Dnevi komedije 2013 presenetili z lutkovno predstavo Živalska farma


Leta 1945 je George Orwell izdal roman Živalska farma, katerega so ljudje dolgo časa interpretirali kot kritiko Stalinovega totalitarističnega režima, v resnici pa zgodba sovpada s katerimkoli totalitarizmom.

Glede na aktualne razmere lahko najdemo vzporednice z zgodbo tudi pri sodobni plutokraciji.

Andrej Rozman Roza se je lotil dramatizacije Živalske farme, pri čemer je na primeru živali izpostavil zlorabo oblasti pod krinko prizadevanja za boljšo skupno blaginjo.Vito Taufer je v nadaljevanju poskrbel za režijo lutkovne predstave, ki jo je Lutkovno gledališče Ljubljana prvič uprizorilo pred dvema letoma.

Lutkovno gledališče Ljubljana je minulo soboto gostovalo na Dnevih komedije 2013 s politično satiro Živalska farma. Predstava je izstopala že zaradi resnejše vsebine, kolikor so je vajeni obiskovalci Dnevov komedije, ki je bila spretno zakamuflirana v podobe prikupnih živalskih lutk.

Poleg tega preseneča tudi dejstvo, da gre pri politični satiri Živalska farma za lutkovno predstavo, ki je prav tako novost na letošnjih Dnevih komedije. Predstavo spremljajo tudi številne socrealistične pesmi, ki so dodatno prispevale k tragikomičnemu vzdušju.

Drugačen tip predstave je poskrbel tudi za drugačno atmosfero med obiskovalci, ki so sicer uživali ob humornih vložkih, kljub temu pa je poslednji akt lutkovne predstave pri gledalcih pustil grenak priokus. Gre namreč za prikaz stanja, kateremu smo izpostavljeni ne glede na časovno obdobje.

Vsakemu gledalcu predstave se tako lahko porajajo vprašanja, ali je pozitivna utopija sploh še mogoča? Moramo mladim generacijam ponuditi že izdelan sistem, ali je bolje, da jim privzgojimo nove vrednote? Ali sploh lahko dosežemo boljši jutri?