Zaključek Dnevov komedije 2018: slavil muzikal Trač (foto, video)

19. 03. 2018 13:21

V soboto zvečer je v Slovenskem ljudskem gledališču Celje 27. festival Dnevi komedije 2018 dosegel svoje sklepno dejanje. Domače drske deske so vse od 1. do 17. marca v knežjem mestu gostile najboljše komedije lanskega leta.

V tekmovalnem programu se je osem predstav potegovalo za najbolj žlahtno komedijsko priznanje, ki si ga je brezkompromisno prislužil muzikal Trač  v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega in Gledališča Koper.

Iza Strehar
Iza Strehar

SLG Celje je ob tej priložnosti najprej podelilo žlahtno komedijsko pero, pri čemer so v okviru natečaja iskali najbolj atraktiven scenarij na področju komedije. Nagrada je šla v roke mlade dramatičarke Ize Strehar, ki je prepričala s komedijo z naslovom Vsak glas šteje.

Mestno gledališče ljubljansko pobralo najbolj žlahtne nagrade

Žlahtni komedijant letošnjih Dnevov komedije je postal Uroš Smolej za vlogo župnika v komičnem muzikalu Trač. Strokovna komisija je v obrazložitvi zapisala: “Smolej odigra vinjenega župnika v komičnem muzikalu Trač z velikim komedijantskim navdihom in tudi z bravurozno igralsko tehniko. Učinkovit in od začetka do konca duhovit je tako v dialoških kot tudi pevskih in plesnih kompozicijah. Obenem mu v svojem liku uspe izraziti tudi neko občečloveško dimenzijo.”

Na letošnjih Dnevih komedije je v dveh vlogah navduševala Iva Krajnc Bagola, in sicer kot Hera v muzikalu Trač ter Gospa Jourdainova v predstavi Žlahtni meščan. Kot je bilo navedeno v obrazložitvi, je Iva Krajnc Bagola v obeh predstavah z natančno izdelanim igralskim izrazom pokazala poglobljeno obvladovanje tega zahtevnega gledališkega žanra. V dveh različnih vlogah jo odlikujeta jasna, ostra in duhovita igralska prezenca ter prefinjen občutek za artizem sodobnega gledališkega izraza.

Iva Krajnc Bagola se je v svojem čutnem govoru spomnila preminulega Gašperja Tiča.
Iva Krajnc Bagola se je v svojem čutnem govoru spomnila preminulega Gašperja Tiča.

Naziv žlahtnega režiserja 2018 pa si je prislužil Eduart Miler za režijo Molièrove komedije Žlahtni meščan v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega. “Miler režira Molierovo komedijo Žlahtni meščan na netipičen način, z učinkovitim minimalizmom in brez nepotrebnih aktualizacij. Z različnimi uprizoritvenimi ključi sestavlja sodobno in dovršeno vizualno podobo, ki omogoča tudi raznovrsten in bogat igralski izraz,” je bilo navedeno v obrazložitvi.

Muzikal Trač je brezkompromisno navdušil (foto: Mestno gledališče ljubljansko).
Muzikal Trač je brezkompromisno navdušil (foto: Mestno gledališče ljubljansko).

Muzikal Trač je domov odnesel tudi nagrado za žlahtno komedijo 2018, saj je najbolj prepričal občinstvo in strokovno komisijo. Ta je ob odločitvi navedla: “Predstava je zastavljena ambiciozno in izpeljana na visoki izvedbeni ravni, s širokim in bogatim naborom gledaliških izraznih sredstev. V združevanju komedije in muzikala ustvari polnokrvno in celostno gledališko doživetje,” je še navedla žirija.” Komična glasbena uprizoritev je nastala v koprodukciji Gledališča Koper in Mestnega gledališča ljubljanskega.

Slednje je domov odneslo tudi vse nagrade, kar je toplo pozdravila tudi direktorica MGL Barbara Hieng Samobor. Po obrazložitvi strokovne komisije, je predstava Trač “zastavljena ambiciozno in izpeljana na visoki izvedbeni ravni, s širokim in bogatim naborom gledaliških izraznih sredstev. V združevanju komedije in muzikala ustvari polnokrvno in celostno gledališko doživetje.”

Muzikal, ki je nastal pod režisersko taktirko Jake Ivanca in Gašperja Tiča, pa je ob podelitvi najbolj prestižnih nagrad v dvorano SLG Celje ponesla veliko čustev. Prejemniki nagrad so se ob tej priložnosti namreč spomnili na preminulega gledališkega genija Gašperja Tiča, čigar izguba je v slovenskem gledališkem prostoru pustila veliko praznino. Kljub temu pa njegova dela živijo naprej in še več, žanjejo najbolj prestične nagrade.

Dnevi komedije 2018 do se zaključili z Dnevom norosti

Slovesna podelitev najbolj žlahtnih priznanj v SLG Celje pa se je končala v velikem slogu, saj je Špas teater poskrbel za salve smeha s komedijo Dan norosti. Gre za navihano zgodbo … o norosti in o tem, kako jo lahko na 1001 način preoblikujemo. Ukaljena igralska zasedba je občinstvo spretno popeljala skozi veliko mero situacijske komike, ki so jo začinili s spretnimi in zabavnimi dialogi ter hibami, ob katerih ni nihče ostal resen. Za piko na i je poskrbel presenetljiv konec, ki je združil glavne akterje in navdušil obiskovalce.

Posneli smo uvodni nagovor mag. Tine Kosi, ki je toplo pozdravile letošnje Dneve komedije, veselimo pa se že novih gledaliških poslastic, ki jih bodo za nas pripravili ob naslednjem festivalu.

Poleg tega pa smo v objektiv ujeli tudi nekaj utrinkov z zaključka letošnjih Dnevov komedije, ki se vračajo prihodnje leto. Vabljeni še k ogledu fotogalerije.

boksarsko-polsi-klik

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
211 queries in 1,614 seconds.