Gimnaziji Celje – Center predsednikovo jabolko navdiha za »enostavno drugačno šolo«


Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je v Narodnem domu v Celju udeležil Pomladnega koncerta, ki ga Gimnazija Celje – Center tradicionalno pripravlja ob prazniku Mestne občine Celje ter ob tej priložnosti Gimnaziji Celje – Center in ravnatelju Gregorju Deleji vročil priznanje jabolko navdiha.

»Iskrena hvala, gospod predsednik, za to priznanje, ki predstavlja delo mnogih generacij učiteljev, dijakinj, dijakov, staršev – v bistvu vseh, ki sooblikujemo tako pomemben družbeni podsistem, kot je vzgoja in izobraževanje,« se je ob bučnem aplavzu občinstva zahvalil ravnatelj Gregor Deleja in poudaril, da jim jabolko navdiha pomeni veselje in tudi veliko zavezo za nadaljnje delo. Zahvalni nagovor je sklenil z željo, da bi priznanje navdihovalo sedanje in prihodnje generacije mladih, da bi znali presojati s srcem in z glavo ter svet voditi s široko mero ljubezni.

»Gimnazija Celje – Center je med najodličnejšimi gimnazijami v Sloveniji,« je ob vročitvi jabolka navdiha dejal predsednik republike in dodal, da s svojim pristopom k vzgoji in izobraževanju navdihujejo tudi druge šole po Sloveniji. »Poleg znanja jim dajete priložnosti, da se oblikujejo v svobodne, ustvarjalne, radovedne osebnosti, ki razumejo, da vstopajo v tekmovalen svet in svoje vrednote poskušajo oblikovati v moralni kompas,« je dejal predsednik Borut Pahor.

Jabolko navdiha je izvirno priznanje, ki ga predsednik Republike Slovenije Borut Pahor vroča od leta 2013. Jabolko navdiha je doslej prejelo 40 (štirideset) posameznikov, skupin in organizacij, ki s svojimi edinstvenimi dejanji in delovanjem na različnih področjih družbenega življenja predstavljajo zgled in navdihujejo skupnost.

Utemeljitev:

Jabolko navdiha prejmeta Gimnazija Celje – Center in ravnatelj Gregor Deleja za enostavno drugačno šolo, ki spodbuja ustvarjalnost in človeško odličnost.

Gimnazija Celje – Center ali na kratko GCC zase pravi, da je »enostavno drugačna«. Stara je skoraj 110 let, a poka od mladosti. V marsičem je prva, velikokrat najboljša, vedno posebna. Skoraj desetletje jo vodi ravnatelj Gregor Deleja, ki je na gimnazijo prišel leta 2004 kot učitelj glasbe in danes velja za enega najprodornejših ravnateljev pri nas.

Številne dejavnosti, ki jih ob podpori profesorjev izvajajo gimnazijci, so zelo odmevne tako v Celju in Sloveniji kakor tudi v svetu. Dijaki in dijakinje Gimnazije Celje – Center dosegajo odlične učne uspehe, visoke uvrstitve na domačih in mednarodnih tekmovanjih, zavidljive dosežke v umetnosti, športu in pri raziskovalnem delu. A to je šele prvi del.

Ob tem se namreč lotijo vsega: imajo več kakor sedemdeset obšolskih dejavnosti in projektov, med njimi več gledaliških skupin, pripravljajo predstave senčnega gledališča, imajo filmski in video krožek, gimnazijsko glasilo Sledko, debatni klub, devet v Sloveniji in mednarodno prepoznavnih glasbenih zasedb, med katerimi je fantovska zasedba a capella in zdaj še glasbena skupina, ki bo Slovenijo predstavljala na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije. Celjane vsako leto razveselijo s pomladnim koncertom, ki v Narodni dom privabi staro in mlado ter njihova srca napolni z vedrino in upanjem.

Prav za to gre – na Gimnaziji Celje – Center se naučiš, da s tem, ko daješ, dobivaš; ko deliš, množiš – nazadnje so dijaki bolj povezani med seboj, hkrati pa tudi s skupnostjo. Celje z okolico jih prepoznava kot uspešne in prodorne ljudi, ki, čeprav mladi, že sooblikujejo podobo sveta, v katerem živijo.

Pri tem niso samo zabavni, iskrivi in podjetni – kadar je treba, pokažejo tudi srčnost in solidarnost. Petnajst let je, odkar so priredili veliki dobrodelni koncert in z njim zbrali sredstva za pomoč ob poplavah, in odtlej ga pripravijo vsako leto. Z geslom »Majhni junaki, veliki koraki« so v tem času s koncerti zbrali več kakor 60.000 evrov ter jih namenili žrtvam naravnih in prometnih nesreč, vrstnikom in družinam v stiskah, otrokom, obolelim za rakom, in drugim.

»Prav obdobje srednješolskih let je ključno, da najdeš svoje mesto pod soncem,« pravi ravnatelj Gregor Deleja, ki v dijakinjah in dijakih spodbuja odprtost, izvirne ideje, kritično mišljenje, spoštljivo izražanje mnenj, četudi morda niso v skladu z ustaljeno doktrino, boj za pravice in predvsem ustvarjalnost. Prepričan je, da mora biti šola v živem stiku z lokalno skupnostjo, učitelj pa v nenehnem odnosu z družbo. Znati mora prepoznati duh časa, utrip in potrebe ter poučevati in vzgajati tako, da mladi na svet in spremembe v njem gledajo samozavestno in z upanjem, ne s skrbjo. »Učitelj, ki se ne zaveda moči svojega poklica, ne bi smel učiti,« je jasen.

Gimnazija Celje – Center, njen ravnatelj Gregor Deleja, dijakinje, dijaki, profesorji, profesorice in vsi drugi zaposleni v šoli so nam s svojim delom, uspehi, mladostno samozavestjo in zrelo človečnostjo v veselje, ponos in navdih.

vir: Urad predsednika RS