Kaj muči Celjane: od tatov na pokopališču do Ceste v Lokrovec in avtov na avtobusni postaji ter prehoda na Cankarjevi


Na spletnem portalu Servis 48 lahko občanke in občani Celja podajajo pobude ali pritožbe, na katere nato Mestna občina Celje poda odgovor ter se skuša odzvati z reševanjem problema oziroma predloga.

Preverili smo nekaj aktualnih zadev, ki “mučijo” prebivalce Celja. Tokrat so prednjačile težave oziroma predlogi v zvezi s tatovi na Mestnem pokopališču, varnostjo Ceste v Lokrovec, zaprtega prehoda na Cankarjevo ulico, ribnikom pri trgovskem centru in avtomobili na avtobusni postaji Dečkova.

Servis 48 je javno dostopna storitev oziroma portal Mestne občine Celje, s katero želijo spodbuditi občanke in občane, da sodelujejo pri ustvarjanju boljše in lepše podobe našega knežjega mesta.

To so nekateri predlogi oziroma problematike, ki so jih v zadnjem času zaznali Celjani in Celjanke:

Zaprtje prehoda na Cankarjevo ulico še naprej buri duhove
O zapori na poti, ki vodi na Cankarjevo ulico, smo že pisali. Še naprej pa to jezi in preseneča tiste, ki za to ‘novost’ še niso vedeli. Na tem mestu je namreč novonastala slepa ulica.

Tako sedaj izgleda pot, ki iz parkirišča Aškerčeva vodi do Cankarjeve ulice:

Zagrajen prehod do Cankarjeve ulice. (Foto: Simon Valant)

“Ker je g. Fazarinc onemogočil prehod pešcem in avtomobilom iz parkirišča (Aškerčeva) proti Cankarjevi ulici, bi lahko vsaj s kakšnim znakom obvestili voznike ter pešce. Le ti se morajo sedaj obračati, ko pridejo do konca,” je zapisal uporabnik Servisa 48.

Njegovo pobudo bo celjska občina posredovala pristojnim službam.

Dokončanje Ceste v Lokrovec in zagotovitev varnosti

Cesta v Lokrovec poteka ob številnih hišah in novih blokih, prav tako je tudi del edinega dovoza do Vrtca Zarja – enota Mehurček in pa poti, ki vodi do vrtičkarskih posesti.

“Cesta v Lokrovec je postala nevzdržna, glede prometa se je povečala za dvakrat ali več, glede hitrosti, na katero je omejena na 30 km/h, pa se skoraj nihče ne drži,” je težavo izpostavil občan.

Njegov sokrajan dodaja: “Ena četrtina ceste je obnovljene, sedaj pa že dalj časa vse stoji. Cesta je na označenem delu zelo nevarna prvič zaradi nepreglednega ovinka in drugič zaradi preozkega cestišča.”

Cesta v Lokrovec. (Foto: Google Maps)

Pobudnika sta na Servisu 48 izrazila željo po čim hitrejšem nadaljevanju obnove te ceste in ureditve, da bo varna za vse udeležence.

Pri občini odgovarjajo, da se bo obnova ceste nadaljevala takoj, ko bo pridobljeno gradbeno dovoljenje, predvidoma v mesecu juniju oziroma juliju. Za to cesto je predvidena rekonstrukcija, ki zajema tudi pločnike in kolesarsko stezo, do izgradnje pa naj bi prišlo še letos.

Tatovi in divjad na Mestnem pokopališču

V zadnjem obdobju smo bili priča nekaterim tatvinam na novo posajenih rož, cvetličnih aranžmajev, sveč in ostalih stvari, ki služijo kot poklon tistim, ki so nas predčasno zapustili.

Dodatne težave povzročajo tudi srne in ostale živali, ki na grobove prihajajo po svoj obrok, kar je izpostavil uporabnik Servisa 48. “Na Mestnem pokopališču Celje imam že preko štirideset let v najemu dva grobova. Nasad na grobovih, v kolikor ga ne uničijo srne, pokradejo ljudje,” je zapisal.

Zaenkrat še ni bilo odgovora na Servisu 48.

Parkirani avtomobili na avtobusni postaji Dečkova

“Predlagam, da mestno redarstvo bolj odločno ukrepa proti voznikom, ki parkirajo vozila na avtobusni na Dečkovi cesti pri Poklicni gasilski enoti Celje, saj je vozil vedno več in so mnogokrat parkirana na kolesarski stezi, kar je nedopustno in nevarno za kolesarje,” je opozoril celjski občan.

Avtobusna postaja na Dečkovi cesti. (Foto: Google Maps)

To so opazili tudi pri celjski občini, zato so avtobusno postajališče na Dečkovi že dodali k rednim nalogam nadzora nad napačno parkiranimi vozili.

Ribnik pri trgovskem centru

Ob nakupovalnem centru Supernova Mercator Celje se nahaja ribnik, s katerim ni zadovoljen občan, ki se je pritožil na Servis 48.

“V njem se veliko rib v teh toplih dneh dobesedno kuha, ker jim lastnik ribnika ne napolni z vodo. Ribnik je tudi zanemarjen, potrebno bi ga bilo očistiti in napolniti z svežo vodo. Poleg ribnika je zgrajena vsa infrastruktura, vodovodni priključek, dozirnik kisika za ribe,” je pojasnil občan Celja.

Ribnik pri nakupovalnem centru. (Foto: Simon Valant)

Predmetni ribnik je sicer po neuradnih podatkih v lasti podjetja Supernova Mercator Celje, d.o.o., zato Mestna občina Celje nima pristojnosti za ukrepanje v tovrstnih primerih. Kljub temu so predstavniki občine pobudniku svetovali naj se obrne na pristojni inšektorat.