Koncert Parni Valjak hala Golovec Celje 2013 (foto, video)

10. 11. 2013 17:27

Sinoči je v Dvorani Golovec v Celju potekal veliki koncert hrvaške legendarne skupine Parni Valjak. Skupina, ki s kratkimi premori deluje že tri desetletja in pol, je z nastopom in številom obiskovalcev še enkrat več dokazala, da ostaja ena izmed pomembnejših in najpopularnejših pop-rock zasedb na področju nekdanje Jugoslavije.

Sinoči, kmalu po 21. uri, ko je bila dvorana Golovec že skoraj popolnoma napolnjena, so na oder stopili težko pričakovani člani legendarne hrvaške skupine Parni Valjak, na čelu katere že od ustanovitve kraljuje prepoznavni in neustavljivi vokalist Aki Rahimovski. Makedonsko-hrvaški pevec, ki je v začetku junija dopolnil častitljivih 58 let, v svetu glasbe slovi kot neustavljivi rocker, ki je svoje glasbene veščine začel piliti kot garažni rocker, kar je po vseh teh letih še vedno razvidno na večini koncertov.

Že v rosnih letih je bil ta, po višini sicer majhen, kot vokalist pa veliki glasbenik, član številnih glasbenih zasedb, med drugim skupine Vakuum, Krvna braća in skupine Torr. Leta 1975 se je spoznal s Huseinom Hasnefendićem – Husom in Jurico Pađenom, istega leta so skupaj formirali prvo zasedbo Parnega Valjaka, ki naj bi bila zagrebška različica že takrat popularne skupine Bijelo Dugme. Skupini sta se pridružila še Srećko Antonioli (tolkala, vokal) in Zlatko Miksić (bas kitara).

Današnja sestava je nekoliko spremenjena. Stalnima članoma Rahimovskemu in Hasanefendića so se pridružili še Marijan Brkić “Brk”, Zorislav Preksavec “Prexi”, Dalibor Marinković “Dado” in Berislav Blažević “Bero”.

Skupina Parni Valjak, ki je poleg 18 studijskih albumov izdala še 18 singlov, 5 live albumov in 5 kompilacij ter nanizala širok spekter glasbenih nagrad, je bila na sceni aktivno prisotna kar 30 let, prav ob tridesetletnici pa je skupina priredila zaključno turnejo po Hrvaški in Sloveniji, nato pa prenehala delovati. Ponovno so se združili na turneji po hrvaških mestih štiri leta kasneje, decembra 2009.

Na sinočnjem koncertu so “prekaljeni glasbeni mački” znova dokazali, da z lahkoto pričarajo nepozaben koncert in nikogar ne pustijo ravnodušnega. Ena najboljših živih skupin s področja nekdanje Jugoslavije so poleg uspešnic celjski publiki predstavili pesmi iz novega albuma, ki nosi ime Nema predaje. Gre za glasbeno udarni album, poln iskrenih in izvrstnih pesmi, kar daje prepoznavnost skupini, ki stopa proti častitljivemu 4. desetletju delovanja. Vsekakor dobra napoved za preostala koncerta, ki se bosta odvila 16. novembra v Ajdovščini in 7. decembra v Ljubljani.

Vabljeni k ogledu video inserta sinočnjega nastopa v Dvorani Golovec, seveda pa smo pripravili tudi bogato galerijo fotografij, ki si jo lahko ogledate na dnu prispevka.

[simpleviewer width=100% height=700 id=457]

v/t/f: Egon Horvat

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
175 queries in 1,215 seconds.