Pomladni Kulturni galop v CKŠC v znamenju kabareta (foto in video)


Prvo pomladno soboto je v Centru konjeniškega športa Celje (CKŠC) potekal Kulturni galop, ki je bil prvič v štirih letih “kabaretsko” obarvan. Celjskemu občinstvu se je premierno predstavila zasedba Cabaret Band.

Leta 2011 se je na slovenski glasbeni sceni pojavila zasedba Cabaret Band, ki je še vedno ena redkih glasbenih skupin v državi, ki se ukvarja izključno s kabaretom. Korenine kabareta segajo 13 desetletij v preteklost, v Pariz, kjer je bil ustanovljen vsebinski zgled, znameniti in povsod prepoznaven Le Chat noir (Črna mačka). V grobem je kabaret majhno zabavno gledališče s sporedom, sestavljenim iz šansonov, skečev, satire in kratkih govorov, večidel politične, socialnokritične ali umetniške usmeritve. Prvotno je bil kabaret zasnovan kot avantgardna zabava za izbrano občinstvo, pozneje pa se je razvil v komercializirano obliko široke množice.

Repertoar zasedbe Cabaret Band zajema priredbe različnih glasbenih zvrsti (kabaret, pop, rock, šanson…), v njej pa ustvarjajo vokalistka Meta Erženičnik, harmonikar Miha Pinterič, kitarist Urban Logar, basist Mitja Centrih in bobnar Robert Rebolj. Glasbeni poznavalci lahko v imenih zasedbe prepoznajo prekaljene glasbenike, člane številnih zasedbo (Katalena, Elabanda, Beer Belly, Soltiš, Saxotoxin, Portico). Cabaret Band je doslej bil že gost številnih slovenskih odrov, gostovali pa so že tudi na sosednjem Hrvaškem.

Zasedba je kmalu vzpostavila pristen stik z obiskovalci.

Zasedba je na prenovljenem odru CKŠC nastop pričela rahlo previdno, a se je dinamika od pesmi do pesmi stopnjevala. Že v prvem delu so nakazali svojstven stik s publiko, ko je pevka Meta stopila z odra in se zavrtela v ritmih glasbe kar z naključno obiskovalko. Do zaključka koncerta so “Cabarejevci” vzpostavili pristni in sproščujoči stik z obiskovalci, ki so jih vzajemno nagrajevali z vse glasnejšimi aplavzi.

CKŠC in Hiša kulture Celje sta z zasedbo Cabaret Band “zagalopirala” v drugi del letošnje sezone, ki se je pričela s celjskim Dixilandom, se nadaljevala z večerom šansonov z Jano Kvas in večerom muzikala z mladim angleškim pevcem Simonom Donovanom. V nagovoru je Nika Bosio izpostavila trojno premiero večera kabareta: premierno so preizkusili popolnoma nov oder, ki v “prostem času” ne bo več služil kot miza, premierno se je v CKŠC odvijal kabaretni večer, premierno pa so gostili tudi Cabaret Band, ki v Celju še ni nastopil.

Večera kabareta smo se udeležili tudi mi in za obiskovalce našega spletnega portala pripravili video posnetek, v katerem so zajeti utrinki nastopa Cabaret Banda. Vabljeni tudi k ogledu spodnje galerije fotografij.

[simpleviewer width=100% height=700 id=349]

v/t/f: eH