Si poslanca, ki sta Celje z okolico v državnem zboru zastopala do sedaj, zaslužita nov mandat?

21. 05. 2018 18:49

V minulem parlamentarnem obdobju so Celje z neposredno okolico v državnem zboru zastopala dva poslanca. To sta bila Janja Sluga (SMC) iz volilnega okraja Celje II in Ljubo Žnidar (SDS) iz volilnega okraja Žalec I.

V nadaljevanju objavljamo inventuro njunih poslanskih mandatov. V pregled smo dodali tudi dr. Vinka Gorenaka, ki je bil sicer v minulem sklicu parlamenta izvoljen v volilnem okraju Šmarje pri Jelšah, vendar letos kandidira v volilnem okraju Celje II.

Janja Sluga je leta 2014 v volilnem okraju Celje II prejela 4375 glasov Celjanov, kar je 38,10 % glasov oz. dobre 4 odstotke več od dvoje stranke na nacionalnem nivoju, kar ji je zagotovilo sedež v državnem zboru RS. Sluga tudi na prihajajočih volitvah kandidira za stranko SMC v volilnem okraju Celje II.

Ljubo Žnidar je v volilnem okraju Žalec I leta 2014 prepričal 2316 volivcev oz. 23,8 % glasov, kar je zadostovalo za zasedbo poslanskega stolčka. Žnidar tudi tokrat kandidira za stranko SDS v volilnem okraju Žalec I.

Dr. Vinko Gorenak je leta 2014 sicer kandidiral v okraju Šmarje pri Jelšah kjer je prepričal 2.788, oziroma 23 % volivcev. Na prihajajočih volitvah ne bo več kandidiral v volilnem okraju Šmarje pri Jelšah temveč bo kandidat stranke SDS v volilnem okraju Celje II.

Volitve 2018: kdo so poslanski kandidati v celjskih okrajih

Janja Sluga (SMC), poslanka iz volilnega okraja Celje II

43-letna diplomantka poslovne administracije in nekdanja vodja uprave v Slovenskem ljudskem gledališču Celje, ki je nase opozorila predvsem v zadnjih tednih mandata z njenim »poskusom v obupu«, ko je le nekaj tednov pred koncem mandata želela skozi parlament pripeljati zakon o celjski kotlini, kar pa ji na koncu ni uspelo. Slugina prisotnost na sejah je bila sicer v preteklem štiriletnem mandatu 92 odstotkov, kar je nad povprečjem poslanske prisotnost na sejah, ki znaša 88 odstotkov.

Kljub nadpovprečni prisotnosti pa Sluga ni bila ravno med najzgovornejšimi poslanci. V celotnem mandatu je v poslanski mikrofon namreč povedala samo približno 176 tisoč besed (poslansko povprečje je približno 260 tisoč besed). Tudi oglašala se je bolj redko od kolegov. Povprečno število njenih poslanskih govorov je namreč tri, poslansko povprečje pa je šest.

Ko se je Sluga v parlamentu oglasila, pa je bil njen besedni zaklad oz. raznolikost besedišča nekoliko nad povprečjem slovenskega parlamenta. V njenih govorih malenkost izstopa uporaba privzdignjenega (mitološkega, pesniškega, starinskega …) besedja, medtem ko je preprostega in ekscesnega besedja nekoliko manj. Besede, ki jih je v svojih govorih največkrat uporabljala so naturalizacija, pomuditi, volišče, etažen in kaditi.

Janja Sluga je v preteklem mandatu bila daleč pod povprečjem podanih poslanskih vprašanj in pobud. V celotnem mandatu jih je dala skromnih 13 (v povprečju je posamezen poslanec dal 62 poslanskih vprašanj in pobud).

Poslanska vprašanja in pobude Janje Sluga v celotnem mandatu:

Ljubo Žnidar (SDS), poslanec iz volilnega okraja Žalec I

55-letni univerzitetni diplomirani gradbenik in nekdanji župan občine Polzela je bil v preteklem štiriletnem mandatu prisoten na 88 odstotkih vseh parlamentarnih sej, kar je natanko toliko, kot znaša povprečna poslanska prisotnost na sejah.

Če je bila njegova prisotnost na sejah povprečna, pa je bil Žnidar podpovprečno zgovoren. V celotnem mandatu je v poslanski mikrofon povedal približno 192 tisoč besed (poslansko povprečje je približno 260 tisoč besed). Tudi oglašal se je pod povprečjem parlamenta. Povprečno število njegovih poslanskih govorov je namreč tri, poslansko povprečje pa je šest.

