Dnevi komedije Celje 2015: Slavila predstava Prevare (foto)

17. 03. 2015 08:10
Tina Kosi: "Predstave so bile dobro obiskane, občinstvo pa je nastopajoče zmeraj nagradilo z bučnim aplavzom.«
Tina Kosi: “Predstave so bile dobro obiskane, občinstvo pa je nastopajoče zmeraj nagradilo z bučnim aplavzom.«

V soboto zvečer so v SLG Celje letošnji Dnevi komedije dosegli sklepno dejanje. Med 26. februarjem in 14. marcem so si obiskovalci SLG Celje lahko ogledali najboljše komedije iz vse Slovenije, v soboto pa so bili razglašeni zmagovalci za kategorije Žlahtna komedijantka, Žlahtni komedijant, Žlahtni režiser, Žlahtna komedija in Žlahtna komedija po izboru občinstva.

Med tekmovalnimi predstavami so se pomerile komedije Mulc … vas gleda, Mali priročnik biznisa, Švejk, Prevare, Vorkšop na Moljera, Hotel Modra opica, Mame in Vse o Ivanu. Žlahtna komedijantka je postala Ana Urbanc za vlogo Lize v uprizoritvi Mame. Igralka z globokim zavedanjem svoje prezence je vlogo oplemenitila in ji omogočila velik značajski razmah.

Naziv Žlahtni komedijant si je izboril Gašper Tič za številne igralske premene v uprizoritvi Prevare in za vlogo Oberlajtnanta Lukaša v uprizoritvi Švejk. Žlahtni režiser je postal Jaka Ivanc za uprizoritev Prevare. Jaka Ivanc vzpostavi natančen in duhovit režijski rokopis, ki ga spretno izrabi za moderno uprizarjanje replike commedie dell’arte. Njegov avtorski kod pri tem ne ostaja linearen, temveč omogoča razgibane prehode med tekstom in improvizacijo, med odrom in zaodrjem.

Igralska zasedba komedije Prevare.
Igralska zasedba komedije Prevare.

Sledila je še prestižna nagrada Žlahtna komedija po izboru strokovne komisije, ki je šla v roke Prevare Jake Ivanc. Po utemeljitvi naj bi bile Prevare celostna komična mojstrovina. Prevare odlikujejo inventivna režija, homogen in uigran igralski ansambel, razkošna in duhovita likovna zasnova ter živa glasba. Šest igralcev v hipnih transformacijah preigra štirinajst različnih zahtevnih vlog, ki v interakciji z občinstvom vzbujajo smeh in zadovoljstvo. Prevare s svojo žlahtnostjo zlahka zapeljejo in prevarajo tudi najbolj zahtevnega gledalca, kar dokazuje dejstvo, da so Prevare postale tudi Žlahtna komedija po izboru občinstva.

Jure Ivanušič je z monokomedijo Od tišine do glasbe poskrbel za salve smeha.
Jure Ivanušič je z monokomedijo Od tišine do glasbe poskrbel za salve smeha.

Za piko na i so se Dnevi komedije tudi končali s salvami smeha. Za to je poskrbel Jure Ivanušič, ki je po podelitvi nagrad občinstvo povsem navdušil s komedijo Od tišine do glasbe: Koncert za anekdoto in klavir. Jure Ivanušič se je v glasbeni monokomediji s pomočjo anekdot sprehodil skozi zgodovino glasbe, od pračloveka pa do Elvisa Presleyja.

V svojem ilustrativnem, duhovitem, a vendar strokovno verodostojnem, virtuoznem ter tematsko in žanrsko bogatem nastopu se mojstrsko prelevi iz ene glasbeno relevantne vloge v drugo; od pianista do pevca, od skladatelja do dirigenta, od muzikologa do glasbenega kritika. Dnevi komedije  2015 so se tako končali v prepletu glasbe in smeha.

Edinstvenega dogodka smo se udeležili tudi mi in posneli bogato fotogalerijo.

 [simpleviewer width=100% height=700 id=782]

herreros-klik

Oznake: , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
182 queries in 0,927 seconds.