Tako je nastajal Dualizem, nova spletna serija mladih Celjanov (video)


Prihodnji teden na splet prihaja spletna serija, Dualizem, ki so jo posneli mladi ustvarjalci iz Celja in okolice. Serija ima v prvi sezoni pet delov in tematizira zavest umetne inteligence. V seriji bomo spremljali Krisa (Jože Doberšek), urednika časopisa, ki se bo, brez zadržkov, ubranil aplikaciji z lastno zavestjo. Vendar v želji pomagati partnerki Pii začne uporabljati aplikacije, ki zajemajo umetno inteligenco, in njegov strah sčasoma izgine. 

Projekt so ustvarili sami mladi, nadebudni umetniki in je neprofiten, financirali pa so ga sponzorji. Takole pove Laura Gričar, tiskovna predstavnica projekta:

Ponosni smo, da je veliko sponzorjev prepoznalo dobro zgodbo ter so verjeli v nas in naš projekt, brez njih bi ga težko uresničili.

producenti-foto-rok-trzan-highTomaž Kranjc je skupaj z Nejcem Jezernikom ustvaril scenarij in serijo tudi režiral. Njegova pot se je začela v KUD Zarja Celje. Kot član tehnične ekipe pa je sodeloval pri več projektih, trenutno pa svoje znanje o gledališki režiji nadgrajuje na Royal Conservatoire of Scotland. Soustvarjalec mnogih videospotov Igor Pečoler je v seriji sodeloval kot mojster fotografije, torej je poskrbel za posnetke in osvetlite. Laura Gričar je poskrbela za marketing. Tudi Nejc Jezernik je svoje znanje o gledališču uporabil za izbor igralcev, ki so nastopili v seriji.

Glasbeno je serijo opremil 23-letni Uroš Firšt, glavni skladatelj muzikala o Veroniki Deseniški.

Pogovarjali smo se z Lauro Gričar in Nejcem Jezernikom, ki se spominjata, kako se je vse skupaj začelo:

Začelo se je zelo spontano, z Tomažem sva odšla na pijačo in se začela pogovarjati o serijah, ki jih gledava. Kar naenkrat sva se vprašala, kaj če bi tudi midva naredila serijo. In začele so se zbirati ideje. (Nejc Jezernik)

Približno eno leto sta Tomaž in Nejc ustvarjala scenarij. Pobuda je prišla s Tomaževe strani. Nekdanji študent psihologije je, po Nejčevih besedah, študij izbral ravno zaradi umetne inteligence.

  • Prisluhnete lahko, kako so producenti izbrali tehnično ekipo ter igralsko zasedbo: 

“Mladi si želijo takšnih projektov, želijo si sodelovati, se kaj novega naučiti. Želijo si delati in projektom nameniti svoj prosti čas. Govorimo o mladostnikih pri 17 letih, nekateri že sami vidijo, kaj si želijo delati, drugi pa se s takšnimi projekti najdejo,” nam je zaupala Laura.

Nejc pa je dodal: “Lepo je videti mlade s takšno zagnanostjo, z željo po novem znanju. Z nami so sodelovali mladi, ki so namenili svoj prosti čas in pri tem tako uživali, da bi z nami lahko sodelovali tudi še dlje.”

skupinska-foto-matjaz-ocko

  • Kako veš, da je nek potencialen igralec ravno tisti, ki se bo postavil v določen lik?

Nejc nam je pojasnil, da si že s pisanjem scenarija v glavi zamisliš lik, tako vizualno kot tudi njegov odnos. Ko pa igralce vidiš na avdiciji, pa imaš lahko srečo. Lahko se pojavi ravno takšna oseba, ali več, lahko pa tudi nobena.

Vemo, da moraš včasih imeti srečo. Mi smo jo imeli, za nekatere like smo našli točno določene ljudi. Seveda pa s snemanji ugotoviš, ali je ta oseba dejansko prava, pri nas ni bilo dvoma.

  • Naša sogovornika sta povedala, kaj jima je bilo najbolj zanimivo pri snemanju in kako je potekalo:

V času snemanja je nekaj dni prostih in v enem izmed teh dni je kuhar, ki je bil zadolžen za prevoz članice tehnične ekipe, ob 5. uri zjutraj prišel do njene hiše. Trkal in zvonil je po vratih ter se drl: Kje si? Zamudila bova! Punca mu odpre vrata in mu odgovori: Kaj ti je? Fraj dan imamo! Kuhar je bil naprej zmeden, potem pa se odpravil nazaj spat.

snemalni-dan-26-foto-nastja-gajic

  • Nejc, trenutno te lahko vidimo v seriji Reka ljubezni. Kako bi jo primerjal z Dualizmom?

Reka ljubezni ima profesionalno ekipo, ki je že utečena in snemanja potekajo hitro. Tudi zato, ker imajo večja finančna sredstva, s katerimi lahko omogočijo studia, v katerih je postavljena scena, več ljudi, več opreme … Serijo snemata dve kameri naenkrat, kar pomeni, da so prizori posneti hitreje.

V spodnjem videu pa si lahko ogledate, kaj je Laščan Rok Turnšek povedal o svoji prvi igralski izkušnji.

Povezavo, kjer boste lahko spremljali serijo, najdete tukaj. Prvi del bo predvajan tudi v kinu, nadaljevanje pa bo dostopno zgolj na spletu.

Evelin Brodnik