Tudi Žnidarjev besedni zaklad se je v tem mandatu izkazal za podpovprečnega. Ko je govoril je največkrat uporabljal preprosto besedje. Nekoliko manj pa je bilo v njegovih govorih zaznati privzdignjenega in ekscesnega besedja. Besede, ki jih je v svojih govorih največkrat uporabljal so bilesprovajati, PZI, magistralen, vetrnica in žganje.

Je pa Ljubo Žnidar v preteklem mandatu vložil nadpovprečno število poslanskih vprašanj in pobud. Teh je namreč bilo 155 (v povprečju je posamezen poslanec dal 62 poslanskih vprašanj in pobud).

Poslanska vprašanja in pobude Ljuba Žnidarja v celotnem mandatu:

Dr. Vinko Gorenak (SDS), poslanec iz okraja Šmarje pri Jelšah, ki pa bo letos kandidiral v volilnem okraju Celje I

62-letni doktor organizacijskih znanosti, univerzitetni profesor in nekdanji komandir milice, zagotovo spada med vidnejše poslance državnega zbora, kljub temu, da je njegova prisotnost na sejah malo pod povprečjem. V preteklem štiriletnem mandatu je bil prisoten na 85 odstotkih vseh sej v državnem zboru. Povprečna prisotnost na sejah je 88 odstotkov.

Kljub podpovprečni prisotnosti pa je Gorenak v samem vrhu najzgovornejših poslancev. V celotnem mandatu je v poslanski mikrofon namreč povedal preko 620 tisoč besed (poslansko povprečje je približno 260 tisoč besed). Tudi na sejah, na katerih je prisoten, se oglaša zelo pogosto. Povprečno je v štiriletnem mandatu spregovoril šestkrat na sejo, kar je tudi poslansko povprečje.

Gorenak uporablja preverjen besednjak, zato je po raznolikosti besedišča pod parlamentarnim povprečjem. Da ne komplicira po nepotrebnem kaže tudi uporaba preprostega besedja, ki ga sicer uporablja manj od povprečnega poslanca, a je to pri doktorjih znanosti pogosto drugače.

Čeprav mu mnogi morda pogosto pripisujejo uporabo ekscesnega besedja, pa analitika kaže drugačno sliko, saj je po uporabi tega pod poslanskim povprečjem. Njegovi govori tudi niso ravno poetični, saj je po privzdignjenem besedju daleč pod povprečjem. Besede, ki ga zaznamujejo, so predvsem piimki, in sicer Pavič, Grubelič, Fišer, Dolinšek in Murgelj.

Gorenak je bil v preteklem mandatu poslanec, ki je podal največ poslanskih vprašanj in pobud. V celotnem mandatu jih je bilo kar 427 (v povprečju je posamezen poslanec dal 62 poslanskih vprašanj in pobud).

 

Še nekaj zanimivih dejstev preteklega mandata:

  • V celotnem štiriletnem obdobju sta bila zgolj Julijana Bizjak Mlakar (DeSUS) in Dejan Balažič (SMC) prisotna na prav vseh sejah Državnega zbora. Pri tem je zanimivo, da Balažič kljub 100 odstotni prisotnosti v vseh štirih letih ni prispeval prav nobenega poslanskega vprašanja ali pobude.
  • V preteklem mandatu je največ poslanskih vprašanj in pobud dal poslanec SDS dr. Vinko Gorenak. Naštelo se jih je kar 427, medtem ko je poslansko povprečje zgolj 62 poslanskih vprašanj in pobud.
  • Največ besed v tem mandatu je izrekel poslanec NSi Jožef Horvat. V štirih letih je izrekel kar 953.973 besed oziroma 653 besed na dan.
  • Največ govorov na sejo je v tem mandatu imel poslanec SMC dr. Milan Brglez. Število njegovih govorov na sejo je kar 60, kar niti ni tako zelo presenetljivo, saj je bil v tem mandatu predsednik Državnega zbora. Poslansko povprečje je sicer 6 govorov na sejo.
  • Največji besedni zaklad je v preteklem štiriletnem mandatu prikazal poslanec stranke SMC Dušan Radič, a je potrebno ob tem poudariti, da je bil eden izmed najmanj govorečih poslancev, saj je v štirih letih izustil zgolj slabih 15 tisoč besed pri čemer ni težko ohranjati visokega koeficienta pri izračunu besednega zaklada.

B.S.

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
161 queries in 1,048 seconds.