Janša: Potrjen prvi primer angleškega seva novega koronavirusa. V sredo ponoven premislek o sproščanju ukrepov

24. 01. 2021 11:56

Včeraj je bilo opravljenih 2975 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi testov so potrdili skupno 537 okužb.

Opravljenih je bilo 2140 PCR testov, ki so potrdili 503 okužb z deležom pozitivnih izvidov 23,5 %.

Opravljenih je bilo 835 hitrih antigenskih testov (HAT), ki pa so potrdili 34 okužb z deležom pozitivnih izvidov 4,1 %.

Včeraj je umrlo 31 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 3360 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni padlo na 1235 (včeraj 1238). Za prehod iz rdeče v oranžno fazo mora biti 7-dnevno povprečje števila okuženih pod 1000, biti pa mora tudi manj kot 1000 hospitaliziranih covid bolnikov. V oranžni fazi se poleg ostalega v šole vrnili vsi osnovnošolci in dijaki zadnjih letnikov. Podrobnosti vladnega načrta najdete v novici tukaj.

V naši regiji (Savinjski) se je povprečno 7-dnevno povprečno število okuženih ostalo na včerajšnjih 146 (včeraj 147). Za sproščanje v oranžni fazi bi moralo biti to povprečje 125.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je padlo na 18.477 oseb.

Po podatkih covid sledilnika je bilo na dan 23. januar v Sloveniji cepljenih že 48.717 oseb 2,3 odstotka vseh državljanov Slovenije. Od teh je drugi odmerek prejelo že 6963 oseb.


Poudarki:

  • statistični podatki
  • predsednik vlade in zdravstveni minister Janez Janša je na izredni novinarski konferenci spregovoril o pojavu t. i. angleškega seva novega koronavirusa v Sloveniji
  • informacije o tem, kako bo od torka potekal pouk, najdete tukaj

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj povečalo za 20. Sprejetih je bilo 86 covid bolniki (17 manj kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 36 bolnikov oz. 61 manj kot dan prej. V bolnišnicah je umrlo 30 bolnikov obolelih za covidom-19, 4 od teh na intenzivni terapiji. V intenzivni enoti se zdravita 2 covid bolnika manj kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 1149 covid bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 190.

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 125 covid bolnikov (2 manj kot dan prej). 16 izmed vseh bolnikov s covidom-19 je na intenzivni negi. V SB Celje so včeraj sprejeli 10 covid bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 10. V celjski bolnišnici sta včeraj umrla 2 bolnika s covidom-19. Skupaj je od 24. septembra v celjski bolnišnici umrlo že 319 obolelih za koronavirusno boleznijo 19. V prvem valu je v SB Celje umrlo 10 bolnikov, skupaj pa v celjski bolnišnici doslej beležijo 329 umrlih covid bolnikov.

Na Celjskem oz. Savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 43 okužb. Največ v občini Velenje 9, sledijo Laško 8, Šentjur 5, Celje 4, Slovenske Konjice 4, Zreče 3, Prebold 2, Rogaška Slatina 2, Šoštanj 2, Kozje 1, Rečica ob Savinji 1, Šmarje pri Jelšah 1, Tabor 1.

7-dnevno povprečje števila okuženih v Savinjski regiji je trenutno 146 (včeraj 147), za prvo sproščanje ukrepov je pogoj povprečje 168, še prej pa morajo biti izpolnjeni tudi kriterije na državni ravni. Podrobnosti najdete v novici tukaj.

Predsednik vlade in zdravstveni minister Janez Janša na izredni novinarski konferenci o angleškem sevu

Predsednik vlade in zdravstveni minister Janez Janša je danes ob 17. uri na izredni novinarski konferenci spregovoril o pojavu t.i. angleškega seva novega koronavirusa v Sloveniji.

