Pivo in cvetje 2014: nedeljsko dogajanje (foto, video)


Laška pihalna godba se je predstavila z roko v roki z mažoretami Laško.
Laška pihalna godba se je predstavila z roko v roki z mažoretami Laško.

V nedeljo je jubilejni festival Pivo in cvetje za to leto prišel do sklepnega dejanja. Bogat spremljevalni program je tudi v soju sončnih žarkov na ulice Laškega privabil številne obiskovalce, ki so lahko uživali ob pestrem spremljevalnem programu festivala. V nedeljo je bil namreč čas za kulturo, umetnost in tradicijo.

Ob deveti uri zjutraj si je že bilo moč ogledati razstavo klekljarske skupine KITICE in DI Laško v Hiši generacij, uro in pol kasneje pa je postalo še posebej pestro, saj so se na občinskem dvorišču zbrali vsi pari, ki so se do sedaj poročili na prireditvi Pivo in cvetje. Zbrali pa se niso le zaradi prvovrstnega druženja, marveč tudi zato, da so lahko ob štirinajsti uri v svoje vrste sprejeli povsem nov par.

Ohcet po starih šegah
Ohcet po starih šegah

Ohcet po starih šegah ima na prireditvi Pivo in cvetje dolgo tradicijo in ima kot javna prireditev pridih ene najstarejših ohceti na Slovenskem. Od leta 1987 jo pripravljajo v Etno odboru Jureta Krašovca pri ZKD MOŽNAR občine Laško in je zasnovana na izvirnih pisnih virih, ki segajo v čas pred 160 leti in tako, kakor je v župnijski kroniki o življenju in ljudeh zapisoval tedanji župnik v Šmiklavški fari Dragotin Ferdinand Ripšl. Letos bomo poročili že 46. par. Za letošnjo Ohcet sta bila izbrana nevesta, Sebastjana Lah in ženin, Alen Matek.

Prireditev se je pričela s prihodom po nevesto in slovesom od doma, nadaljuvala se je s šranganjem, civilnim poročnim obredom, ki ga je opravil župan Mestne občine Laško, ohcetjo na nevestinem domu in prihodom svatov na ženinov dom. Prikaz omenjenih dogodkov ima veliko simbolne izraznosti in čustvene vznesenosti, kar je dokazoval tudi navdušen in čustven odziv pri obiskovalcih. Letos so Ohcet po starih šegah pomagali izpeljati članice in člani KD Anton Tanc Marija Gradec, KUD Šentrupert ter KUD Lipa Rečica, ki so skupaj z obiskovalci odra Club na graščinskem dvorišču v Laškem pospremili mladoporočenca v začetek srečnega skupnega življenja.

Parada Pivo in cvetje
Parada Pivo in cvetje

Dogajanje je doseglo vrhunec ob sedemnajsti uri, ko so obiskovalci povsem napolnili ulice Laškega. Napočil je čas za tradicionalno parado Pivo in cvetje. Gre za enega največjih in najbolj zanimivih etnoloških dogodkov pri nas. Več kot 50 voz v povorki na zelo avtentičen način prikaže stare šege in običaje. Parada je bila letos razdeljena na tri sklope: pivovarskega, cvetličnega in etno, na njej pa je sodelovali skoraj 700 ljudi. V etno paradi poleg gostitelja KD Možnar sodeluje več gostujočih kulturnih društev, KD Anton Tanc, KD Vrh, KD Trobni Dol, KD Jurklošter, KD Miklavž, KUD Lipa Rečica.

Na paradi je bila odlično in hudomušno predstavljena tudi pivovarniška tradicija, ki je izoblikovala značaj tukajšnjega prebivalstva, z laško godbo na pihala in mažoretkami, zastavonošami, zapravljivčkom, konjsko vprego, bakreno varilnico. Seveda pa ni manjkal tudi prikaz ljubezni do cvetja, sodeluje več hortikulturnih društev, društvo narodnih noš iz Domžal, pihalni orkester Jesenice – Kranjska Gora, Avto Moto Club Classic iz Slovenske Bistrice, klub starodobnikov »večno mladi« iz Šentjurja, Člani Zveze šoferjev in avtomehanikov Laško motoristično društvo Črna smrt, godbeno društvo Prosek in mažoretke iz Kluba Rap Radeče.

Ljubezen do cvetja pa so izražale tudi ulice Laškega, kjer je bilo ves čas moč videti razstavo rož. Ob jubileju festivala pa je na ulicah potekala prav posebna razstava 50. Pivo in cvetje, ki je obiskovalce nostalgično poneslo  skozi vsa leta, odkar festival Pivo in cvetje predstavlja stično točko različnih kultur in ljubiteljev zabave na ulicah Laškega.

Letošnje Pivo in cvetje se je zaključilo s festivalom pleh muzik.
Letošnje Pivo in cvetje se je zaključilo s festivalom pleh muzik.

Epilog je festival Pivo in cvetje v stilu dosegel ob 18. uri, ko je na odru Jubilejnik potekal mednarodni festival pleh muzik. Iz parade Piva in cvetja so se pri odru združili vsi pihalni orkestrei, ki so združili moči z mažoretkami, in obiskovalcem predstavili zabavni svet “pleh muzik”. Zabava se je tako nadaljevala še dolgo v noč, na festivalu Pivo in cvetje pa se zopet vidimo prihodnje leto. Do takrat pa vas vabimo, da tudi sami podoživite pester utrip nedeljskega dogajanja in si ogledate spodnjo fotogalerijo ter video posnetke.

 

[simpleviewer width=100% height=700 id=644]

F/T/V: Tina Ožvald

polsi-flosfest-klik