Prvi teden celjske Pravljične dežele v znamenju dobrega obiska in pestre palete družabnih dogodkov (foto in video)


Na Glavnem trgu v Celju je minuli petek vrata odprla Pravljična dežela, edinstvena pravljična dežela za najmlajše, ki bodo lahko vse do 31. decembra v poznih dopoldanskih in popoldanskih urah skupaj s starši uživali v bogatem otroškem programu. Slednjega vodijo prave pravljične vile in junaki Pravljične dežele, do božiča bo deželo in otroke obiskoval in obdaroval drugi decembrski dobri mož Božiček, katerega bo nasledil še zadnji, dedek Mraz. Vsak dan med 17. in 19. uro si lahko obiskovalci središče Celja ogledajo s pravljične kočije.

Ob Pravljični deželi, kjer se menda uresničijo vse sanje, se bo do konca leta odvijal tudi božično-novoletni sejem, katerega ponudba zajema vse od svežega in suhega sadja, toplih zimskih oblačil in pokrival, knjig, kozmetike, do medu in številnih drugih artiklov. Obiskovalci se lahko ob številnih “šankih” ogrejejo s kuhanim vinom, čajem ali medico, za dodatno dvigovanje temperature pa poskrbijo brezplačni koncerti številnih glasbenih skupin. Na dan otvoritve Pravljične dežele so temperaturo dvigovali člani zasedbe ene najboljših in najizvirnejših rock skupin pri nas, Mi2, o čemer smo pred dnevi poročali tudi v našem mediju (klik!).

Pravljično deželo ob večerih obiščejo številni obiskovalci.

Četrti dan letošnje Pravljične dežele so na oder stopili Prifarski muzikanti, ki s svojimi nastopi že skoraj dvanajst let osvajajo številna priznanja in nagrade ter povsod, kjer se pojavijo, navdušujejo poslušalce. Sredi tedna je na oder Pravljične dežele stopil Extra big band Glasbene šole Celje, ki neprekinjeno deluje že več kot šestnajst let, dan pred božičnim večerom pa je obiskovalce z družbeno kritičnimi in zabavnimi besedili zabavalo pet borcev in ena borka, člani skupine Rock Partyzani.

Na odru v Pravljični deželi so obiskovalcem zapeli številni vrteški in osnovnošolski otroci.

Prvi teden Pravljične dežele so zaznamovali tudi nastopi številnih skupin otrok celjskih vrtcev in šol, kar je dokaz več, da je veselje, zaščitni znak meseca decembra, tesno povezano s prepevanjem. Nekaj utrinkov si lahko ogledate v naši galeriji fotografij spodaj. Da pa ne bi bili za pravljično vzdušje prikrajšani otroci iz nekaterih drugih delov države, so Slovenske železnice poskrbele s prav posebnim pravljičnim vlakom, s katerim so otroci lahko v Celje pripotovali iz smeri Maribora, Zagorja in Velenja, zadnjo letošnjo sredo pa bo pravljični vlak otroke pripeljal iz Ljubljane. Za pravo pravljično vzdušje na vlaku skrbijo dobre vile, ki otrokom med vožnjo prebirajo pravljice. Vožnjo s pravljičnim vlakom, ki je mnogo varnejša in udobnejša od vožnje z avtomobilom, so na Slovenskih železnicah dodatno vzpodbudili s posebnim, kar 75% popustom za otroke med šestim in dvanajstim letom, za mlajše pa je potovanje brezplačno.

Pravljične vile in ostali glavni akterji družabnih dogodkov v Pravljični deželi.

V prihodnjih dneh se bo pester program v Pravljični deželi nadaljeval, natančnejši program si lahko ogledate na tej povezavi (klik!), pred koncem leta bo na glasbeni oder stopila Alya, v novo leto pa bo tiste, ki bodo silvestrovali na prostem, na Trgu celjskih knezov popeljal Rok’n’band.

Vabljeni k ogledu bogate galerije fotografij, posnetih v minulem tednu, ogledate si lahko tudi video utrinke otroškega rajanja s pravljičnimi vilami.

[simpleviewer width=100% height=700 id=104]

v/t/f: Egon Horvat