Koronavirus na oddelku državnega odvetništva v Celju? Na Celjskem 33 uradno okuženih

15. 03. 2020 12:38

Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah so minuli petek zaradi suma na koronavirus razkuževali prostore celjskega oddelka Državnega odvetništva RS na Prešernovi 27. Pozitiven naj bi bil ožji sorodnik ene izmed zaposlenih v celjskem oddelku, primer pa naj bi bil povezan z izbruhom koronavirusa v OŠ Šmarje pri Jelšah.

V pristojni službi za stike z javnostmi državnega odvetništva so nam potrdili razkuževanje prostorov v povezavi s trenutno epidemijo koronavirusa v Sloveniji, več informacij pa nam zaradi varstva osebnih podatkov niso posredovali.

S ponedeljkom sicer večina zaposlenih v državnem odvetništvu ostaja doma. Po oddelkih po Sloveniji pa bodo zgolj dežurstva.

Danes, 15. 3. so do 14. ure na okužbo s koronavirusom testirali 6156 oseb. Okužba je bila potrjena pri 219 osebah, od tega jih je 33 na Celjskem (podatki po krajih spodaj).

Po naših virih naj bi ena izmed zaposlenih na celjskem oddelku državnega odvetništva svoje predstojne pravočasno obvestila o pozitivnem testu okužbe s koronavirusom v ožjem sorodstvu. Zaradi tega so v petek prostori državnega odvetništva ostali prazni, prostori pa so bili razkuženi.

Da so v petek preko centra za obveščanje na številki 112 dobili poziv za razkuževanje pisarne v Celju, nam je potrdil tudi direktor in poveljnik PGE Celje, Janko Požežnik. Podrobnosti kontaminacijske akcije Požežnik ni razkril.

Pojasnila glede situacije v Celju so nam posredovali tudi z državnega odvetništva v Ljubljani, kjer so nam potrdili, da so minuli petek naročili razkuževanje prostorov njihovega oddelka v Celju. Podrobnosti o tem, zakaj je bilo razkuževanje naročeno, niso razkrili, potrdili so zgolj, da je bilo opravljeno in povezano s trenutnim širjenjem novega koronavirusa.

Povedali so še, da so sicer v petek v vseh svojih oddelkih po državi sprejeli ukrep o delu od doma, kjer bodo do nadaljnjega delovale zgolj dežurne službe. Ukrep o delu od doma ni bil sprejet zaradi primera v Celju, temveč so ga že prej pripravili na podlagi vladnih ukrepov in odločitve sodišča, ki je prav tako omejilo svoje delovanje in odloča samo o nujnih zadevah.

B. S., R. Č.

Okuženih že 219 oseb, v naši regiji 33

Petek, 13. marec: 141 okuženih, 4346 testiranih
Sobota, 14. marec: 181 okuženih, 5369 testiranih
Nedelja, 15. marec: 219 okuženih, 6156 testiranih

Danes, 15. 3. so do 14. ure na okužbo s koronavirusom testirali 6156 oseb. Okužba je bila potrjena pri 219 osebah. Neuradno število okuženih je še veliko večje, saj ne testirajo več vseh obolelih*.

Še vedno velja, da lahko za zaustavitev novega koronavirusa naredimo največ sami z upoštevanjem preventivnih ukrepov (higiena, omejitev tesnih stikov tudi znotraj družine, prezračevanje, higiena kašlja). Zlasti je pomembno, da se ne družimo.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v celjski regiji okuženih 33 bolnikov. Območna enota Celje je sporočila, da jih je v Šmarju pri Jelšah 20, v Mozirju 1, v Rogaški Slatini 3, v Grobelnem 3, v Pristavi pri Mestinju 1, v Podplatu 3, v Šempetru v Savinjski dolini 3 in v Šoštanju 1.

Vse informacije o koronavirusu so zbrane v seriji prispevkov TUKAJ (klik!)

*Ker je epidemiološka situacija prešla v drugo fazo, bodo testirali samo še najbolj bolne. Vsi ostali s tipičnimi znaki na novi koronavirus bodo poslani domov v samoizolacijo.

Število vseh obolelih tako v nadaljnje ne bodo več določali na podlagi opravljenih testov, temveč bo to izračunano na podlagi matematičnega modela. Podobno so v drugi fazi število okuženih določali na Kitajskem.

Infektologinja Bojana Beović je danes  dejala, da se vstopne točke spreminjajo v ambulante za obravnavo bolnikov s covid-19“Prešli smo v fazo, ko se nam bolezen širi po skupnosti in je popolnoma nemogoče zajeti vse bolnike in njihove kontakte. To je čisto po nepotrebnem trošenje brisov. Diagnostiko bomo uporabili tako, kot jo uporabimo sicer za obravnavo kakršnihkoli bolnikov. Se pravi pri bolnikih, ki potrebujejo ta bris, da vemo, kako jih obravnavati,” je povedala.

Del bolnikov tako ne bo pregledan v ambulantah, ampak bodo svoje stanje sporočil po telefonu in se o nadaljnjih ukrepih dogovorili z zdravnikom. “Marsikatera oblika bolezni covid-19 poteka kot lažji respiratorni infekt, kot blažja okužba dihal, zaradi katere se tudi sicer ne hodi v bolnišnico oziroma v ambulanto.

Povedala je tudi, da je stanje pri treh bolnikih s koronavirusom zelo resno in so življenjsko ogroženi.

Spodaj lahko spremljate število okuženih po regijah (avtor inforgrafike je MMC RTV Slovenija):

Če imate znake, tipične za okužbo s koronavirusom, ne hodite k zdravniku, temveč pokličite ali pojdite na vstopne točke (zemljevid spodaj)!

V Splošni bolnišnici Celje so v okviru urgentnega centra vzpostavili posebno telefonsko številko, na katero lahko pokličejo osebe, ki imajo znake okužbe s koronavirusom (kašelj, povišana telesna temperatura nad 38°C, otežkočeno dihanje, prihajajo z ogroženega območja oz. so bili v stiku z okuženimi osebami).

Dobili bodo navodila, kako ukrepati oz. priti do ustrezne zdravstvene pomoči.

Telefonska številka je 03 423 30 79, dosegljiva je 24 ur na dan.

koronavirus-informacije

Ste vedeli? Otroci niso rizična skupina, so pa odlični prenašalci bolezni in lahko ogrozijo predvsem dedke in babice. Če vas zanima več, preberite članek: Otroci in koronavirus: z njim se okužijo in ga prenašajo, a redko zbolijo.

 

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
161 queries in 1,436 seconds.