Kdo je kriv za slab spanec stanovalcev mestne četrti Kajuh?


Stanovalci stanovanjskega bloka na Malgajevi ulici 2a v Celju se že leta borijo za miren spanec, ki jim ga kratijo sosednji lokali. Še najbolj naj bi bili moteči preglasni gostje in način obratovanja Cafe bara Vrtnica, ki se nahaja v pritličnih prostorih stanovanjskega bloka.

Po podatkih policije so bili v zadnjih treh letih v celotni mestni četri Kajuh (v nadaljevanju MČ Kajuh), v kateri se sicer nahaja več gostinskih lokalov, izrečeni zgolj trije ukrepi zaradi kršenja javnega reda in miru. Najemnik bara Vrtnica pa zatrjuje, da lokal obratuje tako kot veleva zakon in odobreni obratovalni čas ter da se vedno trudijo biti kar najmanj moteči za stanovalce.

Bo prvi korak k rešitvi spora sestanek in pogovor med vsemi deležniki, k kateremu vzpodbuja najemnik Vrtnice, a ga stanovalci nočejo uslišati? Bo spore končala razsodba v pravdi za teraso lokala in prihajajoča dražba poslovnega prostora v katerem trenutno deluje Cafe bar Vrtnica? Bodo stanovalci zahtevali spremembo namembnosti poslovnega prostora na Malgajevi 2a?

Pred časom se je na naše uredništvo obrnil stanovalec stanovanjskega bloka na Malgajevi 2a, katerega pritličje zaseda znani celjski lokal Cafe bar Vrtnica. Izpostavil je težavo, ki naj bi stanovalce tega predela mesta pestila že vrsto let. Gre za nočni nemir, ki ga po zatrjevanju stanovalca povzročajo gostje okoliških lokalov.

Kot je slišati tudi s strani nekaterih etažnih lastnikov stanovanjskega bloka, naj bi jih motili predvsem gostje bara Vrtnica, ki se nahaja v njihovem stanovanjskem bloku. Ti naj bi tako med tednom kot vikendi pogosto dolgo v noč posedali na terasi lokala in kratili spanec stanovalcev.

20190705_214352_resized
Avtomobili, parkirani “sredi” ceste (foto: anonimni občan)

Stanovalec, ki nas je opozoril na kratenje nočnega miru, je izpostavil še eno težavo, ki naj bi jo prav tako povzročali gostje okoliških lokalov. Ti naj bi namreč svoje avtomobile pogosto parkirali kar na cestišču križišča Gregorčičeve, Malgajeve in Jurčičeve ulice. In to kljub temu, da je nedaleč stran makedamsko parkirišče. Za ukrepanje ob tovrstnih prekrških sicer niso odgovorni lastniki oz. najemniki lokalov, a po mnenju stanovalca tudi to kaže na nonšalanco njihovih gostov.

Stanovalec, ki poudarja da sicer nima nič proti kulturnemu druženju, je potožil tudi nad tem, da se policisti le redko odzovejo na anonimne prijave.

Na Celje.info smo se na podlagi pisma občana odločili, da pojasnila in odgovore poiščemo pri glavnih akterjih zgodbe.

Policija zaradi kršenja javnega reda v MČ Kajuh v zadnjih desetih letih ukrepala desetkrat

Najprej smo se obrnili na Policijsko upravo Celje, od koder so nam posredovali seznam vseh ukrepov, ki so jih v zadnjih desetih letih izrekli v lokalih, ki se nahajajo v MČ Kajuh.

Kot je razvidno iz policijskega poročila, je bilo v zadnjih desetih letih v lokalih na območju MČ Kajuh skupaj izrečenih 17 ukrepov (10 zaradi kršenja javnega reda in miru), od tega je bilo 9 ukrepov izrečenih v zadnjih treh letih (3 zaradi kršenja javnega reda in miru). V letošnjem letu je bil izrečen en ukrep, a ne zaradi kršenja javnega reda in miru, temveč zaradi prerivanja dveh gostov v enem izmed lokalov.

Iz prejetega policijskega poročila tudi ni razvidno, da bi bil v zadnjih desetih letih izrečen kakšen ukrep zaradi napačnega parkiranja na križišču Gregorčičeve, Malgajeve in Jurčičeve ulice.

*Zaradi varstva osebnih podatkov nam iz PU Celje niso mogli posredovati natančnih podatkov o tem, na katere lokale so se ukrepi nanašali, prav tako pa zaradi anonimnosti stanovalca niso mogli natančneje analizirati njegovih morebitnih prijav in očitanega nereagiranja policije.

Stanovalci na Malgajevi 2a bodo v skrajni sili zahtevali spremembo namembnosti poslovnega prostora
Nadzorni odbor bloka na Malgajevi je sosednjemu baru Za Gušt pred časom želel oddati del terase, ki jo sicer koristi bar Vrtnica. Za Gušt naj bi tam uredil teraso z igrali, obratovala pa naj ne bi dlje od 22. ure. Razlog za tovrstno namero je bil v tem, da želijo imeti etažni lastniki za svoj del terase tudi finančno korist. Nadzorni odbor in Za Gušt naj bi za to že sklenila pogodbo, a se je vse skupaj izjalovilo, saj je bila za lastništvo nad vrtom, katerega zemljiškoknjižni lastniki so sicer etažni lastniki, sprožena preddražbena pravda.

