Celjan Martič odstopil z mesta predsednika uprave RTV Slovenija


“S 16 od 17 možnih glasov je na Svet Radiotelevizije Slovenija za predsednika uprave izbral Celjana, Zvezdan Martića,” smo na Celje.info zapisali pred slabim letom dni, 15. 7. 2023.

Danes je jasno, da Martić nalogi ni bil kos. Zaradi izgube zaupanja med svetniki RTV-ja je podal odstopno izjavo.

Do Martićevega vodenja nacionalne radiotelevizije so bili dlje časa kritični številni svetniki. “Mislim, da bomo mi prej našli novega predsednika uprave, kot se bo ta uprava pod tem predsednikom uprave popolnila. Naj se sam umakne, drugače bom sprožil oz. podal predlog sklepa za naslednjo sejo, kjer bi bil govor o tem, da bi dejansko želeli zamenjati predsednika uprave,” je bil na izredni seji Sveta RTV do njega kritičen Igor Prassel. Forbici, Troha in Staretova pa so mu precej direktno očitali, da nima poslovnih znanj, programske vizije in ne zna voditi z osebnim zgledom.

Kmalu za tem je Martić odstopil sam, v odstopni izjavi jpa pojasnil, da so razmere na RTV-ju zaradi nezadostnega financiranja ustanovitelja še vedno izredno težke. “Kljub temu pa je v zadnjih devetih mesecih Upravi, direktorjem, vodjem in vsem ostalim na RTV-ju uspelo vzpostaviti stanje, ki je bistveno boljše kot ob odhodu prejšnjega vodstva. RTV je likvidna, programsko poslovni načrt se realizira v celoti, vzpostavljen je socialni dialog, zaključena je stavka novinarskih sindikatov, ugled RTV-ja v javnosti se dviga,” je zapisal.

“Delovanje v tako težkih razmerah zahteva številne nepriljubljene poteze in ukrepe, tudi odrekanje, zato je razumljivo, da prihaja do nezadovoljstva, frustracij,” je še dodal Martič v odstopni izjavi.

Zvezdan Martić je sicer prejemnik priznanja Mestne občine Celje srebrni celjski grb za neutrudno raziskovanje ključnih dogodkov iz polpretekle zgodovine Celja, domiselno poustvarjanje s filmi in zgodbami, s čimer se celjske zgodbe ohranjajo za zanamce.