Ulično gledališče Ana Desetnica številne privabilo na celjske ulice (foto, video)


DSC05216Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica je te dni gostoval v Celju in na Krekov trg privabil številne obiskovalce, željne smeha in zabave. Ana Desetnica, največji mednarodni festival uličnega gledališča pri nas, je s svojimi gostovanji v številnih slovenskih mestih v zadnjih letih dokazala, da partnerji festival v vsakem mestu oblikujejo po svoji zamisli in podobi. Posamezno mesto zaznamuje prav vključenost lokalnega prebivalstva, društev in organizacij, ki v danem prostoru stkejo tkanino svojega mesta. Isto velja za Celje, ki je sicer kar zahtevna publika, vendar je klonilo pod komično noto Ane Desetnice in pokalo po šivih od smeha.

Posebno vsebinsko pozornost je namreč 17. Ana Desetnica namenila ravno humorju, maskam in klovnom. Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica se je začel v petek na Krekovem trgu, kjer sta Maboul distorsion iz Francije izkazovala svoje kuharske in humoristične spretnosti. Med obiskovalce pa nista ponesla le zabave in smeha, ampak tudi poljube in torto.  Njuna Kuhinja je ritmična in vizualna predstava, ki brez uporabe besed prikazuje zgode in nezgode klasičnega klovnovskega para.

DSC05210Naslednjega izmed homurističnih nastopov lahko omenimo nastop italijanskega Faber Teatra s svojim delom Parada. Dve harmoniki, tolkala, violina, trobenta in deformirani glasovi kazooja. Parada je potujoče ulično gledališče z glasbo, ki prinaša na ulice dve vrsti likov – Nizke, glasbenike, in Visoke, hoduljarje. Tako prvi kot drugi so s svojo igro, maskami in prepevanjem med zbranimi vzbujali hkrati grozo in smeh. Kot hipnotizirani smo jim sledili po mestu, opazovali razplet bojev, se z njimi smejali in se bali.  Igrali so se tako med sabo kot z gledalci in včasih dražili tudi nič hudega sluteče mimoidoče. V bojih so včasih zmagali Visoki, včasih pa je tudi Nizkim uspelo sklatiti kakega Visokega na tla. A vse to je bila le igra, praznik, ples na koncu katerega so si pred občinstvom sneli maske in zapeli pesem slovesa – pesem pozdrava pouličnega prijatelja.

DSC05379Med tem ko je Faber Teater predstavil družbene odnose visokih in nizkih, se je na Krekovem trgu odvijala humorna predstava o zaljubljanju – Ljubezenska blesologija. Prijetna zveza štirih mladih ljudi je ob dinamični glasbi za pripoved uporabljajo različne cirkuške veščine, predvsem akrobatiko in ples. KAM hram, hrvaška skupina, je zbrane očarala s svojo energijo in raznoraznimi akrobacijami, tekom katerih je marsikomu zastal dih. Poze, ki so bile daleč od verjetnega so zbrani nagrajevali z bučnimi aplavzi. Manjkalo ni niti predstave z ognjem, zaradi katere se je celotna igra tudi zamaknila za eno uro. Energija, mladost, ples, humor so le eni izmed elementov, ki so na Krekov trg privabile množico.

Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica je preko smeha med sabo združil naključne mimoidoče. Kot pravi Poulična pesem za prijatelje Faber Teatra: “med nami se je, četudi samo za trnutek, ustvarila povezava /…/ vsi nosimo v sebi sled prijateljev, ki jih srečujemo na poti. V vsakem je sled vsakega.”.

DSC05202

Vabljeni k ogledu spodnje fotogalerije, v kateri so predstavljene nekatere predstave s festivala.

[simpleviewer width=100% height=700 id=625]

Tina Ožvald in Kristina Strašek

Na Polovički imamo tokrat na voljo po 8 brezplačnih vstopnic za naslednje filme v kinu Metropol: Občudovani, Trgovinica za samomore in Mamin sinko. Naročite jih tukaj:

polsi-kino-metropol