Situacijo nam je pojasnili tudi eden izmed aktivnejših etažnih lastnikov stanovanjskega bloka na Malgajevi 2a, v katerem se nahaja bar Vrtnica. Povedal nam je, da se s kršenjem nočnega miru ukvarjajo že dolga leta, vendar naj bi bile njihove pritožbe vseskozi bolj kot ne jalove. Tako člani Sveta MČ Kajuh, kot tudi upravnik stanovanjskega bloka Hiša prava d.o.o., naj bi bili po njegovo preslabo odzivni in nepripravljeni narediti konkretnih korakov k izboljšanju stanja.

Stanovalci bloka se sicer zavedajo, da težava ni samo v baru Vrtnica, temveč tudi v nekaterih drugih lokalih MČ Kajuh, a kljub temu je razumeti, da je za stanovalce Malgajeve 2a še najbolj moteč gostinski lokal, ki se nahaja v pritličju njihovega bloka.

Kot pravi, so imeli v zadnjem desetletju težave s praktično vsemi lastniki oz. najemniki lokala. Nihče od njih namreč naj ne bi razumel, da se je potrebno pri načinu obratovanja ozirati tudi na stanovalce. Ti sicer popolnoma razumejo, da mora nekaj zaslužiti tudi najemnik, a menijo, da bi bilo za boljše odnose potrebnega več sodelovanja in kompromisov.

Zaključuje, da so etažni lastniki bloka v skrajnem primeru pripravljeni celo zahtevati spremembo namembnosti poslovnega prostora, s čimer bi preprečili, da bi se poslovni prostor v pritličju bloka še naprej uporabljal za gostinsko dejavnost. A to je, kot pravijo, skrajna možnost.

Nadzorni odbor bloka je sicer sporočil, da na sestankih o spremembi namembnosti poslovnega prostora doslej še niso govorili.

Najemnik bara Vrtnica: stanovalci nikoli niso stopili v stik z nami
Cafe bar Vrtnica je med tednom odprt do 23. ure, ob petkih in sobotah na podlagi podaljšanega delovnega časa do 24. ure, ob nedeljah pa do 20. ure. Obratovalni čas je bil gostinskemu obratu potrjen v skladu z merili in pogoji Pravilnika o podaljšanju obratovalnega časa v gostinskih obratih ter pozitivnim mnenjem mestne četrti.

Glede pritožba stanovalcev so nam iz podjetja IGIZ d.o.o., ki od konca leta 2017 najema gostinski lokal na Malgajevi 2a, sporočili, da se po najboljših močeh trudijo poslovati v skladu z dovoljenim delovnim časom in zato med vikendom ob 23.45 uri prenehajo s strežbo na vrtu lokala ter poskušajo do 00.30 ure vrt in lokal tudi izprazniti, torej še prej kot veleva zakonodaja. Pravijo namreč, da se zavedajo občasnega motečega vrveža gostov, ki lahko predstavlja težavo predvsem v toplejših mesecih, a da se trudijo kar najmanj motiti nočni mir stanovalcev. Odkar so najemniki pa, kot zatrdijo, tudi še niso dobili nobenega plačilnega naloga za kršitev delovnega časa oz. javnega reda in miru.

Kljub temu so nam zagotovili, da se bodo odslej še bolj potrudili ugoditi stanovalcem, čeprav se ti, kot trdi najemnik, niso pripravljeni sestati in pogovoriti z njimi, temveč težave vedno skušajo reševati preko upravnika bloka. V podjetju IGIZ predvidevajo, da stanovalci postopajo tako tudi zaradi slabih izkušenj, ki so jih imeli z lastniki in najemniki pred njimi. Ob koncu pa izpostavijo še, da je v Celju veliko lokalov, katerih dovoljen podaljšani čas je daljši od njihovega, med drugim tudi sosednjega lokala Za Gušt. A, kot povedo, jih to ne moti. Želijo le poudariti, da za hrup verjetno niso odgovorni zgolj njihovi gostje.

Svet MČ Kajuh ne ve nič o težavah stanovalcev. Upravnik redno opozarja najemnika
vrtnica-stanovanjski-blok
Stanovanjski blok na Malgajevi 2a

Poleg vpletenih smo se za pojasnila okoli pritožb stanovalcev in podaljšanega delovnega časa obrnili tudi na upravnika stavbe ter vodstvo mestne četrti.

Iz podjetja Hiša prava d.o.o., ki je upravnik stanovanjskega bloka na Malgajevi 2a, so sporočili, da je pritožb stanovalcev precej, na podlagi teh pa tudi redno opozarjajo lastnika oz. najemnika lokala Vrtnica. Kot pravijo, je najemnik sicer vedno pripravljen na dialog, a da se potem obljubljenega pogosto ne drži.

V Hiši prava so izpostavili še podaljšani delovni čas med vikendom, kateremu naj bi etažni lastniki nasprotovali, a ga je Svet MČ Kajuh vseeno odobril.

Zahtevo po pojasnilu slednjega smo zato naslovili tudi na Svet Mestne četrti Kajuh, ki odloča o vlogah za enkratno podaljšanje delovnega časa lokalov v MČ Kajuh, ki jim jih posredujejo iz Mestne občine Celje. Žal nam pojasnila o tem, zakaj so kljub domnevnemu nasprotovanju etažnih lastnikov baru Vrtnica odobrili podaljšanje delovnega časa ob vikendih, niso posredovali.

Glede težav stanovalcev zaradi nočnega nemira pa so zapisali zgolj, da nimajo nobenih konkretnih informacij o težavah stanovalcev ter da se morajo občani za prijavo kršitev obrniti na Policijsko postajo Celje.

B. S.