Kako skrbeti za srce, da nam bo dolgo služilo?


Najdite veselje v življenju, skrbite za bližnje in svoje dobro počutje, so nasveti srčnega kirurga Borisa Robiča ob svetovnem dnevu srca. Je eden od 12 srčnih kirurgov v Sloveniji in prvi, ki s pomočjo minimalno invazivnega posega, zgolj skozi luknjico, pacientu operira srce. Pogovor s srčnim kirurgom je začetek tedenskih aktivnosti, s katerimi želi Šolski center Celje dijake in zaposlene spomniti, kako pomembna je skrb za lastno srce.

Doktor Boris Robič je v Belgiji 5 let pomagal sooblikovati center, ki sodi v sam vrh minimalno invazivne srčne kirurgije. Gre za poseg, kjer s posebnim pripomočkom skozi eno samo luknjico v človeško telo operira srce.

»Veliko korist imajo od tega predvsem starejši, ki so prekrhki za poseg na odprtem prsnem košu. Posegi so manj invazivni, domov gredo čez nekaj dni in imajo veliko od tretjega življenjskega obdobja. Tako naprimer celo starejšim od 80 let vstavimo zaklopko in gredo lahko naslednji dan domov. V primeru operacije na odprtem srcu pa rehabilitacija traja od 3 mesecev do enega leta, kar je zanje preveč. Poseg je primeren tudi za mlajše ljudi, da jih čimprej vrnemo v službo,« pravi Robič.

Srčna kirurgija je mlada veda, prve korake je naredila okoli 1950, danes pa bi, če bi želeli zadostiti trenutnim potrebam v Sloveniji, morali opraviti približno 2 tisoč operacij letno.

»Izvedeli smo, da je njegova najdaljša operacija trajala do 14 ur, da je že v mladosti na kolinah rad seciral srca in vedel, da bo postal kirurg, pokazal nam je pripomoček, s katerim operira in nam zaupal, kako se on sprosti,« je povedal eden od dijakov.

V okviru dneva srca bo sicer Šolski center Celje zaposlenim postregel zdrav zajtrk, dijaki prvih letnikov pa bodo imeli spoznavni dan vseh šol. Delavnice bodo obarvane – srčno. Program je dostopen TUKAJ.