Izrazit svet afriške kulture: nastop KUD-a Baobab (foto, video)


DSC05530Vroče sobotno popoldne v Celju. Gostilnice po centru so bile napolnjene z gosti, po ulicah so se sprehajali zaljubljeni pari. Glasba za vsakim vogalom. Celje je v zadnjem mestu zaživelo. Veliko zasluge za to ima tako vreme, kot obilica koncertov in raznoraznih dogodkov, ki se odvijajo ne samo tekom vikenda ampak tudi tekom tedna.

Tokrat je bil vikend v znamenju afriške kulture. Predstavitev slednje so v roke vzeli člani društva Baobab. Kulturno umetniško društvo Baobab, ki ga zastopa Dalanda Diallo, deluje na podričju plesa, glasbe in gledališča. Društvo je osredotočeno na zahodnoafriško kulturo in usmerjeno k povezovanju le-te s sodobnim plesom, glasbo in gledališčem.

DSC05477Za začetek so obiskovalci Krekovega trga tako lahko prisluhnili pevskemu zboru Sankofa. Pevski zbor Sankofa deluje od leta 2009 pod vodstvom Dalande Diallo. Ime Sankofa izvira iz ganskega simbola, ki pomeni vzeti nekaj dobrega iz preteklosti in uporabiti v prihodnosti. Na ta način tudi pevski zbor izbira tradicionalne afriške pesmi in jih predstavi v novi, sveži preobleki. Sankofa obsega tradiconalne in sodobne afriške pesmi, kot tudi avtorske pesmi članov. Poslušalci so z navdušenjem spremljali dogajanje in bili kar malce razočarani, ko se je le-to zaključilo mnogo prehitro.

 Po krajši pavzi pa so na Krekovem trgu zadoneli bobni. Napočil je čas plesa in tako so na prizorišče priplesale plesalke KUD-a Baobao, pod vodstvom Maše Kagao Knez. Plesna skupina Baobab je nastala kot rezultat projekta ISAK (izrazni svet afriške kulture), ki ga KUD Baobab s podporo ESS in MK razvija od 2009 naprej. Izrazni svet afriške kulture je projekt, namenjen širjenju, predstavljanju in uveljavljanju afriške kulture z aktivnim vključevanjem priseljencev iz Afrike in njihove potomce v udejstvovanju na področju plesa in glasbe.

Plesno glasbeni nastop Stopinje je prikaz zanimivih tradicionalnih afriških plesnih in pevskih vložkov ob glasbeni spremljavi. Vključuje izkušene glasbenike, plesalce in pevko, ki obiskovalcem prek energičnih plesnih miniatur prikažejo sožitje tradicionalne zahodnoafriške in sodobne evropske kulture.

DSC05524Za konec vabljeni še k ogledu spodnje fotogalerije.

[simpleviewer width=100% height=700 id=633]

Kristina Strašek

Na Polovicka.si imamo tokrat na voljo po 8 brezplačnih vstopnic za filme  Mamin sinko, Krvne vezi, Michael Kohlhaas, Slika, ki je ni, Kongres. Naročite jih tukaj:
polsi-kino-metropol