3. etapa dirke Po Sloveniji 2022: Savinjska dolina v znamenju velikega kolesarskega spektakla z vrhuncem v Celju


Do začetka dirke Po Sloveniji nas loči le še slab teden dni. 15. junija bo namreč kolesarska karavana, na čelu s prvim kolesarjem sveta Tadejem Pogačarjem, s startom prve etape v Novi Gorici odprla tekmovalni del 28. dirke Po Sloveniji. Na Celjskem bomo kolesarske zvezdnike pozdravili že v zaključku 2. etape, vrhunec pa bo predstavljala 3. etapa s startom v Žalcu in ciljem na Starem gradu Celje. Dirka Po Sloveniji bo obiskala kar 12 občin savinjske regije.

Pred 3. etapo dirke Po Sloveniji so na cilju etape, Starem gradu Celje, svoja pričakovanja predstavili župan Mestne občine Celje Bojan Šrot, župan Žalca Janko Kos, direktor dirke Po Sloveniji Bogdan Fink in predstavnica Slovenske turistične organizacije Maša Puklavec.

Prisotni so bili tudi nekateri drugi župani savinjskih občin gostiteljic dirke ter ambasador celjskega dela dirke Tone Tiselj.

Dirka Po Sloveniji se bo s startom 1. etape v Novi Gorici začela 15. junija, končala pa 19. junija s 5. etapo s ciljem v Novem mestu. Pomemben del dirke za širše Celjsko prihaja deloma že z 2. etapo, ki bo v zaključku vodila čez občine Šentjur in Šmarje pri Jelšah, s ciljem v Rogaški Slatini. Vrhunec za našo regijo pa predstavlja 145 kilometrov dolga 3. etapa s startom v Žalcu in ciljem na Starem gradu Celje, ki bo na sporedu v petek, 17. junija 2022.

Časovnica 3. etape dirke Po Sloveniji

Kolesarji se bodo na 3. etapo podali v petek, 17. junija. Start etape bo ob 11.15 na Šlandrovem trgu v Žalcu. Trasa bo nato vodila skozi Vrbje, Šempeter, Ločico ob Savinji, Breg pri Polzeli, Polzelo, Ložnico, Velenje, Škale, Gabrke, Ravne, Topolšico, Šoštanj (vmesni leteči sprint okoli 12.14), Florjan, Skorno, Gorenje, Paško vas, Šmartno ob Paki (leteči sprint okoli 12.29), Rečico ob Savinji, Letuš, Mozirje, Nazarje, Šmartno ob Dreti, Lipo (gorski cilj okoli 13.01), Vologo, Vransko (vmesni leteči sprint okoli 13.09), Gomilsko, Braslovče (vmesni leteči sprint okoli 13.25), Male Braslovče, Šentrupert, Dolenjo vas, Prebold, Latkovo vas, Šempeter, Žalec, Levec, Celje, Teharje Štore, Svetina (gorski cilj okoli 14.16), do Celjske koče. Sledi spust proti Celju in vožnja skozi mesto (okoli 14.31) ter eden izmed vrhuncev dirke Po Sloveniji, cilj etape na Starem gradu Celje okoli 14.42.

Vse podrobnosti o poteku etap na dirki Po Sloveniji najdete TUKAJ.

39 razglednic slovenskih krajev do 35 milijonov gledalcev

Na novinarski konferenci na Starem gradu Celje so svoja pričakovanja danes predstavili župan Mestne občine Celje Bojan Šrot, župan Občine Žalec Janko Kos, direktor dirke Po Sloveniji Bogdan Fink in predstavnica Slovenske turistične organizacije Maša Puklavec.

Na dogodku je bil prisoten tudi ambasador Celja za dogodek kolesarske dirke Po Sloveniji, Tone Tiselj in župani sosednjih občin Savinjske regije, vključenih v etape 28. kolesarske dirke Po Sloveniji.

