V Sloveniji zmagal Borut Pahor. Kaj pa na Celjskem?


Embed from Getty Images

V 2. krogu predsedniških volitev je zmagal Borut Pahor s 53 % glasov, Marjan Šarec pa jih je dobil 47 %.

Volilna udeležba je 41,7 %, oziroma za odtenek nižja kot v 2. krogu pred petimi leti.

V dveh od enajstih okrajev celjske volilne enote je zmagal Marjan Šarec, druge je osvojil Borut Pahor.

Po 99,8 % preštetih glasov je za Boruta Pahorja volilo 374 tisoč volivcev, za Marjana Šarca pa 332 tisoč volivcev. Pahor je zmagal v devetih volilnih enotah, Šarec pa je dobil največ glasov v volilnih enotah Kranj in Ljubljana Bežigrad.

Spomnimo, v prvem krogu je za Pahorja volilo 355 tisoč volivcev, za Marjana Šarca pa 186 tisoč volivcev.

V volilni enoti Celje, ki obsega območja občin Celje, Dravograd, Mozirje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec, Velenje, Žalec, Šentjur pri Celju, so rezultati drugega kroga predsedniških volitev ponudili dva nekoliko različna volilna rezultata v obeh celjskih volilnih okrajih, v katerih pa je bil končni zmagovalec vendarle isti, Borut Pahor. A na drugi strani je očitno, da je Marjan Šarec prepričal veliko več volivcev, ki so v prvem krogu volili za druge kandidate.

volilni enoti Celje z 215.516 volilnimi upravičenci in volilno udeležbo 43,03 %, je tudi v drugem krogu zmagal Borut Pahor, ki je prejel 52,3 % glasov, medtem ko je njegov protikandidat Marjan Šarec prepričal 47,7 % volivcev celjske volilne enote. Borut Pahor je torej v volilni enoti Celje v drugem krogu pridobil zgolj 3 % glasov. Na drugi strani je Marjan Šarec v drugem krogu v volilni enoti Celje prejel kar 23,5 % glasov več, kot v prvem krogu.

Znotraj volilne enote izpostavljamo še rezultate volilnih okrajev Celje I (29.773 volilnih upravičencev), ki obsega območje krajevnih skupnosti: Svetina, Teharje, Štore, Ljubečna, Vojnik, Frankolovo, Strmec pri Vojniku, Šmartno v Rožni dolini, Škofja vas, Ostrožno, Hudinja, Lava, Dečkovo naselje, Dobrna pri Celju ter Celje II (22.817 volilnih upravičencev), ki obsega območje krajevnih skupnosti: Trnovlje pri Celju, Nova vas, Gaberje, Dolgo polje, Otok Slavko Šlander, Aljažev hrib, Center, Otok Savinja, Otok Karel Destovnik Kajuh, Pod gradom, Medlog.

V volilnem okraju Celje I z 29.767 volilnih upravičencev in 41,10 % volilno udeležbo, je volilni rezultat pokazal izjemno zanimivo sliko. Borut Pahor je namreč zmagal z identičnim rezultatom, kot v prvem krogu. Prejel je 51,6 % glasov. Marjan Šarec pa je očitno v drugem krogu (vsaj matematično) na svojo stran potegnil vse volivce, ki so v prejšnjem krogu volili za ostale predsedniške kandidate. Prejel je 48,4 % glasov.

V volilnem okraju Celje II, z 22.816 volilnimi upravičenci in, v primerjavi s celotno Slovenijo, občutno podpovprečno volilno udeležbo, 38,63 %, je v primerjavi z volilnim okrajem Celje I mnogo prepričljiveje zmagal Borut Pahor.  Prejel je 56,9 % glasov, kar je 4,5 % več, kot v prvem krogu. Marjan Šarec je bil v volilnem okraju Celje II s 43,1 % glasov občutno slabši od Pahorja, vendar tudi tu ne gre prezreti deleža volivcev, ki jih je Šarec v drugem krogu uspel pridobiti na svojo stran. V primerjavi s prvim krogom je namreč pridobil 20,4 % glasov.

V volilni enoti Celje gre izpostaviti še edina dva volilna okraja, kjer je zmago dosegel Marjan Šarec. To sta Mozirje in Žalec II. V Mozirju, sosednji občini Kamnika, je Marjan Šarec zmagal s prepričljivih 60,2 % glasov, Borut Pahor je prejel 39,8 %. V mozirskem volilnem okraju sta bila ta dva kandidata že v prvem krogu povsem izenačena.

Verjetno je enak vpliv stika s kamniško občino doživel tudi volilni okraj Žalec II, kjer je Marjan Šarec zmagal sicer zgolj z 0,18 % predonosti, pa vendar. Prejel je 50,09 % glasov, medtem ko je Borut Pahor prejel 49,91 %.

Doma jih je ostalo še nekaj več, kot v prvem krogu

Volilna udeležba je bila v volilni enoti Celje 43,03 %, kar je za dober odstotek manj, kot v prvem krogu ko je bila udeležba 44,3 %, vendar kljub temu več od volilne udeležbe na ravni države, ki je bila tokrat 41,7 %. V primerjavi z drugim krogom predsedniških volitev leta 2012, je bila udeležba v volilni enoti Celje višja za 1,7 %.

V volilnem okraju Celje I, se je drugega kroga udeležilo 41,1 % volilnih upravičencev (v prvem krogu je bila volilna udeležba 42,4 %). Leta 2012 je bila volilna udeležba tega volilnega okraja v drugem krogu 40,71 %.

Povsem drugačna je slika v volilnem okraju Celje II, katerega volilna udeležba je bila ponovno ena izmed nižjih. Volitev v drugem krogu se je udeležilo 38,63 %, kar je zgolj malenkost manj kot v prvem krogu, ko je bila udeležba 39,1 %. V primerjavi z drugim krogom predsedniških volitev leta 2012, je bila volilna udeležba v volilni enoti Celje II za 2,4 % nižja. Celje II je sicer ponovno zabeležil najnižjo volilno udeležbo v volilni enoti Celje.

V volilni enoti Celje je bila najvišja volilna udeležba namerjena v volilnih okrajih Mozirje (48,01 %) in Slovenj Gradec (47,12 %). Mozirje in Slovenj Gradec spadata tudi med okraje z najvišjo volilno udeležbo v drugem krogu predsedniških volitvah.

Če vas zanimajo tudi rezultati drugih slovenskih volilnih enot in okrajev jih najdete TUKAJ.

pralnica-celje-polsi-klik