Kraljica Barbara Celjska dobila obeležje v Pragi


V soboto, 6. julija 2013, je bilo v katedrali sv. Vida na Hradčanih v Pragi zgodovinsko odkritje spominskega obeležja trikratni kraljici Barbari Celjski, so sporočili iz Mestne občine Celje.

Otvoritev in posvetitev spominskega obeležja Kraljici Barbari Celjski v kapeli sv. Andreja svetovno znane praške katedrale je vodil celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek, dogodka pa so se udeležili direktor Pokrajinskega muzeja Celje in pooblaščenec župana Mestne občine Celje Stane Rozman, veleposlanica Republike Slovenije na Češkem mag. Smiljana Knez ter članice in člani Turističnega društva Celje.

Stane Rozman je v svojem nagovoru poudaril, da je umestitev spominskega obeležja v spomeniško strogo varovani objekt praške katedrale sv. Vida pomemben zgodovinski dogodek, tako z vidika ponovne umestitve Celjskih grofov na zemljevid evropske kulturne in turistične ponudbe, kot tudi z vidika uspešnih prizadevanj slovenske diplomacije, celjske škofije in drugih soudeleženih organizacij ali posameznikov iz Celja.

Z napisom v češčini »Královna Barbora Celjska (1392-1451)«, ki je vklesan v rdeč kamniti tlak ob oltarju Andrejeve kapele, je spominsko obeležen grob slavne Celjanke in trikratne kraljice Barbare Celjske.

Barbara Celjska, ki se je rodila leta 1392 v Celju, kot najmlajši otrok grofa Hermana II. Celjskega, je leta 1405, po poroki z ogrskim kraljem Sigismundom Luksemburškim, postala ogrska kraljica. Leta 1414 je bila kronana tudi z nemško krono, leta 1437 pa še s češko. Barbara Celjska se je izkazala za odlično diplomatko, gospodarstvenico, raziskovalko in veliko podpornico takrat komaj prebujajoče se renesančne umetnosti v osrednji Evropi. Na Češkem je podprla zmerno husitsko stranko in po več stoletjih tujih vladarjev pripomogla k ustoličenju domačina Jurija Podjebradskega za češkega kralja.

Barbara Celjska je umrla sredi julija 1451 v Melniku na Češkem in je bila z vsemi kraljevskimi častmi pokopana med veliki imeni češke zgodovine v katedrali sv. Vida na Hradčanih v Pragi, kjer pa se je v teku več obnov katedrale sredi 19. stoletja izgubila sled za njenim grobom.

Pri otvoritvi spominskega obeležja Barbari Celjski je bilo prisotnih tudi okoli 250 slovenskih romarjev, ki so se udeležili svečane svete maše ob zaključku večdnevnega romanja in obeležitve 1150. obletnice prihoda bratov Cirila in Metoda na Moravsko.

Že leta 2011 je bila v Celju spominska maša ob 560. obletnici smrti Barbare Celjske. Projekt Kraljica Barbara se je nato nadaljeval v aprilu 2012, ko so predstavniki Mestne občine Celje, Pokrajinskega muzeja Celje, Turističnega društva Celje in Škofije Celje ob podpori Veleposlaništva RS na Češkem obiskali Prago. Tam je Turistično društvo izvedlo srednjeveški sprevod po praških ulicah, celjski škof pa je s svečano mašo obudil spomin na nekdanjo češko kraljico, ki je svoje večno počivališče dobila v hradčanski katedrali.

Sobotni dogodek s postavitvijo spominskega obeležja v objekt češkega nacionalnega pomena je velik uspeh sodelovanja institucionalnih in prostovoljnih organizacij.

Vir: Mestna občina Celje

Foto: Turistično društvo Celje