Celjan na čelu RTV Slovenija (dopolnjeno)


S 16 od 17 možnih glasov je na Svet Radiotelevizije Slovenija za predsednika uprave izbral Celjana, Zvezdan Martića, ta pa je včeraj nastopil z mandatom.

Gre za dolgoletnega novinarja RTV Slovenija, ki se ga širša javnost najbolj spomni po oddaji Resnična resničnost in vodenju Dnevnika, je pa tudi eden od očetov multidijskega portala MMC.

Martić je v svojem programu naštel več poudarkov. Med njimi so: karierna rast zaposlenih in prenos znanja, digitalizacijo, upoštevanje profesionalnih standardov, reorganizacijo in z njo izboljšanje ponudbe ter optimizacijo procesov.

Med letoma 2019 in 2021 je opravljal naloge pomočnika takratne direktorice Televizije Slovenija.

V domačem mestu je letos prejel srebrni celjski grb, in sicer za raziskovanje ključnih dogodkov iz polpretekle zgodovine Celja in domiselno poustvarjanje s filmi in zgodbami, s čimer se celjske zgodbe ohranjajo za zanamce.

Preberite, kaj je zapisal o svoji mladosti v Celju:

Rojen sem v Celju, kjer sem končal osnovno šolo in gimnazijo. V družini srednjega razreda je bila mami  logopedinja na šoli za otroke s posebnimi potrebami, tati pa uslužbenec v različnih podjetjih in uspešen športni funkcionar. Imam tudi brata Zorana, ki je eden najuspešnejših slovenskih košarkarskih trenerjev. S šolo nisem imel težav, med drugim sem bil občinski prvak v matematiki in v Veseli šoli, v glasbeni šoli sem igral violino, v šolskih predstavah pa sem najprej nastopal, nato pa jih tudi spisal in vodil.

Za boljši standard sem večino prostega časa delal ”prek študentskega servisa” po praktično vseh celjskih tovarnah in nekaj ljubljanskih, stopil sem tudi v manekenske vode, največ pa sem inštruiral matematiko.

Še kot študent elektrotehnike na Univerzi v Ljubljani sem začel delati na takratni TV Ljubljana, kasneje TV Slovenija, kjer sem zaposlen še danes. Večji del življenja sem preživel v bloku, najprej v Celju, nato v Ljubljani, zdaj pa živim v hiši na robu gozda na podeželju.

Košarka je moja največja (športna) ljubezen. Začel sem jo igrati v Celju, ki je bil v tistem času za Olimpijo drugi najmočnejši slovenski klub. Tako sem kot član celjskih kadetov in mladincev osvojil tudi nekaj medalj na republiških tekmovanjih. Po služenju v JLA sem med študijem v Ljubljani igral za takrat lokalne klube v okolici Celja, danes pa so med najboljšimi slovenskimi, Laško, Štore in Šentjur. Enkrat s Štorami in dvakrat s Šentjurjem smo osvojili drugo mesto v drugi ligi.