal, da maske niso več obvezne, so pa priporočljive. Krek je dodal, “če greste v trgovino in ne veste, da ne boste mogli vzdržavati razdalje 1,5 metra, je zelo pametno, da si nadanete masko, da zaščitite sebe in druge. Maske so obvezne za vse bolne in bi jih morali imeti vsepovsod. Tudi vsi negovalci, bi morali nositi.” Natančna navodila, kje je nošnja mask še vedno obvezna, najdete spodaj.

Vlada je na današnji seji, zaradi ugodne epidemiološke slike Slovenije pri boju z novim koronavirusom, na današnji seji sprejela nadaljnje ukrepe sproščanja, ki bodo veljali od 1. junija 2020.

Vlada je izdala Odlok o spremembah Odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. S spremembo odloka se tako odpravi prepoved opravljanja storitev na področju turističnih dejavnosti, in sicer za:

  • nastanitvene obrate nad 30 sob,
  • nastanitvene obrate za potrebe zdraviliškega zdravljenja,
  • velnes in fitnes centre,
  • bazene, vodne aktivnosti.

Zaprte ostajajo diskoteke in nočni klubi, prav tako ob nedeljah ostajajo zaprte trgovine.

Prav tako ob nedeljah in praznikih ostajajo zaprte prodajalne, razen bencinskih servisov in lekarn, ki so lahko odprti. Minimalni obratovalni čas prodajaln z živili se ohrani.

Vlada je izdala tidi Odlok o spremembi Odloka o začasni splošni omejitvi zbiranja ljudi na javnih krajih in mestih v Republiki Sloveniji. S spremembo se sprošča začasna omejitev zbiranja na javnem kraju. In sicer bo s 1. junijem, ko začne veljati sprememba odloka, na javnih krajih dovoljeno zbiranje do 200 oseb. Pri tem pa bo še vedno treba spoštovati varnostne ukrepe za preprečevanje prenosa okužbe.

Maske niso več obvezne so pa priporočene oz. obvezne v določenih okoliščinah

Navodila in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki jih posamični vladni akti ali ukrepi, sprejeti za zajezitev epidemije zaradi nalezljive bolezni COVID-19, navajajo kot pogoj za sprostitev oziroma opravljanje določene dejavnosti, ostajajo kot obvezna v veljavi še naprej do njihove spremembe ali preklica. Tako v veljavi ostajajo vsi predpisani higienski ukrepi, med drugim tudi obvezno nošenje zaščitnih mask, in sicer:

  • v zaprtih javnih prostorih, kjer je medsebojna razdalja manjša od 1.5 metra,
  • v javnih prevoznih sredstvih,
  • pri osebah z respiratornimi obolenji,
  • pri zaposlenih v zdravstvenih ustanovah glede na stopnjo izpostavljenosti,
  • pri zaposlenih v vseh domovih za ostarele in vzgojno varstvenih zavodih za osebe s posebnimi potrebami,
  • pri obiskovalcih zdravstvenih ustanov, domov za ostarele in vzgojno varstvenih zavodih za osebe s posebnimi potrebami