Celjan Denis Vrenko, zmagovalec natečaja Evropske vesoljske agencije

30. 03. 2018 09:52

Celjan Denis Vrenko je zmagal na natečaju Evropske vesoljske agencije s katerim so izbirali logotip, ki bo krasil raketo Sojuz, ki bo v vesolje ponesla satelit na misiji Keops.

Misija je namenjena iskanju eksoplanetov.

Zmagovalni logotip Celjana najdete pod novico.

Celje se je nedavno, po zaslugi Celjana Denisa Vrenka, umestilo tudi na vesoljski zemljevid. 25-letni Celjan je namreč postal zmagovalec Evropske vesoljske agencije za logotip misije Keops, poroča 24ur.

Misija Keops bo raziskovala značilnosti eksoplanetov, to so planeti, ki krožijo okorg druge zvezde in ne okrog sonca.

Na natečaj se je prijavilo čez 300 oblikovalcev, najbolj pa je Evropsko vesoljsko agencijo prepričal Celjan Denis Vrenko. Vrenkov logotip bo krasil raketo Sojuz, ki bo v vesolje ponesla satelit Keops, ki bo iskal eksoplanete.

Denis Vrenko, sicer študent ljubljanske fakultete za arhitekturo, je za spletno stran ESA pojasnil, da je navdih črpal v posnetkih prehoda Venere pred Soncem in v upodobitvah eksoplanetov, ki jih je našel Nasin Kepler.

Ker Keops uporablja podobne metode, oblikovalska rešitev predstavlja sence planetov, ki prehajajo pred zvezdami. To je tudi slikovna prezentacija načina, kako planete izven našega Osončja sploh najdejo” je pojasnil Vrenko, ki je bil ob izboru tudi povabljen na izstrelitev rakete, na kateri bo njegov logo.

‘Zmagovalna rešitev ujame znanstveno bistvo misije na preprost, ampak jasen in dopadljiv način,” pa so Vrenkov logotip pokomentirali v Esini komisiji.

foto: ESA

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
148 queries in 1,375 seconds.