Dnevi komedije 2017: slavila predstava Peter Kušter (foto)


V soboto zvečer je v Slovenskem ljudskem gledališču Celje potekal zaključek festivala Dnevi komedije 2017. Ob tej priložnosti so razglasili zmagovalce najbolj žlahtnih kategorij, letošnji festival smeha pa je zaključil Jonas Žnidaršič z avtokomedijo Jonas. 
Žlahtna komedijantka 2017 postala Nataša Matjašec Rošker 
Mag. Tina Kosi izrazila zadovoljstvo nad 26. festivalom Dnevi komedije
Mag. Tina Kosi izrazila zadovoljstvo nad 26. festivalom Dnevi komedije

Strokovno komisijo 26. Dnevov komedije so sestavljali režiser Jernej Kobal, dramaturginja Nika Leskovšek in direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman. Soglasno so naziv žlahtne komedijantke podelili Nataši Matjašec Rošker za vlogo Florence Foster Jenkins v predstavi Petra Quilterja Glorious! v izvedbi Drame SNG-ja Maribor v sodelovanju z Opero SNG-ja Maribor.

Nataša Matjašec Rošker je komisijo prepričala kot protagonistka komedije, saj je bila več, kot samo igralka, marveč predstava sama. Igralka je kot Florence Foster Jenkins vzpostavila svojevrsten, iskren in optimističen svetovni nazor, ki je v izrazitem komičnem kontrapunktu s pogledom vseh drugih. Njena pevska interpretacija »najslabše pevke na svetu« dramaturško spretno in smiselno gradira prek bevskajoče arije do bravuroznega fiaska v Carnegie Hall, s čimer si je prislužila naziv žlahtne komedijantke.

Dario Varga prepričal kot žlahtni komedijant 2017
Dario Varga se je popolnoma razgalil in prepričal strokovno komisijo.
Dario Varga se je popolnoma razgalil in prepričal strokovno komisijo.

Žlahtni komedijant 2017 je postal Dario Varga za vlogo Valentinčiča v predstavi Emila Filipčiča in Marka Derganca Butnskala v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj in Slovenskega mladinskega gledališča

Dario Varga zgradi lik Valentinčiča z minimalističnimi sredstvi; spretno prevzame in vseskozi nosi absurdističen in avtoironičen ton celotne predstave. V odnosu do soigralcev vključujoče in spretno odigra vlogo tako, da gledalca prevzame z izgrajeno podobo človeške dostopnosti, ki najbolj pride do izraza v zadnjem, popolnoma razgaljenem prizoru, ki izpostavi sporočilnost celotne predstave.

Igor Vuk Torbica postal žlahtni režiser 2017 za režijo komedije Žalujoča družina

Strokovno komisijo je kot žlahtni režiser 2017 prepričal Igor Vuk Torbica za režijo komedije Branislava Nušića Žalujoča družina v koprodukciji SLG Celje in PG Kranj. Vuk Torbica si je zaslužil nagrado za domiselne intervencije, ki vseskozi polnijo uprizoritveni prostor, na način, da ne banalizirajo besedila, marveč ponujajo konsistentno vzpostavljene in razdelane karakterne vloge skozi uprizoritveno celoto in sporočilnost zgodbe družine prenesejo na simptomatiko družbenih problemov kot celote.

Predstava Peter Kušter prepričala kot žlahtna komedija 2017
SNG Nova Gorica slavila s komedijo Peter Kušter.
SNG Nova Gorica slavila s komedijo Peter Kušter.

Žlahtna komedija 2017 je postala Peter Kušter The Tiger Lillies, Juliana Croucha in Phelima McDermota v režiji Ivane Djilas in izvedbi SNG Nova Gorica.

Gledališče v gledališču za gledališke sladokusce, ki v prvem prenosu bizarne operete Petra Kuštra na slovenska tla vzpostavi gladko in tekoče sozvočje vseh uprizoritvenih elementov: kolektivne igre, lutkovne animacije, koreografije, zvočne podobe ter režije, ki vse skupaj poveže in nadgradi z umetelnim poznavanjem žanra. Morbidna črna komedija, junk opera in groteska s primesmi fantastičnega.

Občinstvo so najbolj navdušili Cucki

Obiskovalci 26. festivala Dnevi komedije so tudi sami lahko izbrali žlahtno komedijo po izboru občinstva 2017. Z oceno 4,6786 je slavila komedija Pasji dnevnik – Cucki CJ Johnsona v režiji Matjaža Latina in izvedbi Mestnega gledališča Ptuj.

Zaključek festivala Dnevi komedije z Jonasom Žnidaršičem

Po razglasitvi je 26. festival Dnevi komedije zaključil Jonas Žnidaršič z avtokomedijo Jonas, ki je nastala v režiji Lada Bizovičarja in izvedbi Špas teatra.

Nihče v deželi dvojine in fovšije ni počel več nenavadnosti, pustil močnejšega pečata in karizmatično osvajal občinstvo, kot ravno Jonas Žnidaršič.
Soustvarjal je Radio Študent, švercal računalnike, spreminjal televizijo, učil nas je biljarda in predvsem ‘pecanja’, zdravil je v Kliniki Tivoli, izbiral prve missice Slovenije, bil v prvih vrstah, ko smo spoznavali tehnologijo Apple-a in tudi, ko so nas začarale prve komercialne televizije, ustregel je želji po polovički in glasu ljudstva … in … počel še marsikaj!

Sedaj pa je končno spregovoril in obiskovalce SLG Celje popeljal na potovanje skozi Jonasa, z Jonasom.  Najbolj zagonetni slovenski zvezdnik je končno spregovoril… o vsem, kar nas zanima, a ga nikoli nismo upali ali mogli vprašati.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”514″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”170″ thumbnail_height=”120″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” ngg_triggers_display=”never” ngg_proofing_display=”0″ is_ecommerce_enabled=”1″ order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]ortenija-polsi-klik