Kot je dejal celjski župan Bojan Šrot, smo verjetno že mnogi kar malo neučakani pred tem velikim dogodkom. “V Celju se na ta dogodek pripravljamo že kar nekaj časa z različnimi promocijskimi akcijami, mesto smo že tudi okrasili z odsluženimi v zeleno pobarvanimi kolesi, to soboto načrtujemo Kolesarski dan v Celju s Polževo dirko in drugim dogajanjem,” je uvodoma dejal Bojan Šrot. Dodal je, da je Celje etapno dirko prvič gostilo leta 1993, zadnja leta pa je knežje mesto redni gostitelj etap in stalni partner dirke Po Sloveniji. Šrot je še dodal, da so zelo veseli, da bo tudi letos cilj etape na Starem gradu Celje. “Etapa je znana in velja za atraktivno. S prenosom na Eurosportu pa se preko helikopterskih posnetkov pokažejo tudi lepote Spodnje Savinjske doline in njenih krajev. Verjamem, da bo letos, ko ni več omejitev, ob trasi tudi veliko število navijačev,” je dejal Šrot in poleg Pogačarja izpostavil tudi druge slovenske vrhunske kolesarje, ki bodo tekmovali na dirki Po Sloveniji in jih je vredno spodbujati ob trasi. Mestna občina Celje je v želji, da bi bilo ob progi kar največ navijačev, pred kratkim 38 tisoč gospodinjstvom že poslala letake z vabilom na 3. etapo. Kot je še povedal Šrot, je Celje v ta športni dogodek vložilo okoli 50 tisoč evrov. Večino od tega Mestna občina Celje in Zavod Celeia Celje, del pa tudi občinska javna podjetja ZPO, Simbio in Zelenice. Ob koncu je izrazil zahvalo tako organizatorju, kot vsem sodelujočim občinam in ostalim deležnikom, ki pripomorejo k temu velikemu dogodku.

Župan Žalca Janko Kos je dejal, da tudi za Žalec to predstavlja velik športno-turistični dogodek. V ta namen bo že nekaj dni pred začetkom po bližnji in širši okolici Žalca vozil ‘hmeljarski voz’, ki bo z glasbo in promocijskim materialom promoviral dirko v Žalcu. Poleg tega bo tudi Občina Žalec vsem gospodinjstvom poslala letake s povabilom na dirko. “Želimo, da na sam start oz. ob progo pride nekaj tisoč ljudi, ki bodo navijali za naše junake,” je dejal Kos in poudaril, da je predvsem za otroke to neverjetno atraktivno doživetje. “Kolesarjenje postaja način življenja Slovencev, saj gre za atraktivno in razmeroma poceni množično športno rekreacijo.” Dodal je, da takšen dogodek pomeni tudi velik doprinos, ne samo kolesarskemu športu in razvoju ter popularizaciji le tega, temveč tudi veliko doprinese temu, da atraktivne turistične destinacije postanejo še atraktivnejše. “Gre za izjemen dogodek in sem vesel, da lahko to etapo naredimo po občinah Spodnje Savinjske doline,” je ob koncu dejal Kos ter se zahvalil direktorju dirke Po Sloveniji Bogdanu Finku, ki je zaslužen, da ima Žalec takšno vlogo na dirki Po Sloveniji.

Organizacijski direktor dirke Bogdan Fink, je uvodoma izpostavil, da je letošnja celjska etapa podobna lanski, le z nekaj manjšimi spremembami, nadeja pa se novega športnega spektakla. “Če je danes slabo vreme, upam, da bo čez en teden sončno in da se zbere čim več ljudi. In da so naši slovenski fantje v ospredju. Letos gre televizijski prenos v več kot 130 držav. Imamo izredno povečanje zanimanja novinarjev iz tujine, predvsem zaradi nastopa Tadeja Pogačarja in Mateja Mohoriča, kar je zelo pozitivno za dogodek in Slovenijo,” je med drugim dejal Fink.

Navdušenje nad dirko in promocijo Slovenije je v imenu Slovenske turistične organizacije izrazila Maša Puklavec. “Izredno smo veseli, da STO pri dirki sodeluje že peto leto, da se dirka vrača z gledalci, navijači, ki so eden ključnih akterjev, da je dirka srčna, prepoznavna. Izvedli bomo oglaševalsko kampanjo na Eurosportu. S tem doseženo skupino aktivnih posameznikov, ljubiteljev športa in jih navdušujemo z našo prečudovito Slovenijo,” je dejala Puklavec in poudarila, da preko prenosa na Eurosportu razglednico 39 slovenskih destinacij pošljemo več milijonom gledalcem, ki si dirko Po Sloveniji ogledajo na največjem športnem televizijskem kanalu v Evropi. V zadnjih štirih letih si je dirko ogledalo okoli 35 milijonov ljudi.

Bilten 28. dirke Po Sloveniji – TUKAJ

B.S.