Preklic prekuhavanja pitne vode v Spodnji Savinjski dolini


Javno komunalno podjetje Žalec je preklicalo ukrep prekuhavanja v vodovodnem sistemu Šempeter. Analiza še drugega odvzetega vzorca namreč že drugič zapored ni pokazala prisotnosti norovirusa.

Dva tedna po tem, ko so v vodovodnem sistemu Šempeter, ki napaja naselja Matke, Šešče, Sv. Lovrenc, Šempeter, Spodnje Grušovlje, Zgornje Grušovlje in Ločico ob Savinji, najprej ugotovili prisotnost bakterij fekalnega izvora, nato pa še norovirus, je ukrep prekuhavanja vode preklican.

“Z današnjim dnem, 18. 10. 2022, preklicujemo ukrep prekuhavanje pitne vode. Ukrep prekuhavanja preklicujemo po zaključenih mikrobioloških in kemijskih analizah ter analizah na prisotnost norovirusa v pitni vodi, ki jih je opravil Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Analize so pokazale, da je voda zdravstveno ustrezna in primerna za uživanje,” so sporočili iz JKP Žalec.

Uporabnikom ob preklicu ukrepa priporočajo, da uporabniki pred uporabo vode iz pip izvedejo temeljito izpiranje hišnega vodovodnega omrežja. Izpiranje iz vseh pip naj poteka sočasno do stabilizacije temperature vode. Običajno zadošča spiranje nekaj minut, na manj pretočnih delih do 15 minut.