Bolnišnica Celje bo zadihala z 20 novimi respiratorji. Savinjska regija druga po številu okužb

28. 03. 2020 17:05

V savinjski regiji je 121 uradno potrjenih okužb s koronavirusom, od tega v Mestni občini Celje 12. Realno število okuženih v regiji je sicer od petkrat krat do desetkrat večje.

Bolnišnica Celje ima na trenutno voljo 46 postelj za bolnike s koronavirusom, od tega 11 na intenzivni terapiji. 25 obstoječim respiratorjem pa so na seznam razpoložljive opreme danes dodali še  20 novih.

Minister Zdravko Počivalšek si je skupaj z direktorico Splošne bolnišnice Celje mag. Margareto Guček Zakošek ogledal pošiljko 20ih novih dodatnih ventilatorjev. Naročeni so bili z namenom pravočasnega povečanja kapacitet števila ventilatorjev za hujše primere okužb s COVID-19, kjer je potrebno popolno umetno predihavanje pljuč. Ventilatorji so prispeli včeraj, tehnični strokovnjaki so jih že sestavili in tehnično pregledali, specialisti intenzivne medicine pa preverili ustreznost ter delovanje. Jutri se bo pričelo izobraževanje osebja na intenzivni enoti za delo na aparatih.

Dvaindvajsetim lastnim, ter najetim ter trem prenosnim respiratorjem za potrebe nujne medicinske pomoči so v Splošni bolnišnici Celje sedaj dodali še 20 novih, kar pomeni, da so še nekoliko bolj pripravljeni za sprejem večjega števila pacientov z okužbo koronavirusa. Teh imajo trenutno 15, od tega 2 pacienta na intenzivni enoti, na respiratorju. Zasedenost postelj za bolnike s COVID-19 je približno tretjinska. A, kot so nam zaupali pred dnevi, lahko obstoječe kapacitete v SB Celje razširijo na skupaj 100 navadnih postelj in  nekaj več kot 30 bolniških postelj za intenzivno terapijo.

Za uspešno dobavo je bila potrebna aktivacija številnih akterjev. Brez tvornega sodelovanja z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) ter Zavodom RS za blagovne rezerve (ZRSBR) bi bila dobava ventilatorjev vprašljiva. MGRT si je aktivno prizadevalo za čimprejšnjo dobavo opreme, med drugim so vključili tudi diplomatsko veleposlaništvo na Kitajskem in poslali pismo podpore, s katerim so dokazali, da gre za strateško nabavo Republike Slovenije.

Ali bo to dovolj, je ta trenutek težko oceniti, odvisno pa predvsem od discipline, oziroma spoštovanja prebivalstva pri izvajanju ukrepov samoizolacije ter socialne distance.

Minister Zdravko Počivalšek je dejal: “To je le prva pošiljka, že v prihajajočem tednu pričakujemo dobavo še vsaj 20 ventilatorjev enakega tipa, od skupno 220ih, ki jih je naročil ZRSBR. Ker gre pri ventilatorjih za nabavo kompleksnejše narave, smo pred naročilom njihovo ustreznost za potrebe oskrbe bolnikov okuženih z novim korona virusom, preverili tudi pri specialistih intenzivne medicine. Veseli me, da so dobavljeni ventilatorji že sestavljeni in tehnično pregledani, vsekakor pa upam, da jih bomo v praksi čim manj potrebovali”. 

“V SBC smo pomirjeni in presrečni, da so dodatni ventilatorji prispeli. V SB Celje smo že predvideli prostor za dodaten oddelek za bolnike, ki bi potrebovali ventilatorje, sedaj lahko tja namestimo tudi opremo. Naši internisti intenzivne medicine so ventilatorje pregledali in preizkusili ter potrdili primernost opreme za uporabo v času epidemije. Tako bomo kot največja regionalna bolnišnica v Sloveniji lahko na višku epidemije zagotovili oskrbo do 30 bolnikov okuženih s covid-19, ki bi potrebovali tovrstno pomoč.”, je povedala direktorica SB Celje, mag Margareta Guček Zakošek.

Regijski štab Civilne zaščite Zahodno Štajerske (CZ ZŠ) je tudi danes nadaljeval z razdeljevanjem zaščitne opreme občinskim civilnim štabom.

Razdeljenih med drugim tisoč mask, ki jih je doniralo velenjsko podjetje Gorenje. V 14 dneh je bilo 33 občinam na tem območju razdeljenih več kot 40 tisoč kosov opreme (različni vrst mask, rokavic, različnih vrst razkužil, očal in zaščitnih oblek).

Zaščitna oprema se deli glede na ogroženost v posamezni občini, in sicer ali že imajo okuženost s COVID-19, in glede na to, koliko je v občini prebivalcev. Prvič so občinski štabi dobili tudi nekaj zaščitne opreme za pogrebne zavode.

V Savinjski regiji je trenutno 121 potrjenih koronavirusnih okužb, v drugih regijah pa: 243 iz osrednjeslovenske, 88 iz jugovzhodne Slovenije, 59 iz podravske, 50 iz gorenjske, 30 iz koroške, 26 iz primorsko-notranjske, 21 iz pomurske, 14 iz obalno-kraške, 12 iz zasavske, 9 iz goriške regije ter 7 iz posavske.

Gledano po občinah je v MO Celje potrjenih 12 okužb, v regiji pa jih je največ v občini Šmarje pri Jelšah (70 – drugo največ v Sloveniji), Rogaški Slatini (21 – četrto največ v Sloveniji) in v Šentjurju (4). Po izračunih lokalnega portala Kozjansko.info je samo v šmarski občini realno s koronavirusom okuženih več kot 500 oseb. Najtežja situacija je v tamkajšnjem domu upokojencev, kjer je danes delež okuženih presegel petino vseh stanovalcev.

Vse informacije o koronavirusu so zbrane v seriji prispevkov TUKAJ (klik!)
Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
170 queries in 1,043 seconds.