Gas Brass 2015, Žalec: Festival trubaških skupin (foto, video)


gasbrassNa prvo pomladno soboto je v Domu II. slovenskega tabora Žalec potekal festival trubaških skupin – Gas Brass 2015. Festival je organiziral Javni sklad RS za kulturne dejavnosti OI Žalec v sodelovanju z Zavodom za kulturo, šport in turizem Žalec. V okviru festivala so izbirali tudi skupino, ki bo Slovenijo zastopala na tekmovanju v Guči 2015. Edini tovrsten festival v Sloveniji je torej še obogatil bogat niz žalskih festivalov in gledalcem omogočil pravo trubaško vzdušje.

Na odru so nastopile štiri trubaške skupine. V dvorani, ki sicer ni bila napolnjena je vladalo odlično vzdušje, še posebej po razglasitvi rezultatov in nastopu skupine Pivo in čevapi, ki nas bo zastopala na festivalu v Guči.

Skupina Nova Brass
Skupina Nova Brass

Kot prvi so se na festivalu predstavili gostje, trobilna zasedba Nova Brass, ki slovi kot klasično usmerjeni simfonični orkester. Zasedbo sestavljajo klasično izobraženi glasbeniki, njihov program pa temelji na izvedbi klasične glasbe, ki jo zaigrajo v trobilni preobleki.

Sledil je nastop energične in najbolj prepoznavne skupine tovrstnega žanra v Sloveniji – trubaška skupina Fešta band. Gre za 12 člansko zasedbo, ki prihaja iz Velenja in deluje že osem let. V tem času so zbrali več kot 600 nastopov po celotni državi in tudi po tujini. Zaznamuje jih širok razpon glasbenih zvrsti ter odličen stik s publiko, ki ga vzpostavljajo tekom nastopa. Njihovo vodilo se glasi: “Naredimo vam žur, ki ga boste pomnili.” Skupina Fešta band se je mednarodnega tekmovanja na srbskem festivalu Guča udeležila že petkrat.  Član skupine pa je tudi Marko Repnik, ki je poskrbel za organizacijo in izvedbo festivala Gas Brass.

Skupina Fešta band
Skupina Fešta band
Skupina Tomos band
Skupina Tomos band

Po uvodnih gostujočih nastopih je sledila predstavitev obeh skupin, ki sta se borili za nastop na festivalu v Guči. Kot prvi izmed njiju so se predstavili navdušenci nad Tomosovimi motorji iz Slovenj Gradca, ki jih je poleg ljubezni do motorjev združila še ljubezen do glasbe. Trubaška skupina Tomos band je desetčlanska zaseba, ki deluje že tri leta in se predstavlja s priredbami znanih dalmatinskih in svetovnih uspešnic. Poleg dobre izvedbe so občinstvo dodobra nasmejali s humornimi vložki.

Najboljše ponavadi ostane za konec, kajne? Tokrat je bilo tako, saj je kot zadnja nastopila skupina Pivo in čevapi, ki je bila tudi izbrana za nastop na festivalu Guča 2015. Pivo in čevapi je mlada, dvanajstčlanska skupina, ki že uveljavljenim uspešnicam doda nov priokus in jih predstavi v stilu trubačev. Skupina je nastala leta 2010, za sabo pa ima že veliko koncertov. Sami sebe imenujejo “pop fake trubački” orkester. Leta 2014 so že nastopili na tekmovanju Guča in pohvalijo se lahko z odličjem, ki ga je prejel njihov trobentač Blaž Pek, ki je prejel nagrado za tretjega naj trubača na festivalu. Zasedbo sestavljajo: Matej Gliha – trobenta, Blaž Pek – trobenta, Benjamin Agič – alt sax, Živa Muhič – alt sax, Jaka Poljšak – tenor sax, Urban Gorjanc – pozavna, Tjaž Tornič – pozavna, Primož Petohleb – bariton, Daniel Ogrizek – horn, Anže Stegel – mali boben, Marko Setrnikar- veliki boben in Gregoš Škrlj – tuba.

Zmagovalna skupina Pivo in čevapi, ki nas bo zastopala na festivalu Guča 2015
Zmagovalna skupina Pivo in čevapi, ki nas bo zastopala na festivalu Guča 2015

Rezultat je ob koncu festivala sporočil župan občine Žalec, g. Janko Kos, skupina Pivo in čevapi pa se bo tako letos odpravila na festival Guča ter se potrudila čim bolje zastopati našo državo. Želimo jih veliko glasbenih uspehov!

Vabljeni k ogledu fotogalerije in dveh videoposnetkov.

[simpleviewer width=100% height=700 id=787]

Anja Vasle

valenitn-klik