Celjski arhitekt podpisan pod 106-metrski razgledni stolp v Rogaški Slatini

29. 05. 2020 17:22

Celjski arhitekt Nande Korpnik je občinskim svetnikom Občine Rogaška Slatina na zadnji redni seji predstavil idejno zasnovo projekta Razgledni stolp Kristal Rogaška Slatina. S tem je postalo znanih kar nekaj podrobnosti o tem, kako bo stolp videti in kaj bo ponujal.

Spodaj vabljeni tudi k ogledu fotovizualizacije Razglednega stolpa Kristal Rogaška Slatina v avtorstvu Nandeta Korpnika.

V sredo je potekala 12. redna seja Občinskega sveta Občine Rogaška Slatina, na kateri je bil med drugim predstavljen tudi projekt razglednega stolpa, ki ga bo občina zgradila na območju starega mizarstva v Rogaški slatini.

Projekt je predstavil avtor idejne zasnove za Razgledni stolp Kristal Rogaška Slatina, ugledni celjski arhitekt Nande Korpnik, ki se je podpisal že pod marsikatero moderno arhitekturo, vrsto njih pa je realiziranih tudi v Celju. Eno izmed njegovih najnovejših del je med drugim Paviljon za prezentacijo arheologije v Celju, ki je lani prejel nagrado Evropske unije za kulturno dediščino. Korpnik pa je tudi avtor idejnega projekta za viseči most, ki ga v prihodnosti pričakujemo v Celju.

Kot je ob predstavitvi dejal arhitekt Nande Korpnik, bo stolp v prostoru deloval kot nekakšna mitnica, ki bo močno zaznamoval vstop v Rogaško Slatino. “Stavba ima skromno površino, pomembnejša je njena višina. Zato bo objekt močno spremenil prostorski dialog,” je med drugim povedal in dodal, da je stolp zasnovan za Rogaško Slatino, zato kam drugam ne bi sodil.

Na 106-metrski stolp se bo lahko povzpelo do 150 obiskovalcev naenkrat

Razgledni stolp Kristal Rogaška Slatina je zasnovan kot visoka razgledna stavba z armirano betonsko nogo in dvonadstropno simetrično zasnovanim razglediščem v obliki kristala. Nudil bo razgled na ožje in širše središče Rogaške Slatine z višine stotih metrov. Objekt je zasnovan sodobno, kljub svoji ekspresivni podobi pa celoten izgled stavbe ni bahav. Stavba naj bi se izkazala predvsem s funkcionalnimi rešitvami ter kvalitetnimi materiali.

Tlorisna dimenzija pritličja bo merila 15,5 x 14,4 metrov, celotna bruto površina pritličja pa okoli 110 kvadratnih metrov. Zunanja površina bo opremljena tudi z urbano opremo.

Stolp bo na najvišji točki visok 106 metrov, najvišja točka razgledišča pa bo na 100 metrih. Opremljen bo z dvema dvigaloma, od katerih eden bo omogočal razgled tudi med dviganjem oz. spuščanjem. V prvem nadstropju bo slaščičarna za do 50 gostov, drugo nadstropje bo namenjeno za panoramsko opazovanje Rogaške Slatine in njene okolice z višine 100 metrov. Možen bo tudi dostop na streho, ki bo urejen kot pohodna in odprta razgledna etaža. Hkrati se bo na stolp lahko povzpelo med 100 in 150 obiskovalci. Dovoz do stolpa bo omogočen na regionalno cesto Tekačevo – Rogaška Slatina. Pred vhodno ploščadjo bo urejeno tudi večje parkirišče za osebna vozila in avtobuse. Območje bo dostopno tudi pešcem in kolesarjem.

Vrednost projekta je ocenjena na 1.879.267 evrov.

Vabljeni k ogledu fotovizualizacije:

B.S., foto: idejna zasnova Nandeta Korpnika

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
166 queries in 1,186 seconds.