Celjanka kandidirala na belgijskih lokalnih volitvah


Na nedavnih lokalnih volitvah v Belgiji je v eni izmed devetnajstih bruseljskih občin kandidirala tudi Celjanka Rebeka Maršnjak, ki živi in dela v Bruslju.

Preboj v lokalni parlament ji žal ni uspel. Kandidirala je na listi belgijskih socialistov.

Uradno potrjene kandidate in liste v občinah savinjske regije na prihajajočih slovenskih lokalnih volitvah najdete TUKAJ

Skoraj natanko mesec dni pred slovenskimi lokalnimi volitvami, so imeli lokane volitve tudi v Belgiji, ki pa so bile posebne tudi za nas. Na njih je namreč kandidirala predstavnica Slovenije, 27-letna Celjanka Rebeka Maršnjak, ki živi in dela v Bruslju. Kandidirala je na listi belgijskih socialistov (PS-spa) v eni izmed devetnajstih bruseljskih občin, Etterbeek.

Žal ji preboj v bruseljsko mestno politiko ni uspel, tako da Slovenci vsaj za enkrat še ne bomo imeli svojega lokalnega predstavnika v Bruslju. Maršnjakova je dobila 62 glasov oz. 1,26 %. To niti ni tako slabo, glede na to, da Maršnjakova v Etterbeeku živi šele dobro leto dni. Poleg tega je Maršnjakova na listi svoje stranke prehitela celo nekaj belgijskih strankarskih kolegov.

Če niste vedeli: Državljani članic Evropske unije imajo možnost kandidature na lokalnih volitvah v drugi državi članici, če se tja preselijo. Najbolj izstopajoča glede kandidatur državljanov drugih držav članic na lokalnih volitvah je prav gotovo evrospka prestolnica Bruselj, kjer kar četrtino populacije mesta tvorijo prebivalci drugih članic Evropske unije. Med vsemi kandidati v občinah Bruslja je na letošnjih lokalnih volitvah kandidiralo kar 8 % “nebelgijcev”.

Poslušajte kaj je za naš nacionalni radio še pred belgijsko volilno nedeljo povedala Celjanka Rebeka Maršnjak.