Že pretekli teden je Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) potrdil, da je bil pri osebi, ki je pripotovala iz Anglije, najden novi koronavirus, ki je zelo podoben t. i. angleškemu sevu. Deli vzorca so se namreč povsem ujemali z angleškim sevom, niso pa mogli pridobiti celotne sekvence genoma, saj v vzorcu niso imeli dovolj virusa. Danes so v Nacionalnem laboratoriju sicer potrdili, da od takrat novega vzorca z angleškim sevom niso zaznali. Da novega seva še niso potrdili je potrdil tudi predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani Miroslav Petrovec. So pa sicer strokovnjaki prepričani, da ta sev kroži že tudi v Sloveniji.

Prvi neuradni podatki, ki jih je posredovala TV Slovenija so govorili o potrjenih osmih primerih angleškega seva v Sloveniji. Slednje je Janez Janša na izredni novinarski konferenci zanikal, potrdil pa je, da je bila včeraj v Slovenija uradno potrjena prva okužba s t. i. angleškim sevom. Gre za državljana Kosovo, ki ima v Sloveniji začasno prebivališče in je v Slovenijo prišel iz Belgije. O primeru so bile slovenske oblasti obveščene preko evropskega sistema za zgodnje obveščanje preko katerega so belgijske oblasti obvestile, da se v Sloveniji nahaja oseba, ki je bila 16. januarja pri njih testirana oseba pri kateri je bila potrjena okužba z angleškim sevom novega koronavirusa. Oseba naj bi sicer v Slovenijo pripotovala včeraj. Ta oseba je posedovala dva testa, pozitivnega in negativnega, v Slovenijo pa je vstopila s slednjim. Pristojni še preiskujejo, kako je do takšne situacije lahko prišlo. Ta oseba naj ne bi imela stikov. Vendar se vse še preverja, saj naj oseba ne bi dajala točne podatke ob anketiranju. Pri osebi naj bi šlo za zaposlenega v kranjskem podjetju, ki pa je delal na projektu v Belgiji.

Janša je še navedel, da se je epidemija v zadnjih dneh začela upočasnjevati počasneje, kar bi lahko bilo povezano tudi z vdorom angleškega seva koronavirusa, ki zbuja skrb predvsem zaradi boljše sposobnosti širjenja. Reprodukcijsko število tj. koliko ljudi okuži ena okužena oseba naj bi se pri angleškem sevu povečalo za približno 0,4.

Kot je še povedal Janša je Nacionalni laboratorij začel za nazaj preverjati pozitivne brise, ki so že bili odvzeti in pri katerih bi lahko šlo za angleški sev. Znova presejalo se bo približno 10 procentov vzorcev v veh regijah od 11. januarja, ki so bili pozitivni. PCR teste, ki zaznavajo angleški sev je Sloveniji podarila Slovaška. Navadni PCR testi namreč ne ločijo med različnimi mutacijami. Po dosedaj opravljenih 80 ponovnih testiranjih pozitivnih brisov, sta bila dva takšna, pri katerih bi lahko šlo za angleški sev.

Janša je še napovedal, da obstaja možnost, da se bodo ukrepi naslednji teden spremenili zaradi skrbi, da bi se angleški sev začel širiti po državi. Pouk se naj bi v torek kljub temu pričel, vendar je predsednik vlade apeliral na državljane, da so pri upoštevanju varnostnih ukrepov še bolj dosledni. Vlada bo v sredo ponovno analizirana ukrepe in glede na situacijo spremenila način sproščanja ukrepov.

Sodelujte v anketi o kvaliteti življenja v vaši občini.

Kako ste zadovoljni s kvaliteto življenja v vaši občini? Kaj vam je všeč in na katerih področjih pričakujete več? Sodelujte v anonimni anketi o vašem (ne)zadovoljstvu z bivanjem v vašem domačem okolišu.

Create your own user feedback survey

Rezultate bomo na Celje.info objavili v začetku februarja.

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
163 queries in 1,321 seconds.