Kaj prinaša sedmi protikoronski zakon PKP 7


Vlada je danes sprejela predlog sedmega protikoronskega zakona in ga poslala v državni zbor. Ta zopet prinaša enkratni krizni dodatek za upokojence, študente, prejemnike otroškega dodatka, starše z več otroki, starejše kmete in zaposlene, ki prejemajo prejemke v višini do dveh minimalnih plač. Poleg tega pa gre dodatna pomoč tudi gospodarstvu. Paket pomoči PKP7 je skupaj vreden 550 milijonov evrov.

Dodatki za družine, študente, upokojence, dodatki za delo v rizičnih razmerah …

V tokratnem protikoronskem zakonu je vlada posebno pozornost namenila socialnim vprašanjem državljanov in državljank, predvsem najšibkejših,” je na novinarski konferenci po seji vlade povedal finančni minister Andrej Šircelj. Vlada  verjame, da bodo ta izplačila izboljšala socialni položaj tistih, ki so teh dodatkov najbolj potrebni.

Vsi upokojenci, katerih pokojnina znaša do 510 evrov bodo prejeli dodatnih 300 evrov, tisti, katerih pokojnina znaša do 612 evrov bodo prejeli 230 evrov, tisti, katerih pokojnina zanaša do 714 pa 130 evrov. Dodatek bodo prejeli skupaj z decembrsko pokojnino.

Enkratni dodatek v vrednosti 150 evrov bodo prejeli tudi kmetje, starejši od 65 let, ki niso hkrati prejeli solidarnostnega dodatka za upokojence in katerih obdavčljivi dohodki za 2019 niso presegli 591,20 evrov na mesec.

Tokrat je država dodala še pomoč mladim staršem. Kot je dejal Šircelj, bo namreč ob rojstvu vsakega otroka država pristavila 500 evrov. Sicer bodo starši do petega dohodninskega razreda dobili 50 evrov dodatka za vsakega otroka. Tisti, ki imajo tri ali več otroke pa bodo dobili poseben dodatek, in sicer 100 evrov za 3 otroke, za 4 otroke ali več pa 200 evrov.

Zakon prinaša tudi dvig urne postavke za najmanj 30 odstotkov za zaposlene v bolnišnicah in domovih za starejše. Tistim, ki delajo v posebno rizičnih pogojih, kot tudi tistim, ki delajo v okviru javnih del, se bo urna postavka povečala za 65 odstotkov. Mesečni temeljni dohodek bodo dobili vsi vserski uslužbenci. V paketu tudi ni zamrznitve minimalne plače.

Država bo gospodarstvu plačala tudi vse hitre teste za covid-19, najbolj prizadeta podjetja pa bodo dobila posebne kredite s strani javnega sklada za podjetništvo, jamstva bo deloma krila država. Vlada bo pomagala tudi pri kritju fiksnih stroškov podjetij, krila pa bo tudi izgubo dohodkov prostovoljnim gasilskim društvom.

vir: Domovina.je