Koncerti z balkonov v Celju postali stalnica (video)

18. 04. 2020 18:46

V času, ko se je življenje zaradi novega koronavirusa ustavilo in omejilo na naše domove, se je tudi v Sloveniji razširilo koncertiranje z balkonov, kar v teh drugačnih časih ljudi povezuje ter polni s pozitivno energijo.

Če kdaj, je glasba vso svojo moč pokazala v teh težkih časih. Tudi v Celju.

Tovrstne koncerte so si v karanteni prvi domislili Italijani, ki so začeli prepevati in igrati z oken in balkonov svojih domov. Ko je bila tudi v Sloveniji razglašena epidemija novega koronavirusa in se je življenje omejilo pretežno na naše domove, pa so tudi po Sloveniji z balkonov in oken začeli odzvanjati koncerti.

Seveda tudi Celje premore vrsto odličnih glasbenikov in glasbenih talentov, ki so pred mesecem dni, ko so se v Sloveniji dogajali prvi balkonski koncerti, prav tako prijeli za svoja glasbila. Z eno razliko, v nekaterih celjskih mestnih četrtih koncerte od takrat izvajajo praktično vsak dan.

Eno izmed takšnih pozitivnih zgodb o povezanosti nam je posredovala bralka in jo v trenutno negotovem kriznem času delimo z vami.

Kot zapiše, se v njihovi mestne četrti, ki se je v času koronavirusa povezala, kot še nikoli, skoraj vsak dan ob 18. uri z balkonov ob Savinji zasliši kitara, petje, včasih tudi orglice in ksilofon.

“Medtem, ko je po večini mest glasba že utihnila, so zvoki iz atrija ob Savinji vsak dan glasnejši. Ko mestna cerkev odbije šesto uro, se napolnijo naši balkoni (in ni jih malo!), odprejo se piva, otroci utihnejo… in zaslišijo se čudoviti zvoki,” zapiše.

Balkonski glasbeniki si izmenjujejo glasbene izzive

Kot pojasni bralka koncerte vsak dan z zanimanjem pričakujejo, saj potekajo na način, da si “glasbeni balkoni”, ki jih sestavljajo dobro podkovani glasbeniki in člani glasbenih skupin, med sabo izmenjujejo izzive in glasbene predloge. Tako z balkonov vedno odmeva pester nabor glasbenih žanrov in komadov. “Nikoli ne vemo, kaj pričakovati in vsakič znova smo presenečeni!” zapiše bralka.

“Stavek, da glasba povezuje, se ni še nikoli slišal tako resničen, kot sedaj. Prebivalci, ki smo se pred dobrim mesecem poznali le na videz ali pa še to ne, si ob pesmih delimo zgodbe, izmenjujemo recepte in nasmehe, prvič sploh spoznavamo naša imena, otroke in zgodbe. #muzikaob18ih je sveta točka karantenskih dni in verjamemo, da jo bomo po zaključku karantene nadaljevali … Iz balkonov se bomo prestavili na zelen, dvoriščni atrij, se končno objeli in si segli v roke, predvsem pa naredili piknik, kot se spodobi!” zaključi.

Spodaj si oglejte in poslušajte, kako zvenijo koncerti v atriju ob Savinji:

In še eden izmed prav tako navdihujočih nastopov v Italiji:

B.S., video: Nina Majcen

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
168 queries in 0,940 seconds.