Celjski prispevek k mednarodnim vrednotam jezika


Osnovna šola Lava je med mnogimi pobudami vključena tudi v gibanje Rastoča knjiga, istoimenski festival pa se je pred kratkim odvil v Ljubljani. Celjska šola je aktivna članica v gibanju od leta 2015, priprave na članstvo pa so se izvajale že nekaj let pred tem.

Po besedah ravnateljice Marijane Kolenko se trudijo, da bi se učenci zavedali vrednot jezika, umetnosti, kulture, znanosti, znanja, branja, kritičnega razmišljanja, pozitivnega delovanja, medsebojnega podpiranja in pomoči, humanosti ter dobrih del, poti k odličnosti delovanja vsakega posameznega člana družbe, …

“Prav zato vsako leto ustvarimo koledar Abecede odličnosti in mojstrstva ter izdamo knjigo na določeno aktualno dogajanje v družbi,” je dodala Kolenko.

Del ustvarjalnosti so lahko predstavili na 2. festivalu gibanja Rastoča knjiga v Državnem svetu. V prvem delu sta učenki Tinkara Hliš in Ana Kuder predstavili aktivnosti v šoli in mestu Celju, v nadaljevanju pa je Kolenko moderirala okroglo mizo z zelo aktualno tematiko: »Jezik – narodova identiteta in ponos. Ali to še drži«?

Na okrogli mizi so sodelovali gostje iz različnih področij, ki so razmišljali, kaj se danes dogaja z rabo jezika, kakšen odnos imamo do jezika, kako ga uporabljajo mladi, kakšna je vloga gibanja Rastoča knjiga pri ozaveščanju pozitivnega odnosa do jezika in do narodove identitete, …

Zadnje festivala se je odvilo v parku  pri Navju, kjer so postavljeni portali združenih rastočih knjig sveta. Tokrat so pridružili še 16. državo, Japonsko. Japonska se je pridružila Združenim rastočim knjigam sveta z največjim dosežkom japonske umetnosti – pesnitvijo Tisočero listov.

Vse skupaj je dokaz, da je unikatna in inovativna slovenska ideja Rastoča knjiga pljusknila v svet in so v njej prepoznali izjemno idejo in misel tudi večji narodi oz. države kot so: Nemčija, Francija, Italija, Indija, Švedska, Finska, Avstrija, Češka, Srbija, Gruzija, …

Ideja, ki je vzniknila leta 2000 v Sloveniji zdaj združuje in povezuje velike kulture sveta, prizadeva si za napredek, spoštovanje kulture, umetnosti, znanosti, odličnosti ravnanj vsakega posameznika in družbe kot celote.

*foto: OŠ Lava