Noč Modrijanov 2018: Tu smo doma (foto, video)

27. 10. 2018 10:50

Navaden teden v knežjem mestu? Ne, Slovenija v malem. Ta konec delovnega tedna se je v Celju zbralo ogromno Slovencev, ki so prišli pogledati, kaj so tokrat Modrijani  pripravili za svojo noč. Letošnjo je spremljajo geslo: “Tako lepi in raznoliki smo ljudje, ki tukaj živimo.”

Tu smo doma

zbj1528Modrijani so tudi letos poskrbeli za nepozabno noč, kjer je nastopilo kar sedemsto nastopajočih glasbenikov in plesalcev. Koncerta pa se je udeležilo kar 12 tisoč obiskovalcev, tudi predsednik države, Borut Pahor.

Noč Modrijanov mi osebno prinaša veliko zadovoljstvo, prinaša pa mi tudi red, ogromno dela in res težko obdobje, ki je pred samim koncertom. Enako je po moje pri ljudeh. Ljudje doživljajo Noč Modrijanov kot res nekaj posebnega. Tisto, kar je za nas nagrada, je nagrada tudi za njih. Mislim, da bi veliko manjkalo, če Noči Modrijanov na slovenskih tleh ne bi bilo več,” je povedal član skupine Peter Oset.

900 kvadratnih metrov, 8 nivojev in 110 kubičnih metrov lesa

Takšna je bila letošnja scena Noči. Organizatorji so predstavili Slovenijo na enem mestu, piko na i pa so dodale tipične hiše iz slovenskih pokrajin. Obiskovalce so nagovorili različni Slovenci, ki so povedali zakaj imajo radi svojo domovino. Na odru je obiskovalce pozdravil stoletnik Viktor Miklič, kraljica terana Tinkara Gulič, pesnik Feri Lainšček, dva frančiškanska patra iz Brezij, 15 članska družina, babice iz porodnišnice v Slovenj Gradcu, ribiča iz Izole in drugi.

nm2018-b

 

Letos so Modrijani prepevali skupaj s predstavniki vseh pokrajin. Dolenjsko so zastopali Novi spomini, Prekmurje Mladi Pomurci, na Koroško so nas povabili člani ans. Naveza, na Primorsko so nas popeljali člani ans. Akordi, notranjsko-kraško regijo je zastopal ans. Jureta Zajca, z Gorenjske so prišli člani ans. Storžič, v Ljubljano smo odšli v družbi ans. Poljanšek, z ans. Vikend pa smo se vrnili na Štajersko. Letos so se Modrijanom pridružili člani kar 28-ih narodno-zabavnih ansamblov in številni glasbeniki, tudi Jan Plestenjak, Nina Pušlar, Rok ferengja, Nika Zorjan, Elda Viler, BQL, Marjan Smode in drugi.

“Nekaj je v njej”

Slovenija je raznolika dežela, ki so jo Modrijani skupaj z številčno ekipo prikazali na enem mestu. Po prireditvi je pevec Blaž Švab povedal, da imajo številne srčne prijatelje, brez katerih prireditve sigurno ne bi bilo.

Menim, da smo velik narod, ki lahko piše velike zgodbe. Najbolj sem ponosen na to, ko se ljudje na Noči Modrijanov počutijo kot Slovenci, napisano z velikimi črkami. Ko nekdo po Noči Modrijanov reče, da je ponosen, da je Slovenec, takrat sem tudi jaz najbolj vesel.” 

zbj2066

“Kako sem vsako leto ganjen, ko vidim te ljudi v dvorani, ki Noč spremljajo, ki jo tako želijo doživeti, videti in na njej sodelovati. Želijo si tega občutka, tistih treh ur, ko vidijo in občutijo slogo med ljudi: med občinstvom v dvorani, ki se objame in zaziblje ob melodiji, skupaj zapoje, med nastopajočimi, ki pokažejo, kako se je možno povezati, ne glede na žanr, ne glede na spol, ne glede na to, od kod izhajamo …” je po prireditvi povedal Peter Oset.

Takole so koncert naših Štajercev v videu zajeli novinarski kolegi z Gorenjske:

Rok Švab: “Zame osebno je to, da nas Noč združi, največja radost. Po srcu sem veseljak in najbolj uživam, če se z mano veselijo tudi drugi. Zato je zame praznik, ko ljudje z nami sodelujejo, pojejo in se imajo dobro, kot je to bilo nocoj. To je zame največja sreča.”

Vabimo vas, da si ogledate tudi foto utrinke večera.

besedilo in video: Evelin Brodnik

fotografije: Evelin Brodnik in Press Noč Modrijanov / Borut Sluga

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
394 queries in 4,336 seconds.